Точка зору

Цибуля і морква можуть стати ціновими рекордсменами сезону

Олександр Хорев
керівник проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти»

Без сумніву плодоовочевий сезон 2022–2023 в Україні буде найскладнішим за всю історію незалежності нашої держави. Головна причина – це війна, розпочата росією проти України 24 лютого 2022 року. Саме військове вторгнення миттєво змінило розвиток ситуації в другій половині попереднього маркетингового сезону.

З чим ми увійшли в новий маркетинговий рік? Російськими військами практично повністю окупована Херсонська область, більша частина Запорізької, практично повністю – Донецька та Луганська області, частина Харківської, а також повністю залишається окупованою АР Крим. Ці факти не могли не позначитися на плодоовочевому ринку, особливо з погляду виробництва овочевих культур. У результаті анексії Україна миттєво втратила понад 40% комерційного виробництва ріпчастої цибулі та до 30% комерційного виробництва моркви. Щодо інших культур, таких як картопля, столові буряки й білоголова капуста, то їх виробництво на тимчасово окупованих територіях менш вагоме.

Також слід враховувати в поточному плодоовочевому сезоні стрімке здороження палива, тобто збільшення витрат на внутрішню та зовнішню логістику й суттєву девальвацію національної валюти в Україні.

Гуртові ціни на початку сезону в Україні на більшість позицій борщового набору суттєво переважали показники попереднього 2021 року. Капусту білоголову в липні 2022 року продавали в 7 разів дорожче, ніж роком раніше, а станом на початок жовтня 2022 року – втричі дорожче. З початку сезону гуртові партії моркви в Україні пропонувались у середньому по 23 грн/кг, коли роком раніше цінники не перевищували 16 грн/кг. Зі старту поточного сезону ціни на буряки втричі перевищували попередні показники, але наразі вони дорожчі вдвічі. У сегменті цибулі ситуація виглядає більш критичною. На початку теперішнього сезону гуртові ціни на овоч втричі перевищували минулорічні показники, а вже станом на жовтень цього року цибуля стала дорожчою вчетверо! У липні поточного року картопля була дорожчою лише на 15% порівняно з минулим роком, а станом на початок жовтня різниця цін зросла до 25%. Саме картопля та столові буряки на сьогодні є найдоступнішими позиціями борщового набору в Україні, гуртові ціни на які у середньому не перевищують позначки у 8 грн/кг.

У прогнозуванні подальшого розвитку ситуації на плодоовочевому ринку України аналітики нашого проєкту враховували збільшення споживання картоплі та овочів борщового набору з боку ЗСУ, відсутність окремого відсотку споживачів з тимчасово окупованих територій України, а також масштабну тимчасову міграцію 5–6 млн українців з початку бойових дій. Додатково слід відзначити проблеми з придбанням насіння, добрив та ЗЗР у поточному сезоні.

Найменш проблемною культурою борщового набору в Україні у сезоні 2022–2023 буде картопля, саме на картоплю будуть найнижчі гуртові ціни протягом усього поточного сезону. На другому місці в рейтингу є столові буряки. Збільшення площ фермерами під буряками в регіонах, вільних від бойових дій, призведе до збільшення загального валового збору цього коренеплоду.

З морквою – складніше, бо повністю компенсувати відтік продукції з Херсонщини буде важко, тож імовірний активний імпорт моркви вже з початку нового 2023 року. Ще більші проблеми у поточному сезоні очікуються в сегменті капусти. Загальне виробництво культури зменшиться й водночас збільшиться відсоток продукції низької якості через приморозки та дощову погоду у вересні.

Найпроблемнішою лишатиметься ріпчаста цибуля. Херсонщина – традиційно головний гравець на ринку цибулі в Україні. З початку сезону переорієнтуватися на виробництво цієї культури ризикнули небагато комерційних виробників з інших регіонів. На додачу, несприятливі погодні умови призвели до стрімкого погіршення якості цьогорічного врожаю цибулі практично в усіх регіонах країни. Вже зараз Україна почала імпортувати один з головних овочів і ця залежність зберігатимися протягом усього сезону. Як наслідок, цибуля може очолити рейтинг найвищих цін навесні 2023 року серед решти позицій борщового набору.

Додатково олії у вогонь додає зменшення врожаю картоплі та овочів борщового набору в поточному сезону у більшості країн ЄС через посуху влітку 2022 року. А українськи споживачі за нинішньої ситуації можуть розраховувати саме на європейських постачальників картоплі та інших позицій овочів борщового набору.