Техніка

Якісна сівба за будь-яких умов

Якісна сівба за будь-яких умов

Критерії вибору та досвід використання універсальної зернової сівалки в СТОВ «БОГДАНІВСЬКЕ».

 

Олег Мотронюк

Перед тим як придбати нову техніку, кожен аграрій шукає відповіді на складне запитання: як обрати найефективнішу, найнадійнішу й найуніверсальнішу машину для потреб свого господарства. Якщо ж мова про сівалку, то яка модель може бути найкращою для сівби різноманітних сільгоспкультур й забезпечить ідеальні результати сівби на високій швидкості за будь-якої підготовки ґрунту — після оранки чи мінімального обробітку, або ж безпосередньо в стерню? На додачу до універсальності й ефективності сівалка має відповідати таким важливим критеріям, як надійність і просте обслуговування протягом експлуатації.

 

Торік відповіді на аналогічні запитання шукав й Олег Мотронюк — керівник СТОВ «БОГДАНІВСЬКЕ», що в Золотоніському районі Черкаської області. Врешті він зробив вибір на користь сівалки Vaderstad Rapid 400C з мінісівалкою для дрібнонасіннєвих культур BioDrill 250, а тепер поділився своїми враженнями про придбаний агрегат і показав результати проведених посівних робіт цією сівалкою на полях свого господарства. Далі — пряма мова Олега Васильовича.

 

Ми вирощуємо ВРХ, маємо 500 голів дійного стада й обробляємо 2000 гектарів землі. Крім кормових культур для забезпечення нашого тваринницького комплексу — таких, як люцерна, кукурудза на силос, базовими культурами в нашій сівозміні є пшениця, кукурудза, соя, соняшник і гречка. Проте, як можна бачити, ми маємо доволі непростий рельєф угідь, лише в західній частині наших земель рельєфні умови більш-менш оптимальні. Наприклад, ось ця дорога, що веде праворуч ніби до яру, насправді веде на хутір — чотири хатини, що розташовані за ось цим пагорбом. Наші місцеві старожили, жартуючи, розповідають, що навіть німецькі війська не знайшли цей хутір під час війни.

 

Торік ми оновили наш технічний парк, придбавши сівалку Rapid із робочою шириною чотири метри — найоптимальнішою, зважаючи на ділянки зі складними рельєфними умовами. Пропозицій було багато від різних виробників, але ми обрали саме шведську сівалку Vaderstad, оскільки вона найбільше відповідала всім нашим критеріям і вимогам.

 

Основою нашої технології є мінімальний обробіток, і ми вже маємо позитивний досвід роботи з машинами шведського бренду Vaderstad: понад три роки на наших полях застосовуємо для вирівнювання та мінімального обробітку ґрунту дискові культиватори Carrier — напівпричіпний 5-метровий і навісний 3-метровий. Дуже задоволений якістю роботи цих машин: досить прості в обслуговуванні, виконують свою роботу якісно на 100%, забезпечуючи стабільну задану глибину обробітку. Ми замовили комплектацію цих агрегатів робочими органами відповідно до наших потреб і ґрунтів. Їхньою особливістю є те, що всі компоненти, які контактують із поверхнею ґрунту, мають гумові амортизатори, а кожен диск індивідуально монтується на стійку; завдяки Х-подібному розташуванню дисків забезпечується рух агрегата чіткою прямолінійною траєкторією позаду трактора: в результаті маємо добре копіювання рельєфу поля, належне подрібнення рослинних решток, відсутність проблем із забиванням. Для навісного 3-метрового культиватора Carrier потрібна потужність трактора від 110 к. с., тож ми використовуємо його на найкрутіших ділянках наших полів й агрегатуємо з трактором МТЗ. Цей агрегат може бути дуже цікавим і актуальним також і для невеликих фермерських господарств як за продуктивністю, так і за ціною.

 

На практиці переконались у якості шведської сталі, надійності та ефективності роботи сервісних служб. А отже з позитивного досвіду роботи Carrier прогнозовано з’явилася впевненість, що сівалка Rapid надійна, досконало продумана й добре технічно втілена.

 

Однією з основних характеристик сівалки, яка мала б відповідати нашим очікуванням і вимогам, була універсальність — тобто можливість сівби різноманітних культур з одночасним внесенням мінеральних добрив. Ми обрали модель сівалки Rapid 400C із додатковою опцією — міні-сівалкою BioDrill, завдяки якій можна висівати дрібнонасінні культури, як наприклад багаторічні й однорічні трави одночасно з висівом основної культури або додатково вносити мікродобрива. І вже сьогодні, коли ми провели осінні й весняні посівні роботи, фактично за результатами двох сезонів я з упевненістю можу сказати, що задоволений своїм вибором і хочу наголосити на низці переваг цієї сівалки.

 

До придбання сівалки Rapid ми користувалися вітчизняною та бразильською сівалками «Клен» і Semeato відповідно — кожною для різних завдань. Нині одна сівалка виконує всі операції, одночасно можемо вносити мінеральні та мікродобрива. Є високопродуктивною, оскільки може працювати на високій швидкості, забезпечуючи високу якість сівби. Хочу зазначити, що 32 висівних сошники дають нам змогу висівати різні культури із шириною міжряддя 12,5 см і вносити добрива за допомогою 16 сошників між кожними двома рядками насіння.

 

Першим завданням у нашому господарстві для сівалки Rapid була сівба 100 га озимої пшениці з одночасним внесенням добрив і мікродобрив, із яким ми справилися практично за добу.

 

Сівба з міжряддям 12,5 см та одночасним внесенням добрив робить поживні речовини доступнішими для насіння й дає культурі стартову перевагу над бур’янами, а отже, культурні рослини менше залежать від погодних умов у період проростання й розвитку, витісняються бур’яни, зберігається волога в ґрунті. Наша озима пшениця добре перезимувала, сходи рівномірні — сподіваємося на суттєве збільшення врожайності порівняно з попередніми роками. Також це перший рік, коли озимий ріпак перезимував без втрат — можливо теж завдяки щільнішій сівбі з одночасним внесенням добрив.

 

Слід сказати про простоту в обслуговуванні та калібруванні. Перехід на іншу культуру досить простий: відкрили заслінки, продули від залишків насіння й добрив — от і маємо на 100% готову сівалку для сівби іншої культури. Калібрування просте й не потребує багато часу: підставляємо лотки, вмикаємо режим калібрування, зважуємо, вносимо дані в комп’ютер і розпочинаємо сівбу. Всі ці операції тепер можемо проводити в полі, а наш головний агроном лише присутній під час цих операцій і контролює коректність унесення даних у комп’ютер відповідно до запланованих норм висіву. На практиці застосування сівалки Rapid показало, що нормативні кількості добрив і насіння відповідають висіяним — одним словом, скільки запланували, стільки й посіяли.

 

Систему контролю норми висіву у цій сівалці реалізовано в такий спосіб: гідравлічна система приводу дозувального пристрою під’єднана до трактора, а її роботу контролює й коригує бортовий комп’ютер, що постійно отримує данні з датчика швидкості на сівалці, і це забезпечує високу точність сівби за різних швидкостей.

 

За два сезони ми не бачили огріхів у сівбі чи в технічному стані — відпрацювала бездоганно та надійно. Хоча проблем і не виникало, але мені приємно, що представники компанії Vaderstad в постійному контакті з нами, за потреби отримуємо консультації. Після придбання сівалки для нас провели післяпродажне навчання, а в лютому наших механізаторів запросили на безкоштовний тренінг-семінар — так би мовити, нагадати перед посівною, як на 100% використовувати потенціал цієї сівалки.

 

Цього року з погодними умовами не склалося, тож практично ми мали тільки тиждень на проведення посівних робіт, але завдяки цій сівалці змогли якісно та вчасно посіяти з внесенням добрив понад 200 гектарів сої, 160 гектарів гречки (понад 80 із яких були змушені пересівати після заморозків) і понад 100 га люцерни. Для нашої тваринницької ферми протягом уже чотирьох років ми засіваємо значні площі люцерною. До цього працювали іншими сівалками, а нині проводимо перший укіс люцерни полів, де сіяла сівалка Rapid із BioDrill: я дуже задоволений якістю та кількістю отриманої маси й прогнозую ще два таких укоси, навіть за посушливої погоди.

 

Дуже задоволений придбанням сівалки Vaderstad Rapid 400C з міні-сівалкою BioDrill 250 — це високоефективна універсальна машина, особливо для складних рельєфних умов, дозволяє проводити сівбу швидко в оптимальний період й до того ж заощаджує кошти та час. Якщо коротко — вона якісно сама дискує, підрівнює, вносить добрива, сіє, вносить мікродобриво, прикочує. Добрих вам урожаїв!

 

Говорить Експерт

 

Сергій Дерев’янко,

механізатор СТОВ «БОГДАНІВСЬКЕ»

  

Перевагою цієї сівалки є насамперед конструкція та вузли, що дозволяють просто й ефективно її обслуговувати, проводити сівбу на високих швидкостях — за потреби можна легко дістатися до будь-якої її частини. Підшипники закритого типу — не потрібно проводити змащування; прикочувальні колеса змонтовано на індивідуальних стійках, що розміщені в шаховому порядку. По-перше, це дає змогу в разі потреби легко та швидко замінити колесо; по-друге, сівалка добре копіює рельєф. Нашу сівалку вже оснащено новими прикочувальними колесами з більшим ступенем захисту від можливих проколів. Кожне колесо системи прикочування одночасно ущільнює та конт ролює глибину двох висівних сошників насіння та одного сошника для внесення добрив на заданій глибині — керування гідроприводом просте з кабіни. Дуже добре себе зарекомендував однодисковий висівний сошник із вольфрамовою накладкою, що додатково очищує диск сошника від налипання вологого ґрунту. Зміна ширини міжрядь відбувається дуже швидко й просто завдяки механічним заслінкам, що блокують подачу насіння/добрив до «зайвих» сошників з кратністю 12,5см. Дуже швидко та просто відбувається калібрування й очищення сівалки під іншу культуру. Місткий бункер на 4200 літрів має великий отвір, що дозволяє швидко та легко його наповнювати. Його оснащено пересувною перегородкою, що ділить його на секції для насіння та добрив: це дозволяє оптимізувати співвідношення об’ємів на різних культурах, наприклад, на ріпаку 10% об’єму на насіння, 90% — на добрива, тобто є вісім різних положень на будь-який вибір. Агрегатуємо сівалку з колісним трактором Challenger, його потужність дозволяє спокійно проводити сівбу з рекомендованою виробником швидкістю, але запас потужності дозволяє нам на окремих ділянках сіяти навіть на швидкості 18 км/год. Щодо якості сівби можна переконатися на наших полях.

 

Олександр Івчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2017 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ