Тваринництво

Вентиляція в курей-несучок

Вентиляція в курей-несучок

 

Без ефективної вентиляції конверсія корму, стан здоров’я птиці та продуктивні показники будуть погіршуватися, що негативно позначиться на економіці підприємства.

 

Вентиляція – один із факторів забезпечення оптимального мікроклімату в пташнику для утримання курей-несучок. Вона потрібна для підтримки балансу між температурою і вологістю за рахунок видалення з пташника зайвої вологи та тепла, що виділяється несучками, а також для видалення шкідливих газів (аміаку, вуглекислого газу, сірководню) і підтримки оптимального рівня кисню в приміщенні. У переповнених сучасних пташниках треба оновлювати великий обсяг повітря без створення протягів. Крім того, слід потурбуватися про безпечні умови для курчат у разі відключення електроенергії або виникнення несправностей та підтримку сприятливих умов для несучок з метою одержання високих продуктивних показників.

 

Згідно з відомчими нормами технологічного проектування, у типових пташниках для вирощування курей-несучок нормативи повітрообміну мають становити: у холодний період року – 0,6–1 м3/год. на 1 кг живої маси залежно від виду і вікової групи птиці, у теплий період – 6–8 м3/год. на 1 кг живої маси птиці. Для забезпечення цих параметрів повітрообмін та продуктивність системи вентиляції в пташнику в холодний та теплий періоди року можна розрахувати за такою формулою:

П = N × Мж × Нп,
де П – повітрообмін у пташнику, м3/год.;
N – кількість птиці в пташнику, гол.;
Мж – жива маса однієї птиці, кг;
Нп – норматив повітрообміну для відповідного періоду року, м3/год. на 1 кг живої маси.

Нині залежно від кліматичних умов, конструкції приміщень (стандартних чи нестандартних), умов розміщення птиці тощо розрізняють такі схеми вентиляції пташників, в яких утримують курей-несучок: класична, тунельна та змішана.
Класична схема є найбільш поширеним методом вентиляції виробничих приміщень птахофабрик (рис. 1).

Рис. 1. Класична схема вентиляції пташника

Основними складовими цієї схеми є витяжні віконні вентилятори, монтаж яких здійснюється в стінні прорізи по всій довжині пташника в потрібній кількості, а також припливні дахові вентилятори або утеплені шахти. Застосування схеми «приплив через дах – витяжка через віконні прорізи», а не навпаки, дозволяє значно скоротити витрати на опалення в холодний період року за рахунок рівномірного перемішування холодного і теплого повітря під дахом приміщень, що для України є очевидним плюсом. Із рівнозначним успіхом ця система застосовується як за підлогового, так і за кліткового утримання птиці.

В умовах високих літніх температур висока щільність посадки негативно позначається на фізіологічному стані птиці, що виражається в зниженні яєчної продуктивності, підвищенні вибракування і відходу курей-несучок. Традиційні системи вентиляції в пташниках не дозволяють компенсувати негативний вплив високих температур на птицю. Однак за використання тунельної вентиляції швидкість руху повітря в приміщенні може легко регулюватися, завдяки чому вдається досягти комфортних температур для птиці навіть у спекотну погоду (рис. 2).

 

Застосування тунельної системи вентиляції в приміщеннях за кліткового утримання птиці дає змогу уникнути так званих зон застою повітря, де швидкість руху потоку тримається нижче гранично припустимої норми. У такому разі витяжні вентилятори встановлюють між рядами кліткових батарей у потрібній кількості. Приплив здійснюється через припливні кватирки, що їх установлюють в протилежному кінці будівлі. Очевидною перевагою такої схеми вентиляції із запропонованим устаткуванням є низьке сумарне енергоспоживання.

 

Змішана схема вентиляції особливо затребувана на птахофабриках, розміщених у регіонах зі значним перепадом температур протягом року (рис. 3), а також на підприємствах, де під пташники зайняті нестандартні приміщення і неможливо встановити устаткування тільки в стінні прорізи уздовж розташування кліток. Також цю систему використовують у пташниках, де неможлива побудова системи тунельного типу. 

 

Застосування такої системи вентиляції дозволяє збільшити висоту кліткових батарей до 5–6 ярусів (якщо дозволяє висота приміщення), що, відповідно, збільшує і продуктивність самого пташника.

Змішана система вентиляції набула значного поширення в пташниках із високою щільністю посадки курей-несучок, де потрібен значний повітрообмін у приміщенні. Приплив здійснюється як через дах, де встановлюють дахові вентилятори, так і через припливні клапани, які по можливості монтують у торцевих стінах будівлі.

Для всіх систем вентиляції пташників велике значення має герметичність приміщення. Тому під час реконструкції пташників радянського типу з метою встановлення в них обладнання іноземного виробництва питанню герметизації приділяють особливу увагу.

На думку птахівників, принципових переваг тієї чи іншої схеми вентиляції немає, але надзвичайно важливою є якість окремих механізмів системи, їх економічність, герметизація будівлі, засоби автоматизації.

На сьогодні на ринку України представлені такі компанії з продажу обладнання для систем вентиляції пташників: ТОВ «ПрімТек», ТОВ «ТД Оллтан», ТОВ «ТВК Електроком» (м. Київ), ПП «Вентура» (м. Львів) тощо.

 

 

Наталія Жейнова, канд. вет. наук, головний ветеринарний лікар ХОАПП «Харківптахопром»

журнал “Наше Птахівництво”, березень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ