Агромаркет

Втратив банки — на черзі агробізнес?

Втратив банки — на черзі агробізнес?

24 червня власник найбільшого в Україна агрохолдингу Олег Бахматюк втратив весь свій банківський бізнес. Нацбанк передав Фонду гарантування вкладів (ФГВ) уже другий банк пана Бахматюка «Фінансова ініціатива». Півроком раніше ця сама процедура була проведена з VAB Банк — тепер він перебуває у стадії ліквідації. ФГВ має виплатити клієнтам банку 3,7 млрд грн. Також в НБУ зазначають, що загальна заборгованість банку «Фінансова ініціатива» перед Нацбанком становить 7,1 млрд грн.

 

За підсумками І півріччя 2014 року банк «Фінансова ініціатива» посідав 18 місце у класифікації Нацбанку за обсягом активів і входив до ТОП-20 найбільших банків України за обсягами депозитів і кредитів для юридичних осіб. «Із лютого 2015 року протягом 180 днів, тобто до 23 червня 2015 року, банк був зобов’язаний привести свою діяльність у відповідність із вимогами законодавства України, але, незважаючи на всі зусилля по стабілізації, включно з докапіталізацією банку, власнику зупинити відтік коштів, стабілізувати ліквідність і відновити платоспроможність в умовах поточної фінансової кризи не вдалося», — зазначається в повідомленні НБУ.

 

У Нацбанку також стверджують, що банк не зміг виконати свої зобов’язання перед Нацбанком за кредитами рефінансування через значний дефіцит ліквідності, до того ж відтік коштів клієнтів і численні скарги регулятору про неповернення банком коштів тривали.

 

Олег Бахматюк зайшов у банківський бізнес, шукаючи джерела фінансування для свого аграрного бізнесу. Спершу він контролював банк «Фінансова ініціатива», чиїм девізом було гасло «Великий банк великої землі». У 2011 році було отримано контроль над VAB Банком. За задумом, роздрібний банк із широкою сіткою та відомим брендом ідеально підходив би для залучення коштів. Щоправда, бізнесмен стверджував, що хоче перетворити VAB Банк на агробанк, щоб кредитувати не лише свої компанії.

 

Про те, що бізнес-імперія Олега Бахматюка весь час перебуває на межі дефолту на ринку говорять уже кілька останніх років. Надто динамічним був ріст. Втрата банків — перший серйозний дзвоник про те, що такі думки є обґрунтованими. Тим більше, що сам бізнесмен стверджував представникам ЗМІ, що й у його аграрного бізнесу справи пішли погано. Щоправда, причиною цього він називає падіння світових цін на нафту (що зробило нерентабельним виробництво біоетанолу, а відтак викинуло на ринок додаткові об’єми кукурудзи) та втрату контролю над Кримом і Донбасом.

 

Згідно з повідомленнями холдингу «Авангард», опублікованого на сайті Лондонської фондової біржі, в I кварталі поточного року компанія скоротила виробництво яєць на 44% — до 1,051 млрд штук. У цілому дохід компанії від продажу цієї продукції за означений період впав на 44% — до 53,9 млн дол. Значною мірою це зниження в компанії пояснюють девальвацією, оскільки 82% продукції «Авангард» реалізує на внутрішньому українському ринку. Також у І кварталі компанія скоротила виробництво сухих яєчних продуктів до 1,15 тис. тонн проти 6,8 тис. тонн за аналогічний період попереднього року. Доходи у цьому сегменті знизилися на 67% — до 16,9 млн дол.

 

У цілому за І квартал 2015 року збиток «Авангарду» становив 52,2 млн дол. проти чистого прибутку в 46,8 млн дол. у січні-березні 2014 року. Валовий прибуток агрохолдингу скоротився на 76% — до 14,6 млн дол., EBITDA знизилася до 6,4 млн проти 61,2 млн у І кварталі 2014 року. Погані справи в «Авангарді» визнає й сам Олег Бахматюк. У травневому інтерв’ю «ЛІГАБізнесІнформ» він заявив: «Потрібно визнати, що “Авангард” ми майже втратили. Компанія існує 10 років, але тепер сильно стискується в розмірах. У Донецькому регіоні, Луганській області та Криму споживалося 37% яєць, вироблених нашою компанією».

 

Олег Бахматюк також визнає, що справи в холдингу «Укрлендфармінг» ідуть не краще. «Ми втратили насіннєвий, цукровий сегмент, дистрибуцію. Ці сегменти впали в cash flow на 70%, грошовий потік скоротився. Виробництво цукру ми повністю зупинили. Що вбило ціну на кукурудзу й цукор? Це біоетанол. Низька вартість нафти не вигідна сільському господарству», — зазначав підприємець.

 

Банкрутство найбільшого агрохолдингу України вкрай негативно позначиться на інвестиційному кліматі агросектора. Ще минулого року «Укрлендфармінг» провів вигідну угоду, продавши 5% акцій американському гіганту Cargill. Чи зможе пан Бахматюк розраховувати знову на американські гроші, щоб пройти чорну смугу, наразі невідомо. Втім, самотужки вийти сухим із води йому вже точно не вдасться.

 

 

Яна Жовнірук

газета “АгроМаркет”, липень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ