Овочі-Ягоди-Сад

Урожайні буряки

Урожайні буряки

Українсько-канадська компанія «Агро Укр» на Київщині на 26 гектарах вирощує столові буряки конвеєрним способом. Урожайність доходить до 75 тонн з гектара.

 

ТОВ «Агро Укр» в селі Стави Кагарлицького району Київської області вирощує столові буряки з мінімальним використанням ручної праці. Майже всі операції в господарстві механізовано: люди задіяні лише після збирання урожаю на сортувальній машині.

 

— Ґрунти у нас — малогумусні чорноземи, — розповідає виконавчий директор Сергій Савченко. — Вирощуємо овочі борщового набору. Столові буряки повертаються на попереднє поле на четвертий рік, їх основні попередники — капуста й цибуля.

 

— З осені під зяблеву оранку вносимо із мінеральних добрив діамофоску у фізичній вазі 500 кг/га, — розповідає агроном Максим Корчак. — Можливо, це й забагато, проте ми не вносимо гній, від якого можуть розгалужуватися коренеплоди.

 

Фото 1. Агроном ТОВ «Агро Укр» Максим Корчак, виконавчий директор Сергій Савченко,генеральний директор Павло Савченко.

Фото 2. Збирання врожаю столового буряку із одночасним транспортуванням.

 

Навесні закривають вологу на полях і знищують першу хвилю бур’янів у фазі ниточки. Потім збивають ще кілька хвиль бур’янів культиватором КПС-4. Перед висіванням буряків вносять аміачну селітру у фізичній вазі 150 кг/га. Якщо на полях бур’ян переростає, проводять одне дискування на глибину 5–10 см дисковим лущильником ЛДГ-10.

 

Щоб вирівняти поле, розкришити поверхневий шар ґрунту та ущільнити його, перед посівом культивують ґрунт комбінованим агрегатом «Європак АП-3», укомплектованим котками.

 

Щоб насіння краще сходило, його двічі замочують у теплій воді на два дні.

 

Під ранні посіви столових буряків відводять чотири гектари. Висівають, коли поверхневий шар ґрунту прогріється до 6–8 °С. Сівбу проводять італійською двострічковою сівалкою точного висіву. Схема посіву широкорядна — 45 см, відстань між рослинами в рядку становить 5–6 см, заробляють насіння в ґрунт на глибину 3–4 см. Висівають ранньостиглий гібрид Водан F1 та середньостиглий Пабло F1. Ці буряки врожайні та смачні, вони мають округлу форму, невелику точку кріплення гички до основи коренеплоду. Проте недоліком цих коренеплодів є невелика гичка, через що за механізованого збирання 10% коренеплодів залишається в полі. Наступного року агроном хоче підібрати гібриди, які матимуть менші втрати.

 

У попередні роки загущували посіви до 500–550 тисяч рослин на гектарі, але отримали багато дрібних плодів діаметром до 4–5 см. У 2016-му зменшили норму висіву та густоту стояння рослин на гектар до 400 тисяч: у результаті отримали еталонний буряк діаметром 6–8 см. Під час сівби вносили інсектицид, щоб знищити дротяників, личинок жуків-коваликів, довгоносиків тощо.

 

Перед появою сходів посіви обробляють гербіцидами на основі метамітрону, потім використовують бетанальну групу. Під час вегетації рослин не проводять міжрядних обробітків. На посівах також використовують препарати з метамітроном, які добре контролюють однорічні злакові та дводольні бур’яни. Їх чергують і комбінують із препаратами, що містять бетанал, трифлусульфурон-метил та хлоридазон. Усього проводять до п’яти обробок від бур’янів.

 

До них додаються 5–7 фунгіцидних обробок. Гібрид Пабло F1 нестійкий до фузаріозу, тому першу (профілактичну) обробку від цієї хвороби проводять у фазі другої пари справжніх листків, а наступні — проти пероноспорозу, церкоспор озу, альтернаріозу.

 

Збирати урожай одразу після достигання вдається не завжди.

 

— Цього року в липні на ранні буряки не було попиту, — пояснює агроном. — Копали ранній гібрид Водан F1 із запізненням — у серпні.

 

За ранніми урожаями ми не конкуренти Півдню, де такі овочі вирощують під плівкою. Основне наше завдання — отримати високий урожай.

 

Фото 3. Післязбиральна обробка столового буряку.

Фото 4. Збирання врожаю столового буряку.

 

— Цього року під час вегетації ранніх буряків ішли рясні дощі. Через це отримали найвищу продажну врожайність коренеплодів із гектара — 75 тонн! У вересні, коли дощів не було, пізні посіви буряків поливали дощувальною машиною «Фрегат» за нормою 50–80 тонн води на гектар.

 

На початку жовтня в господарстві починають масово копати пізні буряки. Збирають урожай комбайном Sіmon французького виробництва, який придбали в цьому році. Він підкопує буряки із двох рядків одночасно, зрізує гичку та завантажує коренеплоди у транспортний засіб. Із поля буряки надходять до приймального бункера. Там їх калібрують, при цьому дрібна фракція відкидається на решето. Коренеплоди подають на інспекційний стіл, де працівники відбирають некондиційні, репані, биті та підгризені екземпляри. Польова врожайність другої хвилі столових буряків становить 66 т/га, продажна — 55 т/га.

 

Зберігають буряк в утепленому сховищі насипом. Перед відправленням у мережі супермаркетів коренеплоди фасують у поліетиленові мішки.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, січень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ