Точка зору

Кукурудзяний силос – час виходити на ринок

Геннадій Бондаренко
експерт із годівлі тварин

Часто можна почути: «Кукурудза не вродила – заберемо на силос». Проте варто пам’ятати, що силос, «який не вродив», може зіграти злий жарт і призвести до значних збитків для того підприємства молочної галузі, що працюватиме «як раніше», без урахування нових змінних.

Насамперед варто зауважити, що за відсутності можливості придбати на ринку альтернативний, більш високоякісний кукурудзяний силос, агропідприємство буде вимушено заготовляти власний низькоякісний силос, незважаючи на додаткові витрати на покупні концентровані корми в майбутньому, пов’язані з організацією годівлі стада, оскільки грубі корми є невід’ємною частиною системи годівлі жуйних тварин (на відміну від свиней і птиці).

Натомість агропідприємство, яке має можливість придбати високоякісний кукурудзяний силос для годівлі ВРХ, мінімізує таким чином уміст у майбутніх кормах неперетравної нейтрально-детергентної клітковини (НДК) – головного чинника, що лімітує споживання сухої речовини. Адже доведено – щойно корова з’їдає 2,3-2,5 кг неперетравної за 30 годин в рубці НДК із грубих кормів раціону, в неї виникає відчуття ситості і вона перестає споживати корм.

Отже, чим більше корова візьме поживних речовин із кожним кілограмом спожитої неперетравної НДК грубих кормів, тим менше концентратів доведеться докуповувати в раціон.

Сьогодні немає єдиного підходу до визначення ринкової вартості грубих кормів, тому в наших розрахунках використано підхід, що ґрунтується на оцінці поживної цінності грубих кормів, зокрема вмісту в них нутрієнтів: сирого протеїну, перетравної НДК і швидкоферментованих вуглеводнів, і враховує чітку ринкову вартість кошика концентрованих кормів (шрот соняшниковий – джерело протеїну, зерно кукурудзи  – джерело крохмалю, соєва оболонка – джерело перетравної НДК).

Розрахунок у цінах на початок серпня 2022 року:

– соняшниковий шрот: ринкова вартість – $55/тонна; вміст ключових нутрієнтів – 36% сирого протеїну; вартість ключових нутрієнтів – $0,15/кг протеїну.

– зерно кукурудзи: ринкова вартість – $110/тонна; вміст ключових нутрієнтів – 70% крохмалю; вартість ключових нутрієнтів – $0,15/кг крохмалю.

– соєва оболонка: ринкова вартість – $135/тонна; вміст ключових нутрієнтів – 50% перетравної НДК; вартість ключових нутрієнтів – $0,27/кг перетравної НДК.

Значною мірою поточна ціна на концентровані корми зумовлена стрімким падінням вартості соняшникового шроту та зерна кукурудзи на внутрішньому ринку з початку війни через припинення експорту. Це необхідно враховувати при розрахунках на підприємстві, адже вартість нутрієнтів дуже варіюється.

За поточних умов вартість ключових нутрієнтів з розрахунку на 1 тону силосу гарної якості складає $44/тонна. З урахуванням витрат на вирощування і заготівлю силосу (45 тонн/га) чиста вартість ключових нутрієнтів у заготовленому силосі гарної якості становитиме $26/тонна.

Отже, чиста вартість нутрієнтів силосу гарної якості, тобто індекс економічної цінності, становитиме $0,46/кг.

За добового споживання 10 кг сухої речовини силосу гарної якості в раціоні корови отримують 1,6 кг неперетравної НДК, що за ключовими нутрієнтами еквівалентно кількості концентратів (кукурудза, соняшниковий шрот, соєва оболонка) на суму $0,74 на корову на день.

Такі розрахунки критично важливі, коли господарство очікує силос низької якості, або ж пустушку, або ж має можливість придбати силос нижче середньої якості.

Чим вищий індекс економічної цінності, тим вищою має бути ринкова вартість силосу, оскільки він дозволятиме годувати корів з меншими витратами концентратів.

Розрахунок індексу економічної цінності силосу кукурудзяного залежно від його якості

* за перетравності 60%
** за перетравності 59%
*** за перетравності 52%

Етапи оцінки індексу економічної цінності силосу/сінажу за вартістю ключових нутрієнтів:

  1. Визначення вмісту ключових нутрієнтів в сухій речовині силосу/сінажу (за результатами лабораторного дослідження, або експертна оцінка на основі бібліотеки кормів).
  2. Визначення вмісту ключових нутрієнтів у перерахунку на 1 тонну силосу/сінажу.
  3. Визначення загальної вартості ключових нутрієнтів у 1 тонні силосу/сінажу.
  4. Визначення чистої вартості ключових нутрієнтів з урахуванням витрат на вирощування та збирання/заготівлю 1 тонни силосу та сінажу.
  5. Визначення індексу економічної цінності силосу/сінажу чистою вартістю ключових нутрієнтів у перерахунку на 1 кг неперетравної за 30 годин у рубці НДК.

Для тваринників за нинішніх цін на покупні концентрати геть немає сенсу заготовляти силос-пустушку за можливості придбати силос нижче середньої якості на ринку, адже витрати на вирощування та заготівлю силосу-пустушки суттєво перевищать вартість ключових нутрієнтів з тонни силосу, а втрати на кожній тонні неякісного силосу перевищать $30.

При визначенні справедливої ціни на силос слід враховувати його індекс економічної цінності. Так, економічна цінність силосу нижче середньої якості становить лише 39% від силосу гарної якості. В ідеалі і ринкова вартість такого силосу має бути не вище 39% від вартості силосу гарної якості, або орієнтовно $15/тонна за ціни силосу оптимальної якості $40/тонна.

Як часто буває, фактична ціна силосу, за яку доведеться його придбати, може відрізнятися від його справедливої вартості. Але знання методології оцінки справедливої вартості за індексом економічної цінності силосу може мати практичну цінність за перемовин щодо придбання силосу.