Точка зору

Аналіз ґрунтів є одним із головних заходів при впровадженні точного землеробства

Вадим Скрипник
в. о. директора сільськогосподарського виробництва агропромхолдингу «Астарта-Київ»

Упровадження точного землеробства — це постійний процес, адже технології розвиваються дуже стрімко, і те, що було актуальним ще п’ять років тому, сьогодні потребує оновлення. Тому ми рухаємося інтенсивно і водночас еволюційно, враховуючи досвід інших господарств, не маючи на меті впровадити все одночасно, бо ціна помилки — досить висока. Беремо тільки ті елементи, що відразу приносять економічний ефект. Дорогі елементи, ефект від яких приходить через певний час, ми впроваджуємо поступово. Наприклад, застосували диференційовану сівбу й унесення добрив у деяких своїх господарствах і, враховуючи економічний ефект, поступово переобладнуємо сівалки та розкидачі в інших господарствах.

Поступово відмовляємося від плуга й оремо тільки тоді, коли без цієї операції обійтися неможливо — наприклад, у вирощуванні буряків.

Аналіз ґрунтів є одним із головних заходів: маємо для цього сітку полів і план відбору зразків. Розмір квадратів сітки залежить від величини поля та кількості типів ґрунтів на ньому, оскільки «середня температура по палаті» нас не влаштовує. Якщо маємо нестандартні ситуації — наприклад, поле кілька років поспіль дає низьку врожайність — проводимо розширений аналіз ґрунту за більшою кількістю показників, щоб знайти причину. Згідно з даними карти забезпечення ґрунту поживними елементами, виготовляємо карту внесення добрив. У першу чергу вносимо комплексні добрива під буряки, пшеницю й кукурудзу, азотні добрива даємо під усі культури — в кількості, що необхідна для забезпечення вегетації рослин.

Щороку компанія інвестує в технології точного землеробства близько 5 млн доларів. За останні п’ять років завдяки отриманню додаткової інформації про поля, економія на гектар становила близько 20% і це до того, що всі складові — насіння, добрива, засоби захисту рослин, ПММ — постійно дорожчали. Маючи інформацію, можна ухвалити індивідуальне рішення по кожному полю. Колись мій викладач наставляв мене: «Ти приходиш на поле, прикладаєш вухо до землі, і воно тобі каже, що треба зробити. Береш до рук рослинку, вона тобі каже, що їй потрібно — калій чи фосфор. І якщо ти слухаєш, але не чуєш, то ти — не агроном». Аналіз ґрунту — це і є голос землі. А перший закон землеробства свідчить: сума винесених елементів живлення має дорівнювати сумі внесених. Треба чітко знати, які елементи поповнюються в ґрунті завдяки залишкам соломи чи кукурудзяного стебла, внесення гною, а скільки треба внести хімічних добрив.

Іще один момент, який треба враховувати у впровадженні елементів точного землеробства, стосується роботи з людьми, від яких залежить результат. Хоч ми запровадили паралельне водіння на тракторах, чимало механізаторів одночасно користується маркером — про всяк випадок, для підстрахування. Вони розуміють, що відповідають за результат і мають власне бачення й досвід, як його досягти. Нам залишається навчати й чекати, доки люди почнуть довіряти сучасним технологіям.