Точка зору

Через зниження ПДВ з’явилася додаткова вигода для тіньового ринку

Олександр Скорик
директор м’ясокомбінату «М’ясний», голова ради Асоціації м’ясної галузі

З 1 березня ми почали працювати згідно із Законом № 1115-ІХ, яким ставка ПДВ на постачання окремих видів сільськогосподарської продукції знижена до 14%.

На практиці виявилося, що наше підприємство живими грошима почало доплачувати 7,2%, тому фактично ціна на продукцію зросла на 7,2% у точному вимірі, або на 6-10% по категоріям.

Через зниження ПДВ з’явилася додаткова вигода для тіньового ринку, тому що різниця фактична між тіньовим ринком і легальним бізнесом стала 10%. Через зниження ПДВ до 14% нелегальні бійні почали працювати інтенсивніше, бо побачили видимі переваги перед нами – легальними переробниками, а це означає збільшення фальсифікату.

Таким чином легальна м’ясна галузь опинилася на межі банкрутства. Це може призвести до того, що м’ясопереробні підприємства будуть вимушені або зупинити виробництво, або йти в тінь, щоб вижити.

Ми вважаємо, що така система оподаткування терміново потребує корекції, бо не можна розривати ланцюг ПДВ на будь-якому етапі. Єдине швидке та правильне рішення – повернути 20% ПДВ на живих тварин і молоко. Це влаштовує і м’ясопереробні підприємства, і партнерів-свиноводів. Законопроєкт треба ухвалити в першому читанні (за основу і в цілому), оскільки ухвалення в другому читанні буде перенесено на осінь, а це – додаткові збитки для м’ясної і молочної галузей.

Це – єдине рішення, яке допоможе знизити вартість продукції на 6-10% і ліквідувати різницю з легальним бізнесом і тими, хто не сплачує ПДВ або використовує «сірі» схеми та скрутки.

Наразі є три варіанти законопроєктів щодо повернення ПДВ 20%.

Законопроектом № 5425 пропонується відновити 20%-ву ставку ПДВ за операціями з постачання сільськогосподарської продукції згідно з УКТ ЗЕД: 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі), 0104 10 (вівці живі), 0401 (в частині молока незбираного).

Законопроєктом № 5425-1 пропонується повернути ставку 20% ПДВ на сільськогосподарську продукцію, на яку було встановлено знижену ставку оподаткування 14%. Тобто це означає повна відміну Закону № 1115-ІХ.

Законопроєктом № 5425-2 пропонується розширити знижену ставку 14% для деяких видів сільськогосподарської продукції ще на частину продукції.

Червоне м’ясо та інші м’ясні вироби до законопроєкту № 5425-2 не входять. Він не тільки не вирішить жодну з проблем, а може навіть погіршити ситуацію.

За коригування законопроєкту по м’ясній галузі роздрібна ціна на м’ясо зменшиться на 7-10% – так працює ринок.

Одним із подальших кроків у розвитку м’ясної галузі може бути зниження ПДВ на весь ланцюг. Так, у Польщі ПДВ на молоко і м’ясо становить 5% на всьому ланцюгу.

Звісно, ми не можемо відразу повністю наблизитися до них, але чим дешевшою буде продукція, тим більшим буде попит. А це вже сприятиме розвитку м’ясної та супутніх галузей.