Точка зору

Коротко про кукурудзу

Андрій Друзяка
експерт ринку, директор Grain Star International

Нарешті середня врожайність кукурудзи, по мірі просування збиральної кампанії на північ і захід України, вже два тижні перевищує 5 т/га – відповідно, 5,02 т/га позаминулого тижня і 5,2 т/га минулого. «Ура!» рятівниці полів! Наразі цей результат урожайності набагато нижчий, ніж средньостатистичний за минуле десятиліття, як сказали б синоптики за період спостереження. Однак ми не спостерігаємо, а констатуємо.

Через незначне збільшення врожайності дещо підвищу і прогноз валового збору кукурудзи до 28,160 млн тонн. Утім, це оптимістичний сценарій. Про песимістичний годі й говорити – близько 25,600 млн тонн.

Важливе і цікаве питання – щодо площ збирання! На звітну дату обмолочено 4,710 млн га, а це 86% від «планових» 5,451 млн га. Тож нібито залишилося не так уже багато і цифри мають «зростися». Але це тільки математично отримуємо в залишку 14% – надоптимістичний варіант. Бо ж навряд чи хтось точно знає, скільки гектарів кукурудзи спалило сонце. Тут будь-яка цифра буде «вірною» – і 50, і 150 тис. га.

Не забуваймо і про таку українську «аграрну розвагу», як збирання кукурудзи навесні (із одночасною підготовкою поля до сівби під наступний урожай). Велике питання – скільки зерна загине чи втратить якість під снігом, і як багато кукурудзи, наче докір нерадивим господарям, зимуватиме в полях.

Враховуючи поточну ситуацію, прогноз експорту кукурудзи сьогодні розглядаємо на рівні 21,650 млн тонн, знову ж таки, за умови позитивного розвитку і завершення сюжету збиральної кампанії. Найреальніший прогноз експорту поточного маркетингового року – до 20 млн тонн, що також буде найнижчим показником за десятиліття.

І зовсім коротко про те, що відбувається з кукурудзою за межами України. Відзначимо апетит Китаю, що проявляється активним попитом і постійним збільшенням квот на імпорт зерна. З другого боку – напружена ситуація з пропозицією кукурудзи на світовому ринку внаслідок скорочення виробництва в Україні й США, а також, поки м’яко кажучи, посушлива погода в Південній Америці.
Усе це підтримує ціни на кукурудзу. Що буде далі? Спостерігаємо за розвитком ринкового сюжету й констатуємо факти…