Агромаркет

Зважений ризик

Зважений ризик

Запровадження системи контролю та перевірки контрагентів дасть змогу зберегти фінансові показники підприємства та примножити його доходи.

 

Агробізнес розвивається в суворих умовах глобальної конкуренції. Причому економічні умови ведення бізнесу сьогодні в Україні такі, що аграрії, часом просто не вбачаючи іншого виходу, ведуть господарську діяльність, застосовуючи «не зовсім» прозорі схеми. 

 

Постійні зміни податкового законодавства, недорозвинений ринок землі та корупція в державі створюють умови для участі підприємців у вчиненні злочинних дій фінансового спрямування. До цієї категорії належать усі злочини, що впливають на доходи підприємства, їх збільшення або зменшення. Такими можуть бути кримінальні правопорушення, що передбачені статтями 197-1, 190, 194, 209, 212, 205, 364, 364-1, 358, 366 Кримінального кодексу України (далі — ККУ).

 

Не секрет, що агрокомпанії користуються послугами конвертаційних центрів. Це відбувається як для переведення безготівкових коштів у готівку, так і навпаки. Готівкові кошти часто спрямовуються на покриття корупційних витрат, здійснення виплат контрагентам й орендодавцям. Дуже часто купити за готівку можна більшу кількість товару, ніж за безготівкові кошти. Щоправда, послуговування конвертаційними центрами — це ризик бути притягнутим до кримінальної відповідальності за статтями 205, 209 та 212 ККУ. До того ж одне діло, коли керівництво агрокомпанії свідомо йде на цей крок, зовсім друге — коли про участь в незаконних схемах воно дізнається post factum.

 

Яка презумпція невинуватості?

 

Останнім часом до ALEXANDROV&PARTNERS почастішали звернення агрокомпаній через накладення арешту на їхнє майно. Випадок, який трапився з одним із наших клієнтів, наочно ілюструє небезпеку, що може виникнути за проведення господарських операцій. Так, під час здійснення своєї виробничої діяльності підприємець уклав контракт на постачання посівного матеріалу. Він повністю виконав перед контрагентом умови, передбачені контрактом, і повністю з ним розрахувався. Продукція також була поставлена. Однак ще до початку використання її за призначенням з’явилися представники органів досудового розслідування й повідомили про накладення арешту на придбане майно та вилучили його. За версією слідства, контрагент нашого клієнта придбав посівний матеріал у фіктивного підприємства. Ось так незаконна діяльність одного з контрагентів поставила під загрозу бізнес й інших учасників цього господарського ланцюга.

 

На жаль, принцип презумпції невинуватості не діє під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження (арешту майна, тимчасового доступу до речей і документів). Та всупереч вимогам закону національні суди перекладають обов’язок доведення реальності та законності проведеної господарської операції на сторону, що просить скасувати арешт. Юристам в суді потрібно буде підтвердити факт розрахунку між усіма учасниками господарської операції, що майже неможливо.

 

Довіряй. І добре перевіряй

 

Схоже, ретельна перевірка контрагентів не завадить навіть у відносно надійних угодах. Компанія ALEXANDROV&PARTNERS неодноразово наголошувала, що це може забезпечити додаткові гарантії проведення успішних торговельних операцій. Передусім треба звернути увагу на інформацію про: дату державної реєстрації, дату взяття на облік в органи статистики та ДПІ, коди КВЕД та розмір Статутного капіталу компанії, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних і фізичних осіб — підприємців. Також ми рекомендуємо застосовувати відеофіксацію під час укладення контрактів. Це дасть змогу убезпечити від ризику притягнення до кримінальної відповідальності за фіктивне підприємництво та легалізацію коштів набутих злочинним шляхом. Один із наших клієнтів, дослухавшись до цієї поради, тепер завжди застосовує відеофіксацію під час укладення господарських договорів. Як наслідок, кількість невиконаних контрактних зобов’язань в його бізнесі зменшилася вдвічі, а партнери мають неабияку мотивацію дотримуватися доброчесних принципів ведення справ.

 

Належна перевірка також мінімізує ризики отримати збитки внаслідок вчинення шахрайських дій щодо підприємства. Аби мінімізувати цей ризик, потрібно ретельно збирати інформацію про «незнайомого» контрагента й укладати перші угоди на невеликі партії.

 

У практиці ALEXANDROV& PARTNERS був випадок, коли під час супроводу операцій інвестора (з придбання агропідприємства) було встановлено, що чинний гендиректор, ухиляючись від сплати податків, наприкінці попереднього звітного періоду «роздав» фінансову допомогу собі та своїм родичам. Чим це могло обернутися для нового власника, якби інформація не стала відома завчасно? Очевидні ризики накладення арештів на майно та рахунки компанії, а також, можливо, притягнення до кримінальної відповідальності за статтями 205, 209 та 212 Кримінального процесуального кодексу України.

 

Ретельно перевіряти є сенс і працівників компанії, особливо топ-менеджмент. Їхні дії нерідко призводять до репутаційних втрат для підприємства. Яскравий приклад — продаж кооперативу сільгосптехніки, придбаної за кошти Стабілізаційного фонду. Виконавчого директора, котрий зважився на таку оборудку, Бердичівський райсуд Житомирської області визнав винним у вчиненні злочину за частиною 2 статті 364-1 ККУ (http://reyestr.court.gov.ua/Review/55573423).

 

Конкуренти й союзники

 

Ми радимо дуже уважно вивчати тексти документів, які підписуєте, та відповідально ставитися до виконання цих угод. Як показує практика, часом керівники компаній умисно вносять зміни до договорів оренди земель сільськогосподарського призначення, аби отримати неправомірну вигоду, зменшивши відсоткову плату за надану в оренду землю. Такі дії можуть бути кваліфіковані за статтями 364-1 та 366 ККУ.

 

На жаль, недобросовісна ринкова конкуренція в Україні процвітає. Ось, скажімо, нещодавно певні особи за винагороду навмисне підпалили пшеницю на одному з полів, що обробляє наш клієнт. У діях відповідних осіб містяться ознаки кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 194 ККУ. Збитки через пожежу становлять близько 300 тис. грн. Аби надалі захиститися від таких недобросовісних дій, дуже важливо заручатися підтримкою орендодавців. Здебільшого підпали, крадіжки та деякі інші злочини — справа рук асоціальних осіб з-поміж місцевих мешканців. Відтак тільки за допомоги небайдужих селян є шанс вчасно виявити загрозу та запобігти лихові.

 

***

 

Звісно, нинішні економічні умови в Україні сприяють роботі конвертаційних центрів, процвітанню корупції та недобросовісної конкуренції. Однак кожен аграрій і фермер вправі вирішувати, чи послуговуватися йому «сірими схемами» у своїй діяльності. Якщо «вийшло в сусіда», це ще не означає, що вийде й у вас.

 

ALEXANDROV&PARTNERS завжди рекомендує своїм клієнтам застосовувати виключно правові методи роботи. Практика показує, що убезпечити себе від злочинів, що завдають збитків, можливо. Впровадження системи контролю над працівниками та перевірка контрагентів дасть змогу не просто зберегти фінансові показники підприємства, а й примножити доходи.

 

 

Олександр Сидоренко,
адвокат, партнер ALEXANDROV&PARTNERS

газета “АгроМаркет”, жовтень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ