Точка зору

Hard skills та Soft skills: розвиватися, щоб бути потрібним

Ольга Петренко
директор з персоналу та комунікацій компанії Cygnet

Ми живемо в час, коли розвиток є запорукою твого виживання на ринку праці. Якщо ти не розвиваєшся, ризикуєш стати завтра нікому не потрібним. Прогрес компанії можливий тільки за умов безперервного розвитку її працівників по всій вертикалі керування.

Тож Cygnet організує навчання за двома напрямами: Hard skills (англ. «жорсткі» навички) — професійні навички, потрібні для виконання технологічних операцій, та Soft skills (англ. «м’які» навички) — універсальні компетенції, спільні для усіх напрямків діяльності: комунікативні навички, лідерські, self-менеджмент та ін.

Щодо Soft skills. Оскільки в нашу команду прийшли люди з різним досвідом, їм треба було дати однаковий операційний апарат, щоб вони однаково розуміли, що таке лідерство, організація роботи, планування, контроль тощо. Це дозволило їм краще комунікувати й розуміти один одного. Щорічні тренінги допомагають виявляти слабкі місця, навчатися розв’язувати конкретні управлінські проблеми та швидко орієнтуватись в умовах, що постійно змінюються.

Традиційно в зимовий період для працівників рослинницького напрямку компанія організовує низку навчальних програм. Зокрема, уже два роки поспіль інженерів відправляємо до Німеччини у Центр практичного навчання у сфері сільського господарства Дойла. Для механізаторів діє Зимова агрошкола, у якій викладають фахівці провідних виробників сільськогосподарської техніки світу. Адже для ефективної роботи замало придбати якісну техніку, треба, щоб на ній працювали грамотні спеціалісти, здатні використовувати наявний функціонал.

Для молодих спеціалістів, учасників програм стажування, розроблено індивідуальні навчальні програми. За кожним закріплюється наставник, а в разі успішного закінчення навчання Cygnet пропонує молодому фахівцю роботу.

Щоосені традиційно ми організовуємо соціальний профорієнтаційний проєкт «Свідомий вибір» для учнів випускних класів у регіонах діяльності. Таким чином, допомагаємо їм дізнатися більше про аграрні професії, тенденції на ринку праці та свідомо обрати майбутню сферу діяльності.

У нашій компанії плинність кадрів невисока. За власною ініціативою працівники звільняються нечасто: понад 60% працюють від дня створення компанії. Cygnet — у десятці найкращих роботодавців за рейтингом HeadHunter.

Бо цінності Cygnet — це не тільки красиві слова, написані на сайті, а те, чим ми живемо, чим керуємось у щоденній роботі. Коли студенти потрапляють до нас на екскурсію на виробництво, їх, поряд із технологіями, здивує те, з яким задоволенням наші працівники розповідають про свою роботу. Це є підтвердженням лояльності наших співробітників до компанії.