Точка зору

Фермери біжать у поле, щоб внести ЗЗР й розпочати посівну

Іван Томич
голова Союзу Українського селянства

Фермер буде до останнього захищати свою землю – він нічого не боїться. Земля дає життя, тому полишити її й кудись тікати – приректи себе на самознищення.

Фермерському руху – 32-й рік. Гіркий досвід, починаючи з 90-х й по нинішній час свідчить, що фермерів й підпалювали, й погрожували, й вбивали. Але завжди фермер боровся за свій дім та свою землю, незважаючи на виклики.

Досвід війни, яка починалась з Криму, свідчить, що понад 80% фермерів півострова, були на захисті своєї землі та України, підтримуючи суверенітет нашої держави. Попри те, що окупація Криму відбулася, фермери завжди на передньому краю захисту нашої держави – багато хто з аграріїв наразі протистоять російській агресії, перебуваючи в окопах на Донбасі. Тому на тлі новин щодо повномасштабного вторгнення військ РФ до України фермери біжать… біжать в поле, щоб внести ЗЗР й розпочати посівну кампанію, і тут вони стикаються з певними проблемами.

Найбільша проблема – ринок землі відбувається без участі українського фермера. Попри рапорти щодо угод купівлі-продажу землі, ніхто не каже про те, що ринок землі дав українському селянину й українському селу. Пересічний українець бачить, що дав йому такий ринок землі – ціни непомірно зростають.

Друга проблема – катастрофічно зростають ціни на азотні добрива на підживлення пшениці врожаю-2022. І вже сьогодні можна констатувати, що через вартість добрив пшениця подорожчала у 3,2 раза. Далі фермеру знадобляться засоби захисту рослин й гербіциди, які також подорожчали у 1,8-2 рази. Здавалося б, пальне подорожчало найменше – але ж додало в ціні на 25%. А на скільки воно ще подорожчає, важко сказати. Тому фермери стикаються з дуже складними економічними факторами, які відобразяться на вартості врожаю 2022 року.