Точка зору

Лохина в горщиках за два роки дасть урожай до 20 т/га

Ганна Луцько
консультантка з ягідництва, провідна спеціалістка компанії «ПрофАгроБуд», міжнародна експертка з вирощування ягід

Вирощування лохини в горщиках, у торфовому субстраті завдяки ущільненому висаджуванню, дозволяє отримати врожай у 2025 році на рівні 20 т/га проти 8 -10 т/га за традиційної технології.

Невелика, але добре доглянута плантація лохини європейського взірця компанії Green Farm, що в селі Тарнівці на Закарпатті була закладена у 2017 році. Робота над органічною плантацією починалася із підняття цілини. Оскільки на той час в Україні великої конкуренції не було, застосували традиційний підхід до сортів: висадили ранній Дюк, середні Блюкроп та пізній – Еліот.

Хоча врожай та якість ягід вімінні, все ж такий підхід до підбору сортів був помилковим. Закарпаття – це регіон, що дозволяє отримувати більш ранній врожай з високою ціною та невеликою конкуренцією. Тоді як у розпал сезону ціни на ягоди сильно просідають.

Green Farm вирощує органічну продукцію, має сертифікат Органік Стандарт. Ягоди успішно реалізує в місцеві торговельні мережі, має гарні сторінки у Фейсбук та Інстаграм, робить адресну доставку безпосередньо покупцям.

Коли ціни на ягоди сильно падають, підприємство сушить ягоди, робить джеми, міцні настоянки, чаї з ройбушем та сушеними ягодами.

Кілька років тому підприємство побудувало сучасний офіс, холодильник, сортувальне приміщення. Із трьох гектарів збирають біля 30 тонн ягід за сезон.

Минулої осені Green Farm подвоїло площу плантацій. Ще три гектара лохини раннього сорту Дюк за розробленою мною технологією було висаджено у 45-літрові горщики із торфовим субстратом. Було автоматизовано полив. Плануємо цю нову посадку у лютому 2025 року накрити тунелем.

Така технологія дозволить отримати через рік після посадки до 1 кг ягід з куща, а вже через три роки вийти на повну урожайність 4 – 5 кг з куща. За щільності посадки 4 760 кущів на 1 гектарі отримаємо близько 20 т ягід . Для порівняння, за традиційної технології в середньому збирають близько 8 -10 т/га. Але якщо використовувати ще більш інтенсивніші посадки лохини, де на 1 гектарі розміщують 8 500 тис. рослин, урожайність при цьому зростає до 34 тонн з гектара. Такі технології вже відпрацьовано в Україні.