Точка зору

Чому серед зими дешевшали яйця

Сергій Карпенко
виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України»

Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва: близько 50%. Зазвичай найдешевші промислові яйця ‒ у весняно-літній період, що пов’язано зі збільшенням пропозиції від господарств населення, зміною раціону харчування курей та умов зберігання яєць у період дії підвищених температур.

Зі скороченням виробництва яєць у домогосподарствах населення в осінньо-зимовий період ціни промислових виробників зростають.

Подорожчання яєць у жовтні 2024 року негативно позначилося на їх споживанні, особливо брендованої фасованої продукції. Скорочення могло становити 15-20% від вересневих показників.

При цьому в IV кварталі суттєво зросло промислове виробництво яєць, дещо скоротився експорт на тлі високих внутрішніх відпускних цін. Усе це в цілому призвело до надмірної пропозиції на українському ринку, зростання конкуренції за споживачів і, відповідно, зниження відпускних цін.

Звичайно, це негативно позначається на фінансовому стані виробників яєць, які за підвищення собівартості виробництва змушені продавати продукцію нижче її рівня.

Важливим чинником подальшого формування виробниками оптово-відпускних цін на яйця є попит кінцевих споживачів, який також може досить стрімко змінюватися. Наразі спостерігається динаміка їхнього зростання, однак навряд чи оптово-відпускні ціни досягнуть рівня жовтня-листопада минулого року.

Надалі на ціноутворення впливатимуть чинники зростання складових собівартості, а також ринкові, що здатні і знизити, і підвищити ціну.

Щомісячне промислове виробництво вже досягло довоєнного рівня, при цьому кількість споживачів значно скоротилася.

Так, за 11 місяців 2024 року промислове виробництво яєць збільшилося на 5,6% (290 млн штук), як порівняти з аналогічним періодом попереднього року.

На мою думку, 2025 рік не відрізнятиметься від попереднього. Перевиробництво яєць і боротьба за споживача будуть ключовими чинниками, котрі впливатимуть на ціноутворення. Експорт відіграватиме визначальну роль у балансуванні внутрішнього ринку.

За підсумками 2025 року ми очікуємо збільшення виробництва яєць у межах 5-6%, а експорту – на 8-10%, як порівняти з минулим роком.