Точка зору

До кожного поля під кукурудзою ми маємо окремий підхід

Віктор Скляров
головний агроном «Агробізнес ТСК» (Сумська область)

Жнива кукурудзи цього року в нашій компанії проходять нормально. Культуру поки що ще не закінчили обмолочувати: наразі зібрали врожай з площі 1 тис. га, а загалом вирощуємо на 1,8 тис. га. Сьогодні середня врожайність культури на наших полях є середньорічною і коливається у межах 95-110 ц/га. 

Загалом у підсумку очікуємо зібрати приблизно 100 ц/га кукурудзи. Для нашого регіону це хороший показник, незважаючи на те, що цього року в період наливу зерна в нас була посуха. Частина полей нашої компанії знаходиться на низині, а частина – на вершині. Залежно від того, чи росла кукурудза на низинних полях чи на висоті на бугристих полях, отримуємо різну врожайність культури. Зрозуміло, що на низинних полях, де більше вологи і ґрунтові води протікають ближче, врожайність кукурудзи краща. 

Наша компанія на 100% вирощує гібриди кукурудзи компанії Монсанто. Протягом багатьох років ми вирощували різні гібриди різних виробників, однак коли потім робили аналіз урожайності кукурудзи на кожному конкретному полі, то гібриди Монсанто показали найкращий результат. 

Під кукурудзу застосовуємо просту традиційну систему обробітку ґрунту. Проводимо глибоке рихлення, потім восени вносимо азотні добрива, безводний аміак, або ж весною карбамідо-аміачну суміш під культивацію, і після культивації сіємо. 

Щодо сівозміни – вирощуємо кукурудзу після різних культур: озимої пшениці, сої та картоплі. До кожного поля ми маємо окремий підхід – у нас немає такого, щоб ми масово сіяли однакові культури на всіх полях після однакових попередників. 

Наприклад, на деяких полях ми вирощуємо сою як попередник під картоплю, або ж іноді вирощуємо картоплю після озимої пшениці, а після картоплі вже вирощуємо кукурудзу. Під картоплю ми вносимо мінеральні добрива і коли після неї сіємо кукурудзу, то фосфорно-калійні добрива під не вносимо, оскільки вважаємо, що вона використовуватиме залишки мікроелементів після картоплі – фосфор і калій у перший рік рослинами не виноситься з ґрунту. 

Також сіємо кукурудзу після сої. Буває так, що на одному полі йде соя-соя-кукурудза, а іноді – соняшник-озима пшениця-кукурудза.

Щодо врожайності, то наш досвід свідчить, що кукурудза дає найкращі показники після картоплі у схемі соя-картопля-кукурудза. Урожайність у такому варіанті становить понад 100 ц\га, а іноді отримували навіть 150 ц\га. Таку врожайність у нас показав гібрид ДКС4590. У середньому після картоплі кукурудза дає врожайність 130-140 ц\га, але все залежить від року та погодних умов. 

Зазначу, що цього року фітосанітарний стан посівів кукурудзи в нас є хорошим – ніяких особливих шкідників чи хвороб не спостерігали. Що цього, що попереднього року ми навіть не проводили оброблення посівів проти кукурудзяного метелика, оскільки порогу шкодочинності він не перевищував. Окремі пошкодження цим шкідником були, але необхідності внесення хімічних засобів захисту рослин не виникло. 

Щодо збирання кукурудзи – цього року вологість зерна на наших полях відрізняється залежно від гібриду та термінів сівби. Загалом вологість кукурудзи коливається від 18% до 24%. Звісно, оптимальним є показник 14%, однак такого навіть не зустрінеш – якщо отримуєш 16-18% – це вже дуже добре. Після збирання зерно доводиться досушувати, однак у нас власної сушарки немає, тож роблять це вже на елеваторі.