Овочі-Ягоди-Сад

Все про сітки

Все про сітки

 

Встановлення протиградових сіток все частіше стає єдиним способом захисту саду від погодних ризиків влітку.

  

Протиградові системи з’явилися в Польщі кілька років тому, і вони з кожним днем отримують все більшу популярність. Випадки пошкодження врожаю фруктів градомостанніми роками почастішали, а вимоги покупців до якості фруктів стали більш жорсткими. Ситуації, коли страхова компанія відмовляється застрахувати врожай, якщо сад не обладнано системою антиград, у Польщі нині нікого не дивують. Тому садівники, щоб убезпечити себе від ризиків та гарантовано отримати врожай належної якості, дбають про встановлення в саду протиградових сіток.

 

Варто зазначити, що монтаж протиградової системи є цілком екологічним рішенням, яке жодним чином не шкодить довкіллю, з цієї причини ймовірно, що такі рішення і надалі здобуватимуть популярність.

 

Кошторис

 

Фермерів передусім цікавить вартість протиградової системи. Однак на питання про кошторис цієї інвестиції дуже важко відповісти. На вартість значною мірою впливатиме ширина міжрядь саду та довжина і ширина ділянки, на якій планують встановлювати протиградові системи. Загалом середня вартість матеріалів у Польщі може становити близько 14–15 тис. євро/га. У яку суму обійдеться монтаж, оцінити складніше, бо такі затрати вираховуються індивідуально для кожного саду. Також багато залежить від очікувань і фінансових можливостей фермера. Інколи інвестиції з економічних міркувань розтягуються в часі. Першого року постає конструкція, яка є дуже стабільним підпірним риштуванням для дерев саду, наступного року напинається сітка. Загалом фірми, що продають комплектуючі для протиградових систем, не нав’язують свою участь у всіх наступних етапах виконання робіт зі зведення конструкції. Постачальник зазвичай допомагає садівникові лише порадами та наглядає за монтажем, а фермер встановлює протиградові конструкції силами та засобами підприємства. Таке рішення виправдане, бо дозволяє суттєво заощадити. Однак буває й так, що деякі елементи робіт складно виконати, і щоб мати певність що все було зроблено правильно, краще звернутися до фахівців, їх зможе порекомендувати постачальник складників протиградової системи.

 

Типи сіток

 

Протиградові сітки виготовляють із високоякісного, стійкого до пошкоджень і деформувань матеріалу. Зазвичай постачальники пропонують три їх види: чорні, сірі та білі. Чорні є найбільш стійкими, їх можна експлуатувати до 20 років, сірі мають трохи меншу стійкість, фермер зможе ними користуватися близько 15 років, білі – найслабші й витримують до 10 років експлуатації. Слід пам’ятати, що витривалість сітки залежить також від її застосування. Згортання сіток на зиму і правильно виконаний монтаж подовжить час їхньої служби. Вибір кольору сітки залежить від регіону, де заплановано змонтувати протиградову систему. У Польщі з огляду на атмосферні умови надається перевага сірій і білій сіткам. Чорна сильніше затінює, що може мати негативний вплив на врожай. У свою чергу у Європі є регіони, де застосовують тільки чорну сітку, яка додатково захищає фрукти від сонячних опіків. Крім захисту від граду чи сонячних опіків, сітки можуть посприяти зменшенню проблем з деякими шкідниками, особливо з птахами, наприклад для черешні.

 

 

Універсальна шпалера

 

Шпалеру в яблуневому саду можна побудувати так, щоб стовпчики тримали не лише рослини, а й протиградові системи над ними.Конструкції опор для протиградових сіток для опори деревпідходятьякнайкраще. Стовпчики, які застосовують у риштуваннях, можуть бути виготовлені із залізобетону, їхня довжина близько 5 метрів. Правильно встановлені, вони мають набагато вищу витривалість, аніж традиційні підпірні конструкції, що їх застосовують у садах. Також система опор дає можливість ведення дерев на самих дротах, без необхідності застосування додаткових підпор під кожне деревце. Конструкція також може слугувати для встановлення надкронового зрошення, протиприморозкових систем чи для кріплення традиційного крапельного поливу. Тому навіть якщо ви не плануєте встановлення протиградових сіток, варто звернути увагу на монтаж самої конструкції, яка на багато років допоможе вирішити багато загальних проблем і заощадить не тільки час, а й фінансові ресурси.

 

Накриваємо все

 

Протиградові системи планують під конкретні квартали саду. Плантація мусить бути щільно вкрита сітками, інакше їх монтаж втрачає свій сенс. Інвестувати можна етапами, однак важливо, щоб уся конструкція була встановлена на заздалегідь запланованій площі Це дуже важливо, оскільки у крайніх стовпів товщина більша, аніж у тих, що встановлюються в середині рядів. Протиградовою системою потрібно накривати всю ділянку саду: варіант, коли накривають лише дерева в ряду й залишають міжряддя відкритими, є небажаним. Накриття сіткоюцілої плантації, окрім захисту від граду, гарантує також захист від деяких шкідниківтому чим краще вкрита плантація, тим більше загальних проблем відходить у забуття.

 

Кріпимо сітки

 

Є два основні способи інсталяції сіток. Сітки можна зшивати спеціально призначеним пристроєм або скріплювати за допомогою пластикових прищепок. В Італії більш популярним є зшивання сіток. В Польщі, з огляду на кліматичні умови, за яких є частими сильні вітри, краще себе зарекомендували прищепки. Два шматки сітки прищепками зчіпляють так, щоб шов знаходився точно між рядами. У разі великих навантажень, наприклад за сильних градових опадів, прищепка розкривається і накопичений на поверхні сітки град висипається у міжряддя. Завдяки цьому сітка не пошкоджується під впливом ваги граду, а плантація залишається у повній мірі захищеною.

 

Накриття для черешні

 

 

Системи, які встановлюють в садах черешні, базуються на використанні спеціального виду плівки. На сьогодні це дуже коштовна інвестиція, але одночасно і найбільш економічно обґрунтована. Плівка розгортається виключно в останній момент перед збиранням, коли плоди найбільш піддатливі до розтріскування під впливом надмірної вологи. Застосування плівки у поєднанні з протиградовими сітками дає також величезні переваги в захисті саду від птахів. Дві основні проблеми у вирощуванні черешень перестають вас хвилювати. Крім того, як ми зазначали раніше, це рішення у повній мірі є екологічним, не втручається в екосистему, не спричиняє шуму чи інших обтяжливих для оточення чинників. Одноразова інвестиція забезпечує ефект і спокій на багато років.

 

З чого почати

 

Можливість встановлення протиградових систем краще передбачити ще на етапі проектування саду. Фермеру досить виміряти ширину і довжину ділянки, розрахувати кількість рядів та відстань між ними. З цією інформацією вже можна звертатися до постачальника комплектуючих. Якщо ділянка має схили, нерівна, ряди мають різну довжину, проектування протиградової системи буде трохи складнішим, але все одно можливим. Що більше подробиць стосовно місця планованої інвестиції має постачальник комплектуючих, тим кращий варіант протиградової системи для такої ділянки він зможе запропонувати.

 

Пшемислав Панек, Магдалина і Христофор Заторши

Фірма «Dwa Jablka Konstrukcje», Польща

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  “Садівництво по-українськи”   із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ