Агромаркет

Вікторія Руда: «Ми забезпечуємо аграріям фінансову підтримку»

Вікторія Руда: «Ми забезпечуємо аграріям фінансову підтримку»

Питання фінансування агросектора сьогодні набуло особливої гостроти на фоні кризових явищ у країні. В інтерв’ю газеті «АгроМаркет» Вікторія Руда, член Правління АТ «Укрексімбанк», розповіла про те, як установа й у теперішніх умовах фінансує галузь і які сьогодні є способи здешевлення фінансування для аграріїв.

 

— Пані Вікторіє, як змінилася частка агропідприємств у структурі кредитного портфеля Укрексімбанку у 2014 році?

— Безперечно, АПК, як і вся економіка країни, зазнав серйозного впливу негативних факторів і потребує своєчасної, доступної та ефективної фінансової підтримки. У таких складних умовах розуміння особливої важливості підтримки агровиробників кредитними коштами та застосування ефективних механізмів фінансування дозволили Укрексімбанку забезпечити утримання питомої ваги агрокредитів у портфелі банку на рівні, вищому за 20%.

— Чи було падіння обсягів кредитів, виданих банком підприємствам АПК у 2014 році, та наскільки воно було істотним проти 2013 року?

— Для Укрексімбанку фінансування аграрного сектора є одним із стратегічних напрямів діяльності. Ми намагаємося максимально забезпечити аграріям необхідну фінансову підтримку. У 2014 році обсяг кредитів, наданих Укрексімбанком підприємствам АПК, був на рівні, достатньому для обслуговування нинішніх і задоволення потреб нових клієнтів. Ті компанії, що фінансувалися в банку 2013 року, безумовно залишились нашими клієнтами. Більше того, фінансово-стабільним клієнтам ми збільшили обсяги фінансування для проведення посівних робіт, зокрема з урахуванням збільшення посівної площі. Питома вага кредитів, наданих підприємствам АПК у кредитному портфелі корпоративного бізнесу протягом 2014 року, не зменшувалася. З’явилися й нові клієнти як у корпоративному, так і в малому й середньому бізнесі.

— Які зміни відбулися в практиці кредитування Укрексімбанку останнім часом?

— Укрексімбанк завжди застосовував максимально виважені підходи до оцінки кредитних проектів. Разом з тим, такий обґрунтований консерватизм, який дозволяє банку підтримувати належний рівень якості кредитного портфеля, поєднується з гнучкістю в контексті максимального врахування індивідуальних потреб наших клієнтів і реалій ринку. Укрексімбанк діє не тільки як кредитор, він діє як надійний партнер. Застосовуючи багаторічний досвід у роботі з підприємствами АПК, банк вибудовує найоптимальніші моделі фінансування із застосуванням широкого спектра банківських продуктів і послуг, що дозволяє аграріям отримати більш цікаве та дешеве фінансування.

— Чи є сьогодні способи в аграрія, як здешевити вартість грошових ресурсів?

— Вартість кредитування сьогодні зросла, проте йдеться переважно про внутрішні ресурси. Програми, які реалізує Укрексімбанк зі Світовим банком, ЄБРР, Європейським інвестиційним банком, іншими МФО й іноземними банками, дають змогу здійснювати фінансування на вигідніших умовах. Кошти в рамках таких програм спрямовуються на закупівлю основних фондів, поповнення оборотного капіталу, реалізацію інвестиційних проектів і проектів із підвищення енергоефективності. Крім того, підприємствам АПК Укрексімбанк пропонує широкий спектр інструментів, що дозволяють істотно знизити витрати на обслуговування кредитів (вексельні розрахунки, факторинг, лізинг, відстрочка платежу тощо). Також хотілося б зазначити, що великий пул клієнтів у різних галузях дає Укрексімбанку можливість виступати у своєрідній ролі модератора й сприяти налагодженню ефективної взаємодії між виробниками ЗЗР, насіння, техніки й аграріями та здешевлювати вартість фінансування операцій між ними, якщо вони здійснюються в системі банку. Укрексімбанк пропонує різні програми фінансування агропідприємтств, одна з яких —авалювання товарних векселів, що їх виписують виробники сільгосппродукції на користь постачальників ЗЗР, насіння, техніки за отриманий товар. Така операція є в 5–6 разів дешевшою, ніж кредитування, крім того, постачальники отримують гарантію оплати за поставлений товар. Низка всесвітньовідомих компаній-виробників рекомендують Укрексімбанк як гаранта за векселями, що виписують аграрії. Крім того, банк уже котрий рік поспіль активно співпрацює з відомими дистриб’юторами.

— Чи є в банку вимоги до мінімального розміру агрогосподарств?

— Укрексімбанк не встановлює такі вимоги. Для банку одними з основних чинників є ефективність роботи агровиробника, прозоре ведення діяльності, здатність генерувати достатні грошові потоки, бажання вдосконалювати технології ведення бізнесу. Незалежно від розміру активів і сектора АПК, аграрій, який відповідає таким вимогам і потребує фінансування, — це наш клієнт, і ми готові з ним працювати. Як клієнтам корпоративного бізнесу, так і малим та середнім господарствам банк пропонує скористатися перевагами комплексного обслуговування, що дозволяє застосувати весь спектр фінансових інструментів банку. Досвід Укрексімбанку у фінансуванні агросектора доводить, що за умови правильного фінансування та підтримки практично будь-яке мале господарство може вирости до масштабів великого агрохолдингу.

— Чи змінилися вимоги банку щодо забезпечення кредиту заставою?

— Укрексімбанк є державним банком, для якого абсолютно важливим є підтримання платоспроможності та ліквідності задля збереження коштів вкладників і своєчасних розрахунків за своїми зобов’язаннями перед міжнародними організаціями. Це зумовлює виважені та комплексні підходи, які банк застосовує до відбору й оцінки запропонованого забезпечення. Наше завдання сьогодні — знайти золоту середину між покриттям наших ризиків і реальними можливостями позичальників.

— За Вашими спостереженнями, які агропідприємства зможуть вистояти під час кризи?

— Найстабільнішими сьогодні є вертикально інтегровані підприємства зі значною питомою вагою валютної виручки від реалізації, які вже завершили широкомасштабні інвестиційні програми або перебувають на їх прикінцевій стадії та мають збалансований кредитний портфель. Утримати позиції на сьогодні вдається насамперед підприємствам із висококваліфікованим менеджментом, який ухвалює виважені стратегічні рішення та враховує можливий песимістичний сценарій під час планування. Не менш важливою є дієва підтримка з боку акціонерів, наявність довгострокових контрактів на реалізацію продукції з платоспроможними кінцевими покупцями, проведення роботи над поліпшенням операційної ефективності, механізмів контролю за витратами та їх зниження. Безперечна перевага сьогодні за компаніями, які мають вихід на міжнародні ринки та суттєву частку експорту в операціях.

 

 

Розмовляла Яна Жовнірук

газета “АгроМаркет”, червень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ