Точка зору

Із молоком від населення необхідно працювати по-іншому

Вадим Чагаровський
голова ради директорів Спілки молочних підприємств України

Сільського молока у нас немає, є думка експертів, статистика.

Статистика збирає інформацію про те, скільки молока виробляє населення, методом опитування. Приїжджають до сільради і питають, скільки корів у селі, які надої. Помножили й поїхали далі.

І таким чином назбирали, що наші 1,4 млн корів дають більше молока, ніж у 1990 році давали 2,5 млн корів. Зараз дають 7,33 млн тонн молока, за даними Державної служби статистики, а в 1990 році 2,5 млн корів давали 5 млн тонн. Це – брехня.

Ми оцінюємо обсяг молока від населення у 3-4 млн тонн максимум. Але коли воно з’являється? В період випасу – з квітня до жовтня. Надлишок молока, який створюється у літній період, переробляється у біржові продути: вершкове масло, сухе молоко, казеїн. І тоді ж відбувається їхній експорт.

В Україні створена кримінальна система збирання молока в населення та доставки його на молокопереробне підприємство. У ній працюють лише в кеші, посередники створили свої бази, заготовляють по 40-50-60 тонн молока, і ціна за послуги транспортування сягає до 3 грн.  І вона влаштовує сьогодні… Що, силові структури не бачать її? Все вони бачать.

Якщо подивитися на вартість цього молока і його якісні показники, воно буде не дешевшим за молоко, яке продають нормальні, сумлінні господарства з нормальними показниками.

Тому ми, переробники, навіть не беремо до уваги це молоко від населення. Торік його було здано на переробку лише 1 млн тонн. І 2,7 млн тонн – від промислових виробників молока.

Я вважаю, що з молоком від населення необхідно працювати по-іншому: особисті селянські господарства треба перетворювати на сімейні молочні ферми. Із 4 млн особистих селянських господарств треба зробити 40 тис. сімейних ферм. І тому я вітаю проєкт зі створення сімейних ферм, який реалізується у чотирьох західних областях України.