Точка зору

Борщовий набір лишається в центрі уваги овочівників

Ігор Сольський
директор компанії «Бейо Україна»

Після повномасштабного вторгнення основний акцент овочівників у вирощуванні був направлений на культури борщового набору. Ситуація цілком зрозуміла, адже борщовий набір – це, можна сказати, стратегічні овочі, які є основою продовольчої безпеки. Але варто звернути увагу на те, що асортимент гібридів і сортів, який був присутній на сході та півдні України, не завжди підходить для центральних, північних чи західних областей, що безпосередньо впливає на планування поставок насіння.

Зі свого боку, ми робили й продовжуємо робити все, що від нас залежить, щоб забезпечити аграріїв якісним сертифікованим насінням. Як і раніше, слідкуємо за трендами і допомагаємо клієнтам підібрати оптимальні культури й гібриди для їхніх умов. Щороку асортимент компанії «Бейо Україна» поповнюється новими зареєстрованими гібридами насіння овочів.

Проблеми із так званим зерновим коридором спонукали аграріїв задуматися над овочевою ланкою в їхніх господарствах та вийти, хоч і частково, на внутрішній овочевий ринок, який і досі дивує ціною на більшість видів продукції. Також господарства овочевого напряму з півдня та сходу зуміли передислокуватися в інші регіони й налагодити свою діяльність на новому місці. Такі релокації непоодинокі, хоча відновити виробництво на новому місці – доволі ресурсозатратний процес.

Також відзначаємо високий попит на насіння ярої цибулі, крім того, збільшилися площі під червоною та білою цибулею. І вже можемо говорити про зацікавленість наших клієнтів у вирощуванні підзимньої цибулі, адже ціна цього сезону найвища за всю історію незалежності нашої держави.

Складною була ситуація з насінням моркви цього року. Передусім це пов’язано зі складними погодними умовами в країнах, де вирощується насіння. Певна нестабільність була зі столовими буряками в цьому сезоні, адже ціна на продукцію була досить низькою і наші виробники задумалися про деяке скорочення посівних площ.

Слід зазначити, що, крім високого попиту на насіння культур борщового набору, частково повернувся попит на насіння нішевих культур, таких як селера, цибуля порей, спаржа.

Аграріям, які заходять в овочівництво, слід розуміти, що це високозатратний і важкопрогнозований бізнес. Для входу в ринок потрібен високий рівень технології. Особливу увагу треба приділити потужностям для зберігання та доробки продукції. Також потрібні інвестиції в механізацію процесів виробництва, оскільки різко відчувається дефіцит людської праці. Планування потрібно починати з якісного насіння! Разом до Перемоги!