Точка зору

Холодна сира весна активізувала хвороби персика

Олександр Дядюра
персиковод (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.)

Найбільший вплив на ймовірність виникнення хвороб і проблем зі шкідниками на персику мають погодні умови, зокрема холодна, сира погода. Вони сприяють розвитку грибних та інших хвороб, наприклад кучерявості листя.

Грамотний садівник повинен враховувати всі ці моменти та проводити своєчасну профілактику та оброблення рослин, щоб захистити саму рослину і забезпечити стабільний і якісний урожай.

Основні хвороби персика — кучерявість листя, борошниста роса, клястероспоріоз, або дірчаста плямистість, моніліоз, цитоспороз, камедетеча (гоммоз) і гнилі різних видів. Вони перешкоджають росту, знижують зимостійкість, продуктивність і товарну цінність плодів.

Щоб забезпечити гарантований захист дерев від кучерявості листя, раджу після цвітіння і в період вегетації обробляти дерева фунгіцидами Делан, Скор, Топаз, Топсин М, а також біопрепаратами Гаупсин і Трихофіт. Бордоську рідину під час вегетації не застосовувати!

Я працюю препаратами Гаупсин і Трихофіт вже 18 років, і весь цей час не знаю, що таке грибні хвороби. Вони нетоксичні для людини, тварин, риб і бджіл. Не накопичуються в рослинах і ґрунті. Не впливають на смак вирощуваної продукції.

Краще купувати препарати безпосередньо у виробника: термін їхньої придатності не дуже великий (6 місяців і 9 місяців відповідно). І в спеціалізованих магазинах часто трапляються прострочені або перемерзлі через неправильні умови зберігання препарати. У такому разі позитивного результату після оброблення не чекайте.

Від моніліозу, або сірої плодової гнилі я виробив таку схему захисту. Відразу після цвітіння дерева обробляю двома препаратами в баковій суміші. З інсектицидів використовую Золон, з фунгіцидів — Хорус. На початку вегетації дерева обробляю Гаупсином і Трихофітом у баковій суміші від грибних хвороб, чергуючи їх з інсектицидами.

Уражені частини дерев потрібно вирізати та спалювати, рани відразу ж замазувати, щоб не випускати вторинного зараження. Хочу нагадати, що міцелій гриба в уражених гілках просувається вниз від місця зараження, тому обрізування слід проводити на 5–10 см нижче ураженого місця, захопивши здорові бруньки.

Під час обрізування у своєму саду для замазування ран я використовую водоемульсійну фарбу. Після кожного обрізаного дерева я роблю дезінфекцію інструменту для обрізування. Для цього застосовую 1%-й розчин мідного купоросу. Можна також застосовувати формалін або спирт.