Точка зору

Чи є сенс вирощувати моркву без комбайну

Вадим Савюк
Керівник ФГ «Агропоступ» (Рівненська обл)

Ми вирощуємо моркву більше 15 років, зібрали великий досвід з неї, отримуємо з неї урожай 100 т/га, проте зараз стоїмо перед вибором – чи продовжувати це робити далі.

Зазвичай сіємо від 3 до 5 га цієї культури, але насінина у неї дрібна, і нечасто, десь раз на п’ять років, ми маємо проблеми зі сходами. І зараз стоїмо перед таким вибором: як організувати хоча б локальний мінімальний полив для отримання дружніх сходів, які для урожайності моркви найважливіший фактор. Так, у нашому кліматі морква виростає і без зрошення, але для того потрібні дружні сходи.

Щодо гібридів моркви, ми зійшлися на тому, що для наших надважких грунтів найкраще підійде Каданс. У нього тривалий період вегетації, і якщо навіть у важких умовах посушливого літа він не встигає нормально вирости, то в осінній період, коли більше вологи і умови кращі, гібрид дотягує свої нормальні і розмір, і форму. Тобто навіть у складний рік можна мати гарну товарну моркву.

І все ж морква – надзвичайно трудомістка культура, і завжди виникає дефіцит робочої сили під час її збирання, тим більше у нинішніх умовах війни – мобілізації та міграції. Можна вирощувати 100 т/га моркви, але чи зможемо ми дати раду цьому урожаю? Адже села у нашому регіоні маленькі, а зараз людей стало ще менше. Тому я маю сумнів, чи вдасться нам продовжити вирощувати моркву. Так, треба робити потужний технологічний стрибок і переходити на механізований збір, який до речі підходить гібриду Каданс (він не ламається при роботі комбайну та має велику гичку на кінець вегетації). Але тут необхідне суттєве збільшення валу – адже купувати комбайн на 3 га недоцільно. Тому сьогодні ми стоїмо перед вибором, чи працювати з морквою далі, адже дуже шкода нашого багаторічного досвіду з її вирощування.