Техніка

Збирання кукурудзи в качанах

Збирання кукурудзи в качанах

Застосування простих машин для збирання качанів кукурудзи дозволяє зменшити витрати на весь процес.

  

У пошуках економії ресурсів господарства все більше уваги звертають на машини й обладнання, що здатні виконувати технологічні операції з мінімальними витратами. Це стосується й техніки для збирання кукурудзи. Застосування потужних роторних комбайнів на великих площах не підлягає сумніву, а якщо треба зібрати урожай лише на 100–300 гектарах? Для збирання кукурудзи в качанах у пригоді можуть стати машини, часто застосовувані у причіпних варіантах, і спеціальні самохідні комбайни.

 

Дилери виробників сільгосптехніки ще мало уваги приділяють таким рішенням, однак невеликі компанії та постачальники давно вже налагодили продаж цих відносно недорогих машин, щоправда, в основному вживаних. Загалом ця техніка не потребує великої кількості запчастин, практично не має складних електронних рішень і працює з тракторами типу МТЗ-82.

 

Так, старий-добрий «Херсонець» залишив по собі добру пам’ять своєю простотою, і сьогодні аналогічним шляхом пішли багато інших виробників сільгоспмашин. Це той випадок, коли кукурудзу можна збирати «дешево та сердито», а обмолочувати качани безпосередньо на току чи елеваторі.

 

Конструктивно причіпне обладнання для збирання качанів кукурудзи — це пристрій, що агрегатується з тракторами класу 40–150 к. с. Такі пристрої пропонуються в одно- та дворядкових варіантах і мають просту конструкцію. Регулювання висоти зрізання стебел культури, можливість одночасного завантаження качанів у причепи дозволяє працювати з продуктивністю у середньому 0,3–1,1 га/год, витрачаючи 10–15 кг/га пального. Є моделі збиральних пристроїв, що використовують власні бункери ємністю до 3–5 м³. Таким чином, вони не потребують одночасного руху іншого транспортного засобу поряд із причепом. Продуктивність збирання качанів регулюється простим механізмом: про електроніку тут не йдеться — усі регулювання механічні. Це дозволяє механізатору за потреби безпосередньо в полі виконати нескладні ремонті роботи, і машина працюватиме далі.

 

Для збирання більших площ кукурудзи застосовують самохідні комбайни. Відомими на європейському ринку є французькі моделі Bourgoin і сербські Berco, а також китайський Оxbo. Перші два виробники більш відомі в нашій країні завдяки вживаній техніці, яку постачають різні дилери з Європи. Нові китайські комбайни лише рік-два надходять на ринок України — їх поки що випробовують.

 

 

Зазвичай, самохідна техніка більш продуктивна за причіпну — жатки використовують із шириною захвату 4–8 рядів, хоча найбільш поширеними є 6-рядкові. Також самохідні комбайни мають продуктивні системи відділення качанів від стебел щіткового типу, ємнісні бункери до 10 м³ і в окремих моделях навіть системи керування з електронними рішеннями. Це робить їх дорожчими, однак більш керованими й продуктивними, зменшує ступінь втрат зерна через їхнє пошкодження.

 

Як зазначив Дмитро Стасюк, аналітик ринку сільгосптехніки, комбайни для збирання кукурудзи в качанах купують в основному невеликі господарства, одноосібники та ті, хто вирощує цукрову кукурудзу. Є також випадки придбання таких машин великими агропідприємствами — для збирання насіннєвих посівів.

 

Керівник невеликого одноосібного господарства з Чернівецької області Іван Пономарчук розповів, що придбав таку вживану машину 3 роки тому для збирання кукурудзи на площі 10–12 га. Дворядковий комбайн 2004 року виготовлення він агрегатує з білоруським трактором. Протягом перших двох років проблем не було, однак цього року довелося витратитися на запчастини. Каже, що техніка нескладна, ремонтується добре, але за роботи в складних умовах виходить із ладу швидко. Однак це дешевше в кілька разів, ніж орендувати потужні зернозбиральні машини або подібні до цих моделей в інших господарствах.

 

Говорять експерти

 

Володимир Надикто,
д-р техн. наук, Таврійський державний агротехнологічний університет

Причіпні та начіпні пристосування для збирання кукурудзи в качанах є перспективними й економічно доцільними агрегатами для вітчизняних умов. Застосування дорогих самохідних збиральних комплексів, що обладнані складними електронними рішеннями, виправдане лише на великих площах посівів. Для більшості наших господарств це економічно недоцільно. Краще мати універсальний трактор, до якого можна прилаштувати причіпний пристрій, ніж комбайн, що працюватиме лише кілька тижнів. Бажано, щоб й українські виробники сільгосптехніки звернули увагу на ці знаряддя, особливо на кількість посівів кукурудзи в країні.

Віктор Погорілий,
заступник директора УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

З одного боку, застосування спеціальної сільгосптехніки для збирання кукурудзи в качанах не є новим для вітчизняних аграріїв, бо в радянські часи виготовляли пристрої типу «Херсонець-200». Однак масово в господарствах вони не використовувалися через відсутність достатньої кількості зерносушильних комплексів. Сьогодні ситуація змінилася кардинально: сушарки встановлюють у багатьох підприємствах, а отже, застосовувати спеціалізовані машини для збирання кукурудзи в качанах тепер набагато доцільніше.

Другим аспектом, що стимулюватиме появу таких машин на ринку, є нарощування кількості насінницьких посівів кукурудзи. Для якісного їх збирання більше підходить саме така техніка, і її вже почали купувати ті, хто спеціалізується на виробництві посівного матеріалу.
Третій фактор, що може впливати на зростання пропозиції на ринку, — велика кількість аналогів у Китаї. Ця країна сама виробляє багато кукурудзи в качанах і для її збирання протягом останніх років налагодила виготовлення дешевої техніки. Цілком справедливо очікувати її появу на українському ринку в найближчі роки.

 

 

Олександр Горда

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ