Точка зору

Ця аномальна зима ще нагадає фермерам про себе навесні та під час жнив

Іван Якуб
голова ФГ «Соната» (Чернігівська обл.)

Погода цієї зими неабияк непокоїть фермерів та змушує їх похвилюватися за свій урожай. Здавалося б, наразі нічого критичного – озимина переважно в доброму та задовільному стані. Втім, ці зимові погодні аномалії без снігу та морозу ще нагадають нам про себе у період вегетації рослин та збору врожаю.

На Чернігівщині, наприклад, протягом зимового періоду посіви озимих культур уже кілька разів виходили зі стану спокою. А це означає зайві витрати рослинами дорогоцінної енергії та поживних речовин. У південних районах області подекуди посіви навіть почали гинути, адже відновили вегетацію в умовах критичного дефіциту вологи.

Головна проблема цієї зими – навіть не високі температури, через які рослини виходять зі стану спокою, а відсутність опадів. Наразі не піднімається рівень ґрунтових вод, як це зазвичай відбувається взимку, і нам загрожує відсутність весняного водопілля, що спричинить критичний брак вологи навесні, в період вегетації рослин. А це негативно вплине на врожай.

Звісно, сучасні технології сільгоспвиробництва дають змогу частково (наголошую – лише частково!) виправити таку ситуацію. Важливо правильно і вчасно підібрати рослинам живлення. Втім, це не дасть того ефекту, який дають сприятливі погодні умови та достатні запаси вологи. Крім того, це ще й додаткові витрати, адже доведеться дещо відхилятися від звичної технології вирощування.

Ще одна загроза, яку також не слід виключати цієї зими, – це істотне зниження температур за відсутності снігового покриву. Достатньо, щоб температура мінус 17-18 С0 протрималася три доби без снігового покриву, – і посівам загрожує вимерзання. Втім, сподіваємось, що цього не трапиться.

Не виключаю, що такі погодні ризики, які склалися цієї зими, можуть вплинути і на вартість збіжжя в бік зростання. Ціна на пшеницю наразі зростає і, я вважаю, що вона ще не досягла свого піку, тому наше господарство максимально притримує свої запаси.

У нас є власні потужності для зберігання зерна, тому сподіваємося продати його на піку цін. Тим більше, що правильне зберігання ще й покращує його якісні показники.