Точка зору

І сіємо, і жнивуємо: як працює аграрний фронт Одещини

Михайло Лазаренко
заслужений працівник сільського господарства України, голова Подільської РВА (Одеська обл.)

На півночі Одещини, зокрема, у Подільському районі, що за площею майже наздоганяє всю Чернівецьку область, після сильної посухи, у вересні нарешті пішли дощі. Починаючи з 2 вересня у нас протягом двох тижнів щодня випадало від 4 до 12 мм опадів, тож ми накопичили достатньо вологи, щоб отримати гарні сходи озимих. Ґрунт нині зволожений на глибину від 18 до 25 см. Щоправда, через літню посуху багато аграріїв не посіяли ріпак. Утім, хто ризикнув, той отримав гарні сходи завдяки вересневим опадам.

Нині фермери активно сіють озимі зернові. Пшениці вже посіяли 34-35% до плану, сіють також ячмінь, жито, тритикале. Паливно-мастильних матеріалів у регіоні достатньо, насінням та добривами на осінь аграрії забезпечені. Звісно, вони намагаються максимально заощадити цього року, зокрема, працюють із нижчими репродукціями насіння. Якщо раніше більшість господарств сіяли еліту і першу репродукцію, а більш потужні брали супер-еліту, то цього року середні та дрібні фермери сіяють те насіння, яке в них є. А це здебільшого третя і четверта репродукція.  

Добрива також вносять меншими нормами. Наприклад не 120 кг/га, а 70 кг/га. Та загалом фермери намагаються максимально витримати технологію.

У розпалі також жнива соняшнику, і погода цьому сприяє. Якщо торік 25 вересня тільки пробували почати збирати, то нині вже обмолочено близько 50% площ.  Урожайність коливається, залежно від технології і строків сівби. Хто посіяв раніше і не орав, а працював безвідвальним способом, вчасно підживлював, у того врожайність від 22 до 28 ц/га, але в більшості урожайність на рівні 14-15 ц/га. Про середній по громаді показник поки що говорити зарано, адже ще незібрані кращі площі, які мають підтягнути середній результат.  

А ось щодо кукурудзи – тут очевидно, що матимемо втричі нижчу врожайність через цьогорічну посуху.

Тішить те, що ми не стоїмо на місці й не опускаємо руки. Кредитний ресурс освоюється, обігові кошти надходять, порти працюють. Хоч у портах нині великі черги, але продукція по-трохи продається.

Аграрії, як і всі українці, дуже мотивовані тим, що роблять ЗСУ, і вірять, що наступна весна буде для нас переможною!