Точка зору

Ціна на моркву достатня, а не висока

Вадим Савюк
Керівник ФГ «Агропоступ», Рівненська обл.

Ціну на моркву в поточному сезоні я не можу назвати високою. Я би назвав її достатньою. Треба враховувати, що відпрацювали ми фактично на цінах минулого року, оскільки насіння і пальне закупили до початку вторгнення. У нас невелике господарство, тож 2 т пального нам вистачило майже до часу збирання. Використовували ми його дуже ощадливо, бо не розуміли, як надалі складатиметься ситуація.

На наступний сезон ми маємо купувати все за нинішніми цінами: те саме насіння, пальне, добрива, засоби захисту. За таких умов економіка вирощування навіть за нинішньої гуртової ціни на моркву на рівні 15-20 грн за кіло не даватиме високих прибутків.

Скажімо, до початку вторгнення ми вважали мінеральні добрива дорогими. Але зважаючи на ту ціну, яка є на добрива зараз, тодішня ціна здається нам доволі низькою. Утім, внести під культури ту кількість добрив, яка їм потрібна для максимального врожаю, ми не змогли. Тож внесли стільки, скільки вважали економічно доцільним.

На мою думку, ціна на моркву об’єктивна, але проблема в тому, що до неї не звик споживач. Були роки, скажімо 2020 рік, коли гуртова ціна на цей товар становила 2,5-5 грн/кг і моркву було складно продати.

Коли ціна на моркву в Україні стане справді високою, до нас масово потягнеться імпорт, а поки, наскільки мені відомо, українці їдять внутрішній продукт. 

Щодо попиту, то активність покупців дуже слабка. Причин на те багато. По-перше, багато українців виїхали за кордон, і хоча на Волинь приїхали переселенці з інших регіонів, значного збільшення кількості населення не відчувається. По-друге, даються взнаки проблеми з електроенергією, які впливають на весь ланцюжок постачань. Підприємці, які тримають невеликі магазинчики, не мають певності у своїй стабільні роботі. Заклади громадського харчування зменшили в рази обсяги виробництва. І цей список можна продовжувати.

Я займаюся фермерством понад 15 років, за цей час напрацював свої канали збуту, своїх покупців, і всіляко намагаюся зберігати з ними довірливі партнерські стосунки. Я знаю, що їм зараз теж непросто.

Ціна на моркву тримається з багатьох причин, ключова з яких – недостатня кількість товару. Розповім на прикладі нашого господарства.

Моркви і столових буряків ми щороку сіємо приблизно 4 га. Відсіялися ми в прийнятні для нашої зони терміни, закінчили висів 10-15 травня. У нас особливий склад ґрунтів, зі значним умістом глини, тож рано вийти в поле вдається рідко. Сходи столових буряків отримали добрі, сходи моркви були гіршими. Нерівномірність сходів позначилася на загальному стані посівів і зрештою на врожайності культури.

Вегетаційний сезон для моркви в нашому господарстві складно назвати сприятливим, адже було доволі сухо. Дощі пішли практично перед збиранням, причому такі рясні, що вчасно зібрати моркву ми не змогли. Зазвичай ми закінчуємо збирання 10-го листопада, але цього року за весь листопад ми змогли вийти в поле 3-4 рази. Більше того, приблизно пів гектара моркви в нас так і лишилися незібраним. Ще маємо надію зібрати, урожай наш прикритий снігом, та й взагалі морква здатна витримувати невисокий мінус на полі. Звісно, її характеристики і товарність при цьому дещо псуються, але маємо те, що маємо.

Очевидно, що проблеми з урожайністю і збиранням моркви торкнулися не лише нашого господарства, тож і ціну на цей товар маємо відповідну.