Точка зору

Червневі чи нейтральні –– визначаємось на старті

Олександр Павловський
засновник ягідного фермерського господарства, Київська обл.

Я завжди раджу колегам, які тільки-но починають вирощування суниць садових у відкритому ґрунті, від початку визначитися, з чим працювати: із сортами червневого плодоношення чи нейтрального дня. 

Це принципово важливо.

Дорощені саджанці нейтрального світлового дня, які перезимували, після висаджування в лютому-березні дають перший тепличний урожай у травні, причому на тиждень раніше за сорти червневого плодоношення. Друга хвиля врожаю нейтралів спостерігається в липні, наступна припадає на серпень-вересень. Якщо висадити їх у квітні, то перший урожай буде в липні, другий –– у серпні. 

Саджанці червневого плодоношення за висаджування у квітні не встигнуть сформувати врожай, тож сезон фермер втратить. Рослини короткого дня типу трей плант, вирощені за голландською технологією з правильною перезимівлею, можна висадити влітку, восени отримати стартовий урожай, а основний урожай зібрати навесні наступного року. 

В інтенсивних господарствах практикують ще й таку схему: з осені або в лютому висаджують рослини червневого плодоношення, після збирання врожаю в червні їх видаляють, висаджують нейтралів, з яких збирають урожай у серпні-вересні. Наступного року схему висаджування повторюють. Але схема ця надзвичайно витратна, отримати з одного саджанця-нейтрала за одне плодоношення 1 кг ягід майже нереально, тож я такий варіант не рекомендую через високу вартість саджанців і складність в організації усього циклу робіт. 

Нюанс догляду за нейтралами в тому, що від середини літа потрібно зачищати кущі від надмірної зеленої маси, оскільки вони формують велике листя, а також видаляти зайві ріжки. Крім того, ці рослини швидше виснажуються через інтенсивне плодоношення й набирають більшу кількість хвороб.