Агромаркет

Запитайте у податкової

Запитайте у податкової

Із квітня всі індивідуальні податкові консультації заноситимуть у реєстр. На роз’яснення, отримані раніше, можна посилатися лише у 2017-му.

 

Податковий кодекс України (ПК) досі містить багато спірних положень, що можуть бути розтлумачені порізному. Якщо з такою ситуацією зіткнулося ваше підприємство, майте на увазі: спірну статтю, як того вимагає ПК, повинні тлумачити на користь платника податків. Це одна з багатьох норм, яка начебто і є, але фактично не діє. То чи можна уникнути судової тяганини, коли немає чіткого розуміння, що мав на увазі законодавець у тій чи іншій статті Податкового кодексу?

 

Кожен платник податків має законне право отримати індивідуальну податкову консультацію щодо практичного застосування положень ПК України. Для цього слід надіслати свій запит у податкову. Звідти має надійти роз’яснення. І надалі, якщо платник податків діятиме відповідно до наданої консультації, його не може бути притягнуто до відповідальності за порушення ПК у цьому питанні. Здавалося б, усе дуже просто: поставив податковій запитання, отримав відповідь і спиш спокійно — жодна перевірка не страшна. Однак не все так очевидно, як здається на перший погляд.

 

Як оминути «підводні камені»

 

Проблема 1. Отримавши ваш запит, податковий інспектор навряд чи кинеться аналізувати положення ПК України й писати вам чітку та зрозумілу відповідь. Ви, скоріше за все, отримаєте просто цитування статті, яку ви просили розтлумачити. У ліпшому разі податкова вкаже, якої позиції дотримується, і, будьте певні, вона буде не на вашу користь. Що із цим робити? Почати потрібно із запитань, точніше з їх формулювання. Готуючи запит на отримання податкової консультації, слід самостійно проаналізувати положення ПК України й судову практику по спірному питанню, а в запиті викласти свою позицію із чітким обґрунтуванням. Далі потрібно дуже чітко формулювати запитання, бажано, щоб на них можна було відповісти «так» або «ні».

 

Проблема 2. Податкова може дати вам відповідь, яка очевидно суперечить положенням ПК України, або не надати відповідь взагалі, обмежившись загальними фразами.

 

У такому разі ви маєте право оскаржити консультацію в суді як акт індивідуальної дії. Таке право прямо закріплене у ст. 53.3. ПК України. Тож після скасування судом цієї консультації податкова буде зобов’язана надати нову консультацію, яка має враховувати висновки суду протягом 30 днів після набрання чинності судового рішення. У суду за таких обставин слід просити скасувати податкову консультацію та визнати її протиправною.

 

Важливі нюанси й новації

 

Податкова консультація звільняє лише від відповідальності за несплату податків, а не від обов’язку заплатити сам податок. Іншими словами, якщо до вас прийде податкова з перевіркою і встановить порушення законодавства, то штраф (25% суми донарахованих податків) ви не платитимете, а ось сам податок усе одно доведеться заплатити.

 

Усім, хто вже скористався своїм правом проконсультуватися у податкової і навіть отримав податкові консультації до 31.03.2017, варто пам’ятати, що з 01.01.2018 такі консультації стануть нечинними й платники податків уже не зможуть на них посилатися. Це пов’язано з тим, що з 01.04.2017 до ПК України в статті щодо надання консультацій вносять численні зміни. Серед найкритичніших — усі консультації мають бути занесені в реєстр податкових консультацій, а термін для надання такої консультації скорочується до 25 днів (дотепер було 30 днів). Отже, у 2018 році можна буде скористатися лише консультаціями, отриманими після 31.03.2017.

 

Чи варта шкірка вичинки?

 

З огляду на всі згадані вище норми ситуація з індивідуальними податковими консультаціями вельми неоднозначна. Вам незрозумілі певні положення ПК України щодо, наприклад, моменту сплати ПДВ, тому ви пишете запит на отримання такої консультації. Чекаєте щонайменше 30 днів й отримуєте цитування норм ПК України без жодних пояснень. Обурені, ви подаєте позов до суду, чекаєте місяць на рішення суду першої інстанції, потім ще два місяці на рішення апеляції. Врешті отримуєте бажане рішення про скасування наданої консультації з правильною мотивувальною частиною.

 

Що відбувається далі? Далі ви чекаєте, що податкова надасть нову правильну консультацію… але цього не відбувається. Можна, звичайно, знову подати позов до суду й просити зобов’язати податкову надати консультацію, можна писати скарги в ДФС, але це не дасть вам бажаного результату.

 

Якщо податкова з вами не погоджується, то за першої ж перевірки вам донарахують податок і наявність консультації врятує вас лише від штрафу. Тобто вам у будь-якому разі доведеться йти в суд і скасовувати ППР, яким вам донарахували податки. Постає запитання: навіщо взагалі ці консультації, якщо ППР все одно буде й податкова принципово дотримується іншого погляду.

 

Річ у тім, що за допомогою консультації (у разі оскарження неправильної консультації в суді) ви фактично формуєте собі позитивну судову практику, на яку зможете посилатися, оскаржуючи ППР, якщо таке взагалі буде. І звичайно ж цікаво дізнатися думку податкової щодо того чи іншого запитання — раптом вона збігається з вашою? Таке часом також трапляється.

 

Ірина Кальницька, адвокат,

керівник практики бізнес-консультування GOLAW

газета “АгроМаркет”, квітень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ