Точка зору

Дощі напоїли ґрунти Бессарабії

В'ячеслав Уханов
власник СФГ «Лан» (Одеська обл.)

Таких дощів, як цієї весни, на півдні Бессарабії не було щонайменше три роки. Тому особисто я сподіваюся на непоганий урожай і маю на це підстави. Нинішня вологозабезпеченість після тривалої посухи для більшості господарств регіону – як ковток свіжого повітря. На наших полях запаси вологи в ґрунті наразі на рівні 180-185 мм, а земля промокла на метр глибини. Трішки на північ від нас опадів випало менше, тож там грунт зволожений на 70 см, а це, за всіма агрономічними показниками, дає надію на непоганий урожай.

Через холодну весну цього року вегетація усіх сільгоспкультур відстає щонайменше на десять днів. Також із затримкою сходять ярі культури. Якщо зазвичай сходи соняшнику й кукурудзи ми отримуємо на 7-ий день після сівби, то цьогоріч це 10-12-ий день. А багато фермерів Бессарабії тільки зараз починають сіяти соняшник, хоча раніше його сівба стартувала в першій декаді квітня. Наразі ж цьому перешкоджають часті дощі.

Зсунулися також терміни сівби рису, адже ще не сформувалася оптимальна структура ґрунту. Сорго також у нашому регіоні зазвичай уже сіють у цей період, втім, зараз температури повітря надто низькі для цього – на рівні +8+10°C, тоді як оптимальна температура для сівби сорго – щонайменше +20°C, втім це не критично.

Дощі зумовили також інтенсивний ріст бур’янів – усі вони, і злакові, і дводольні, нині у фазі ниточки. Та є в цьому і своєрідний плюс: за один раз знімуться одразу кілька хвиль забур’янення. Зі шкідників нині дошкуляють хлібна жужелиця і помітний літ злакових мух. Також у саду помітили мармурового клопа – це карантинний шкідник, небезпечний і для плодово-ягідних, і для польових культур. Тож на сьогодні ми вже обробили посіви гербіцидами, фунгіцидами та інсектицидами.

Загалом погода нині сприяє розвитку озимини, адже немає типової для Бессарабії посухи і різкого переходу до високих температур. Ярий ячмінь також нормально розвивається, наразі посіви перебувають у фазі кущення.

Якщо зважати на вегетативну масу, коефіцієнт кущення і загальний стан посівів, то, за моїми прогнозами, вчасно підживлені озима пшениця і ячмінь дадуть цього року 5-6 т/га, а де підживлення не зроблено, можна розраховувати на 4 т/га за умови, якщо посіви вчасно захистити від хвороб.