Точка зору

Амбасадори України у світовому насінництві

Андрій Касьян
заступник голови правління Насіннєвої асоціації України, директор департаменту Agricultural Solutions в Україні, Молдові та країнах Кавказу компанії BASF

Визнання Європою сертифікації насіння в Україні – це дуже важлива і знакова подія. Більшість із топ-менеджерів міжнародних компаній, які працюють в Україні, є українцями і свого роду амбасадорами нашої країни в світовому насінництві. Тож попри всі її проблеми (політичні, економічні, бюрократичні, репутаційні) тепер кожному з нас буде набагато легше позиціонувати європейському та глобальному топ-менеджменту обраний Україною вектор поступу. Відтак і рішення щодо інвестицій у її потенціал було правильним. Мова – про ухвалення компанією BASF стратегічного рішення щодо запровадження широкої інвестиційної програми з розвитку власного насінництва.

Україна стала однією з двох європейських країн, куди компанія скерувала відповідні інвестиції. Перші  результати такої стратегії матимемо за декілька років. І це стане відправною точкою для подальших рішень. Україну розглядаються певним хабом із розвитку бізнесу на всій території Східної Європи.

На даному етапі найбільш стратегічними культурами для компанії BASF є зернові колосові. За ними, я переконаний, майбутнє. Тим паче, що Україна має всі можливості зробити наступний крок.

Інвестиції у зернові – процес довготривалий, але дуже необхідний. Яскраво ілюструє цю тезу історія сільського господарства України, зокрема в період із 2002-2003 по 2010 роки, коли відбувся перехід кукурудзи й соняшника від сортів до гібридів. Це була дійсно технологічна революція. Але її спричинили інвестиції міжнародних компаній, зроблені в науку ще десь у 90-х роках ХХ століття. І лише згодом технології прийшли до нас.

Світовий бізнес нині змінюється дуже швидко і прагне ще швидшого досягнення рентабельності. Довгострокові капіталовкладення, зокрема, в зернові, як це робить BASF, може собі дозволити далеко не кожна компанія. До речі, ще років 10 тому, коли ми говорили про гібриди зернових колосових, нам казали, що це неможливо. Нині ніхто вже так не вважає (і, наприклад, гібридний ячмінь у Європі – вже не новина). Втім, зрозуміло, що це буде не завтра. Cтратегічними культурами для BASF, окрім зернових, cьогодні є соняшник, ріпак тощо. Проте, гадаю, за кілька років розмова буде дещо іншою…І потужним поштовхом до подальшого розвитку галузі може стати саме визнання в ЄС еквівалентності української системи сертифікації насіння.