Точка зору

Цього року буде ціна на якісне яблуко, якого буде менше, ніж торік

Анна Сахончик
голова Асоціації розвитку інтенсивного садівництва Буковини

Цьогорічні пізні весняні заморозки пошкодили квіти та зав’язь яблук. Розміри цієї шкоди ще остаточно не відомі. Станом на 18 травня рівень втрат яблук від заморозків у Чернівецькій області можна оцінити у 15-20 відсотків. Але ще будуть червневе висипання висипання зав’язі від стресів. Тоді буде більш зрозумілий відсоток втрат.

Але зараз можна достовірно сказати, що яблук буде менше, ніж у попередньому році та їхня якість буде гіршою. Навіть, якщо кількість і буде така сама, як у 2019-му році, то якість буде однозначно гіршою. Очікується розвиток іржі, пошкодження шкірки. 

Якщо прогнозують і подальші хвилі похолодання – вони ще можуть вплинути на результат.

Проблем із нестачею працівників поки що не передбачаємо. Але це залежить від рішень нашої та сусідніх держав. Якщо у робітників буде змога поїхати за кордон, буде складніше шукати адекватних збирачів. Раніше такі проблеми були у великих господарств.

Якщо буде ціна на яблуко – то буде й кому збирати. Точно високо цінуватиметься якісне яблуко. Джонаголд та Делішеси дуже чутливі до заморозків й сильно реагують навіть на пониження температури до нуля градусів. Навіть якщо зав’язь не осипається одразу, вона може висипатися через місяць.

У нас в Чернівецькій області карантин через епідемію коронавіруса був досить жорсткий. Але більше торкнувся великих господарств, які відправляли на карантин частину своїх працівників. Та на проведення весняних робіт він не вплинув: необхідні обробки зробили або самі фермери, або довірені працівники.