Тваринництво

Усе враховано в «УкрАгроКом»

Усе враховано в «УкрАгроКом»

Група компаній «УкрАгроКом» на чолі з генеральним директором Анатолієм Кузьменком упевнено крокує в майбутнє.

 

В українських фермерів склалося хибне уявлення, нібито сучасне молочнотоварне виробництво можна побачити, тільки поїхавши за кордон на якусь європейську, американську чи ізраїльську ферму. Насправді ж, таку саму Європу можна побачити і в нас. На всіх рівнях виробництва на МТК «Петриківське молоко» впроваджено новітні технології, які досі в Україні застосовували лише окремі підприємці окремими сегментами.

 

 

 

Вітайте — МТК «Петриківське молоко»

 

Молочнотоварний комплекс розташовано в селищі Нова Прага, що на Олександрійщині Кіровоградської області. На сьогодні підприємство сміливо можна назвати одним із найпотужніших і найуспішніших, на якому на одному майданчику зібрано найбільшу кількість ВРХ голштинської породи. Ферма укомплектувалася із нетелей, завезених переважно із-за кордону: Канади, Угорщини, Франції, частково з власних ферм. «УкрАгроКом» — перша компанія, яка підписала угоду з Францією на поставку 1500 нетелей голштино-фризької породи. Крім того, «УкрАгроКом» першим здійснив поставку худоби з Канади шляхом перевезення двома партіями 378 нетелей на літаку «Боїнг». Сьогодні на МТК «Петриківське молоко» утримують 2625 голів ВРХ, з яких 1100 — дійні.

 

Старт із «ГЕА Фарм Технолоджиз Україна»

 

У липні 2013 року в експлуатацію введено найбільшу (аналогів за розмірами та потужністю на сьогодні в Україні немає) доїльну установку Auto Rotor Performer типу «карусель» на 60 доїльних місць виробництва компанії «ГЕА Фарм ТехнолоджизУкраїна»(Німеччина). Олександр Володимирович Горобець, керуючий МТК «Петриківське молоко», розповів: «У нас на молочнотоварному комплексі буквально все — від напувалки до доїльної зали виробництва компанії «ГЕА Фарм Технолоджиз». У принципі, ми недовго вагалися, обираючи доїльне устаткування. Адже для нас важливим було, щоб компанія-постачальник крім самого доїльного обладнання надавала максимум послуг: проектування, технологічний супровід, поставку, монтаж, сервісне обслуговування. У співпраці із цією компанією немає відчуття, що на поставці зали все й закінчилося. Навіть навпаки, ми постійно відчуваємо підтримку та допомогу від «ГЕА Фарм Технолоджиз Україна» й офіційного дилера «Агромех Плюс» — у разі потреби спеціаліст приїздить у господарство протягом лічених годин. Крім того, компанія має склад необхідних запчастин, які оперативно можуть бути доставлені на ферму».

 

Загалом на МТК «Петриківське молоко» встановлено дві доїльні зали — карусель і ялинку. На каруселі доять корів, молоко від яких реалізують на переробні підприємства (продаж товарного молока підприємство здійснює на два молокозаводи — ДП «Лакталіс-Україна» і ГК «Молочний альянс» (Баштанський сирзавод). На ялинку відправляють доїтися корів, які проходили чи проходять антибіотикотерапію, групи на роздої тощо.

 

Примітно, що обидві доїльні зали мають спільний, якщо можна так сказати, мозок. Тобто «ГЕА» — перша компанія, яка об’єднала дві доїльні зали під один сервер. Як розповіли у господарстві, таке нововведення значно полегшує всю роботу з лактуючими коровами, адже, коли корова доїться на каруселі, а потім через різні причини переходить на доїння на ялинці чи навпаки, спільний сервер за допомогою програми управління стадом Dairy Plan C21 дозволяє бачити всю історію тварини.

 

Щодо вибору саме каруселі, пан Олександр пояснив: «Роторна доїльна зала — це найпродуктивніша доїльна зала. Якщо поголів’я на фермі перевищує 1000 корів, доцільно встановлювати саме її. По-перше, ти не прив’язуєшся до групи тварин, тобто одна тварина зайшла — одна вийшла, до кратності доїльних місць. Крім того, чим довша яма доїльної зали (як у лінійних доїльних залах), тим більше кроків змушений зробити дояр під час доїння. У каруселі це питання виключається».

 

На каруселі досягається продуктивність 6 обор./год, тобто тварина перебуває біля доїльного апарата менше ніж 10 хв. На лінійних залах (до п’яти доїнь) тривалість перебування становить понад 12 хв.

 

Серед інших переваг роторної зали типу Performer із зовнішнім доїнням, розрахованої на 2000 голів, можна назвати швидку постановку тварини на доїння, компактність самої зали, а також те, що карусель напрочуд автоматизована: комплектується програмою обліку стада Dairy Plan C21, автоматичним визначенням маститу, програмою управління, автоматичним зніманням, промиванням доїльних стаканів, системою екстреної зупинки, автоматичним переданням даних на комп’ютер. Також тут є система охолодження, селекційні ворота, ванни для копит, автоматичний підгонщик корів. Усе це значно мінімізує вплив людини на процес виробництва молока. Адже в Україні це найбільша доїльна зала з найбільшою концентрацією поголів’я на ній.

 

Крім власне самої зали в доїльному блоці розташовано два танки-охолоджувачі Т-COOL на 25 т з електронним вимірюванням кількості молока й індикацією на дисплеї блока-управління охолодження й автоматичним миттям. Також установлено прилади для управління процесом доїння «Метатрон» (бортові комп’ютери на кожному доїльному місці, які обробляють і контролюють інформацію в процесі доїння). Прилади працюють у системі управління стадом Dairy Plan із мережі DP Net. Таке обладнання виробництва німецької компанії «ГЕА Фарм Технолоджиз Україна»дозволяє виробляти молоко класу екстра.

 

«Час обороту каруселі становить 10 хвилин, — розповідає Олександр Володимирович. — Одночасно в доїльній установці може перебувати 60 корів. Зупиняється доїльна зала тільки для технічного обслуговування. Поки що доїльна зала завантажена на 50% виробничої потужності».

 

Увесь процес доїння розділено на чотири етапи, відповідно, і працюють одночасно чотири оператори машинного доїння. Спочатку необхідно зцідити перші цівки молока й обробити соски спеціальним дезінфекційним розчином, потім ретельно їх витерти (для кожної корови окрема серветка) і лише після цього підключають доїльний апарат. Коли в корови закінчилося молоко, система автоматично відключає доїльну установку, а фахівець-дояр обробляє соски розчином-консервантом.

 

За час доїння з чипів кожної корови зчитується інформація про її фізіологічний стан, здоров’я, продуктивність і виводиться на комп’ютер. Якщо проблем не виявлено, то з каруселі корову відправляють назад у корпус, якщо ж необхідно лікування або осіменіння, то корову направляють у спеціальний бокс, де будуть проведені необхідні процедури», — пояснює Володимир Іванович Чемерис, заступник генерального директора з тваринництва.

 

 

Комфортний побут

 

Корівники МТК «Петриківське молоко» облаштовано вентиляторами та загальною системою мікроклімату. Крім того, є тут і система зрошення корів біля кормового столу. Його зволоження допомагає боротися з тепловим стресом у тварин, а також перешкоджає висиханню кормів і поліпшує рівень їх споживання.

 

«Жодне виробництво продукції тваринництва не обходиться без періодичного виникнення якогось браку, — розповідають спеціалісти. — Саме тому з метою утилізації таких відходів (посліду після отелень, решток абортів, загиблих телят чи корів) на фермі було встановлено два утилізатори, що значно полегшує роботу, адже поблизу самої ферми немає жодного утильзаводу».

 

Усередині кожного із корівників проходять два гнойових канали — це працює система Flush Flume від «ГЕА Фарм Технолоджиз Україна». Цікаво, що на підприємстві для заощадження водних ресурсів установлено спеціальний сепаратор, який відділяє воду від твердої фракції гною. Рідку фракцію повторно застосовують для змивання гною в корівниках. Далі рідка й тверда фракції по каналах потрапляють у лагуни, а потім це органічне добриво вносять для підживлення кормових культур на полях «УкрАгроКому».

 

На підприємстві планують установити протягом 2–3 років біогазову установку, яка має мінімізувати витрати електроенергії, що на сьогодні досить великі.

 

Здоров’я передусім

 

На МТК «Петриківське молоко», на відміну від багатьох інших молочнотоварних виробництв, ставку зроблено не на продуктивність, а на здоров’я кожного теляти чи дорослої корови. «Ми завезли недешеву генетику, тому наше керівництво відразу ж зорієнтувало кожного працівника ферми, що найголовніше для нас — не витиснути з корови максимум молока, а отримати здоровий якісний приплід, — ділиться думками Володимир Чемерис. — Тому насамперед ми дбаємо про здоров’я корів, телиць і телят. Адже надалі плануємо не закуповувати нетелей, а зайнятися саморемонтом стада, тож максимально турбуємося про молодняк».

 

Оскільки корови породи голштин — це тварини, що здебільшого мають тиху охоту, усіх корів у господарстві обов’язково ставлять на схему синхронізації. Однак, звичайно, осіменяють і за природною охотою. До речі, перше осіменіння телиць проводять сексованим сіменем.

 

Дуже серйозний підхід на підприємстві до профілактики хвороб тварин, зокрема маститів у корів. Із субклінічними маститами простіше, за них несе відповідальність уже сама автоматика, зв’язана з програмою Dairy Plan, яка за електропровідністю молока визначає наявність чи відсутність у корови цього захворювання.

 

Персональна мотивація

 

Більшість працівників ферми — це жителі навколишніх сіл і районного центру, яких щодня на ферму привозить автобус підприємства. Високий рівень організації праці, гідна заробітна плата, можливість кар’єрного росту, сприяють тому, що на МТК «Петриківське молоко» працює чимало молоді, зокрема ветеринарних і зоотехнічних спеціальностей.

 

Ветеринарній медицині на підприємстві приділяють особливу увагу, адже здоров’я тварин — це основа й запорука високої генетики та якісної продуктивності худоби для формування стада.

 

Робочий день у кожного формується по-різному. Ураховуючи максимальну автоматизацію процесів виробництва, працівники комплексу мають комфортні умови для роботи й відпочинку, під час робочої зміни забезпечені гарячим харчуванням.

 

Щодня МТК реалізує майже 26 т високоякісного молока, а коли вийде на повну потужність, вироблятиме 60 т/добу.

 

 

Що на кормовому столі

 

«Основу раціону тварин становлять корми, що заговляють із трав і силосованих культур. Їхня частка в загальному обсязі кормів становить не менше 60%, — розповідає керуючий молочнотоварним комплексом. — Послуговуємося тими самими технологіями заготівлі кормів, що й в інших господарствах, котрі засновані на комплексній механізації: заготівля сіна в тюках і рулонах, приготування сінажу з інтенсивно пров’ялених трав і травосумішей, заготівля силосу з кукурудзи, що зібрана в стадії молочно-воскової та воскової стиглості зерна».

 

На МТК «Петриківське молоко» корм лактуючим коровам роздають двічі на добу, а телиці та сухостійні корови отримують його один раз на день. Компанія «УкрАгроКом» має власний комбікормовий завод. Тож різноманітне меню кормового столу худоби практично власного виробництва, за винятком кормових добавок, необхідних для виготовлення повноцінних комбікормів.

 

Коли тварин завезли на підприємство, персонал побоювався, щоб не з’явилися якісь проблеми, наприклад, із травною системою корів. Однак, на щастя, адаптація тварин пройшла добре, худобу плавно перевели на місцеві корми. Головне, вважають у господарстві, впровадити такі кормові столи, які дозволили б ефективно годувати худобу, не впливаючи негативно на її здоров’я та продуктивність.

 

Говорить експерт

 

Анатолій Кузьменко, генеральний директор Групи компаній «УкрАгроКом»:

Ми збудували унікальний комплекс «Петриківське молоко», рівного якому на сьогодні в Україні немає ні за масштабами, ні за технологіями. Я особисто детально заглиблювався у будівництво починаючи з проектування, адже тривалий час працюю у тваринництві й розумію, яким має бути комплекс, щоб його продукція витримувала конкуренцію, тварини почувалися комфортно, а люди приходили на роботу із задоволенням.

 

Плануючи будівництво МТК, обираючи породу худоби для стада, мені разом із спеціалістами довелося відвідати багато ферм і не лише в Європі, а й на інших континентах. Вивчали досвід, але розуміли, що пряме запровадження методики зарубіжних колег неможливе, бо відрізняється Україна не стільки природно-кліматичними умовами, як економіко-господарськими. Не напрацьовано в нашій державі системи надання консультацій і практичного обслуговування поголів’я ВРХ фермерів і невеликих господарств службами високопрофесійних ветеринарів і зоотехніків. Є можливість спілкування фахівців різних підприємств на спеціалізованих заходах, а обслуговування — немає. Тому, як показує практика, найбільш прийнятними для нас є великомасштабні тваринницькі комплекси, де працює не один-два фахівці, а ціла команда, де є можливість запровадження високих технологій виробництва, контролю якості продукції за світовими стандартами, а в результаті — отримання молочної продукції екстракласу. Як приклад — молочнотоварний комплекс «Петриківське молоко» групи компаній «УкрАгроКом».

 

 

Наталія Колос

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2014 року

 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer  з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ