Точка зору

Ціна на картоплю залежатиме від погоди та ситуації в країні

Дмитро Ткаченко
співвласник СТОВ «Воля», Черкаська обл

Порівняно з іншими овочами картопля нині відносно недорога. Зараз іде масовий продаж картоплі тими господарствами, які не мають власних потужностей для зберігання. Крім того, багато цього овочу насадили господарства населення через війну. Відповідно, на ринку товару більш як достатньо. 

Ціна на картоплю залежатиме передусім від погоди. Якщо будуть морози, сильні снігопади — вона може зрости. Але істотного зростання все одно не буде. На Волині донедавна продавали картоплю за ціною 2,5-2,8 грн/кг, у Чернігові ціна трималася на рівні 3 грн/кг, ближче до Центру картоплю продавали від 4 грн/кг. Ціна сильно залежить від регіону, бо ж на Волині посадили картоплі багато, як і в цілому на Західній Україні. Там картоплю вирощують без поливу, з мінімальними затратами, а опадів цього року було багато.

До лютого навряд чи відбудеться зміна ціни на картоплю, зростання більш імовірне в лютому. Імпорт нам не загрожує, оскільки в Європі був неврожай через посуху і високі температури влітку. Ми могли б експортувати свої надлишки, але є проблема з поставкою української картоплі в ЄС через певні карантинні обмеження.

Ми овочами займаємося з 2012 року. Цього року площі під картоплею збільшили на 20%, посадили 250 га. Окрім картоплі, традиційно посіяли також столові буряки та моркву. Площі під ними залишили на довоєнному рівні. 

Врожайність отримали стандартну, на рівні 50 т/га, але треба враховувати, що в нас картопля на поливі. Хоча цього року вона майже в усіх вродила добре, оскільки рік був дуже дощовим.

Овочі ми починаємо продавати від моменту збирання, продаємо щодня невеликими партіями, більшу частину зібраного закладаємо на зберігання, оскільки маємо власне сховище. Сорти висаджуємо від ранніх до пізніх, аби максимально розтягти в часі період збирання і зменшити навантаження на техніку. Не садимо лише над ранні сорти, оскільки раніше цією нішею займався південь.

Збирання врожаю починаємо від середини серпня. Цього року збирання в нас затяглося через дощову погоду, тож ми закінчили приблизно в середині жовтня. 

Поки що на наступний рік зміни в структурі овочевих посівів не плануємо. Овочі вирощувати будемо однозначно, оскільки маємо для цього всю потрібну техніку та інфраструктуру.

На відміну від ціни на картоплю, ціною на буряки столові та моркву ми задоволені. Столові буряки нині продаються за ціною 7-8 грн кг, а гуртова ціна на моркву становить приблизно 13 грн/кг. Але вони будуть дорожчати, особливо морква. Імовірно, вже до Нового року ціна на моркву підніметься до 20 грн/кг. Проблема в тому, що на складах немає товарної моркви. Вона якісна, але має здебільшого нетоварний розмір і вигляд через те, що під час збирання йшли дощі, вчасно викопати моркву змогли одиниці, тому вона сильно переросла. І посіяли її менше. Тож навесні морква може істотно з дорожчати. Столові буряки дорожчатимуть теж, але не так сильно.