Тваринництво

Укрпольські технології

Укрпольські технології

Максимально реалізувати генетичний потенціал птиці можна, забезпечивши її якісними кормами та дотримуючись усіх технологій вирощування, — вважає Микола Гарбич, керівник технологічного відділу ТзОВ «Укрполь-2005».

 

ТзОВ «Укрполь-2005» — це молода агропромислова компанія, птахомплекси якої розташовано в трьох селах Тернопільщини — Метенів, Славна та Футори. Птахокомплекси оснащено автоматизованими системами подачі корму, вентиляціями, регуляцією температурного режиму й системою відеонагляду. В структурі керування товариства працюють технологічний, технічний, аграрний, бухгалтерський відділи, відділ будівництва та благоустрою, служба транзитних перевезень. З 2014 року на підприємстві затверджено план стратегічного розвитку. В рамках оптимізації та реалізації пріоритетних напрямів виробництва розпочалася повна модернізація виробництва, оснащення птахофабрики сучасним автоматизованим обладнанням і реконструкція старих корпусів. Нове обладнання покращило умови утримання курчат, зменшилася конверсія корму, а також збільшилися обсяг виробництва м’яса птиці.

 

Основну роль у виробництві відведено технологічному відділу, що контролює весь цикл вирощування промислового бройлера від посадки до забою, роботою якого керує Микола Гарбич. 

 
 

Технологічне рішення

 

Нині в господарстві на повну потужність працюють 3 з 5 пташників. У кожному з них — близько 40 тис. голів птиці одночасної посадки. З них виживе та дійде до забою 36 тис. Середній період посадки птиці становить 40–45 днів. Молодняк беруть із вітчизняних інкубаторів — птицю кросів кобб або росс. Добове курча садять вагою 38–40 г, забійна вага птиці — 2,8–3 кг. «Технології розведення курей постійно вдосконалюються. Селекціонери регулярно отримують нові кроси й гібриди, які мають найкращі характеристики проти представників чистопородних курей. Продуктивність птиці визначається як співвідношення витрачених кормів на вирощування кілограма м’яса. ТзОВ „Укрполь-2005” застосовує збалансований підхід до генетичного вдосконалення продукції. Такі комерційно важливі показники, як зростання, конверсія корму, збереження та збільшення живої маси, вдосконалюються одночасно з такими характеристиками, як міцність ніг, серцево-судинне й загальне здоров’я птиці. Досягнення генетичного потенціалу, закладеного в птиці, залежить від таких чинників: якість повітря, температура й площа; профілактика, виявлення та лікування захворювань, забезпечення поживними речовинами в комбінації необхідних кормових інгредієнтів, правильна технологія  годування та напування, увага до благополучного стану птиці протягом усього виробництва, й особливо, перед переробкою. Всі ці складові взаємозалежні. Недотримання одного з елементів призведе до зниження бройлерної продуктивності», — пояснює Микола Гарбич.

 

За календарний рік технологія вирощування дозволяє досягти шести посадок у кожному пташнику. Однак тут, на господарстві, вважають, що найоптимальніше — п’ять посадок. Завдяки цьому можна провести профілактичні роботи (ремонти, утеплення, перевірити техніку, електромережі та вентиляцію) й продезінфікувати приміщення. Робітники запевнили, що так вдається зберегти більше птиці навіть тоді, коли в інших господарствах спостерігається сильний падіж. Судіть самі, валове виробництво в ТзОВ «Укрполь-2005» становить понад 600 тис. голів птиці. І це ще не ліміт, — каже Микола Гарбич.

 

Технологію вирощування бройлерів тернополяни запозичили у європейських сусідів — навчалися в Польщі, в Словаччині. І лише після цього спробували розводити бройлерів з одного пташника. Працювали так: придбали партію комбікорму, виростили птицю і продали її. Цікавим кроком, що одразу кидається в очі, є розбіжність у технічному обладнанні. Господарі пояснили, що обирали з кожної компанії найкраще, тому на виробництві діє симбіоз італійського, данського, голландського, польського та німецького обладнання.

 

Для боротьби із тепловим стресом застосовують технологію, яку підгледіли в Італії та втілили в життя на рідній землі — за допомогою компресора лініями передачі циркулює під тиском вода, яка потім розпилюється туманом через спеціальні форсунки, збиваючи температуру на п’ять градусів. «Знаємо, що люди цього літа втрачали до тисячі голів на день, а в нас такого не було», — говорить керівник технологічного відділу ТзОВ «Укрполь-2005».

 
 

 

Відгодівля бройлерів

 

У процесі вирощування промислового бройлера велике значення має раціон. «Метою керівника бройлерного виробництва є досягнення необхідних результатів живої маси, кормоконверсії, однорідності і виходу м’яса. Перші два тижні життя бройлерного стада є критичними і вимагають особливої уваги. Потрібно слідкувати за тим, як вони їдять, скільки, як п’ють, як себе почувають та як адаптуються. Бройлерне виробництво — це послідовний процес, за якого продуктивність залежить від вдалого завершення кожного етапу. Для отримання максимальних результатів необхідно критично оцінювати кожну стадію і за необхідності вносити технологічні поправки, у кормовиробництво зокрема», — зазначає Микола Гарбич.

 

Комбікорм для курей повинен бути поживно цінним, тобто містити в необхідній кількості білково-мінеральні домішки та біологічно активні речовини — антиоксиданти, вітаміни, мікроелементи. Якщо енергетичної цінності в кормі буде недостатньо, птиця буде низькопродуктивною.

 

До основних компонентів, які містить комбікорм для птиці, належать: амінокислоти, які забезпечують повноцінну білкову годівлю птиці, мінеральні речовини, вітамінно-мінеральні премікси, які підбирають відповідно до віку птиці та її фізіологічного стану. В ТзОВ «Укрполь-2005» використовують премікси виробництва ТОВ «Д-МІКС» і чітко дотримуються рекомендацій. У господарстві сповідують ідею, що саме чітке дотримання правил й інструкцій забезпечують птиці хороший приріст. До того ж для кожної фізіологічної групи існують спеціальні рецепти повноцінного раціону, які розраховують для отримання максимального середньодобового приросту на кожному етапі. В раціон додають поживні речовини, що включають в себе необхідні мінерали, вітаміни, біологічно активні речовини, які розраховують відповідно до потреб і особливостей організму, що росте. Так, в предстартері завжди складова протеїну 22%, потім його частка в раціоні зменшується.

 

Також важливим є температурний режим. У перші десять днів у пташнику тримається 33 °С. З кожним наступним етапом, враховуючи кліматичні умови зовні, температуру у приміщенні корегують.

 

Не слід забувати про чисту воду, її повинно бути вдосталь. Шар підстилкового матеріалу має становити 7-10 см покрову, а вміст вологи — максимум 25%, з розрахунку 3 кг на голову.

 
 

 

Власне виробництво

 

Провідне місце в складі ТзОВ «Укрполь-2005» посідає зернопромисловий комплекс. Компанія самостійно вирощує, сушить та переробляє рослинну сировину у комбікорм. Земельний банк підприємства становить 750 га. Основна частина земель знаходиться під посівами кукурудзи, пшениці та сої. На сьогодні триває активна робота аграрного відділу зі збільшення посівних площ, оскільки цього вимагають виробничі потужності. Наступного року планується відкрити ще чотири пташники та забійних цех, а для таких масштабів слід мати довільний запас зерна та комбікормів.

 

Для забезпечення мінімальних втрат і високої якості зерна зернові й зернобобові необхідно зібрати в стислі строки. Для зернових кращі агротехнічні строки збирання — 3 дні з моменту настання повної стиглості,  далі втрати зерна зростають, погіршується його якість. Сучасні сорти стійкіші до строків посіву і термінів збирання, що надає змогу за сприятливих погодних умов з мінімальними втратами збільшити тривалість збирання зернових до 10-12 діб, а за використання двофазної технології — до 14-15 днів. А такі строки збиральних робіт потребують відповідної підготовки всіх ланок, задіяних у цьому складному процесі. Тому компанія поступово докуповує сучасніше обладнання, розробляє технології обробки культур з огляду на агроекологічні вимоги сортів, економічну ефективність та ресурси виробництва.

 

«Як це не дивно, але за п’ять років роботи ми жодного разу не взяли кредит. І це при тому, що все починали практично «з нуля». Перша посадка птиці відбулася у 2012 році. З того моменту ми побудували три пташники, з дня на день відкриваємо четвертий, комбікормовий завод, маємо в оренді поля і відновлюємо технічний парк. Ми плануємо свою діяльність так, щоб за рахунок прибутку вирішувати власні інвестиційні питання. Може скластися враження, що такий підхід нас стримує, однак це далеко не так. Ми маємо фінансову свободу, чого бажаємо усім», — уточнює керівник технологічного відділу ТзОВ «Укрполь-2005» Микола Гарбич і додає, що українська аграрна галузь сьогодні вкрай нестабільна. Можна сказати — дика, в птахівництві постійно відчуваються коливання, тож керівник бройлерного господарства повинен швидко реагувати на все що відбувається у пташнику, вміти задовольнити індивідуальні потреби кожного птаха для забезпечення загальної продуктивності. А не можна цього досягти, якщо працювати від «дзвінка до дзвінка».

 

 

Коментар

 

Ігор Михайлицький,

комерційний директор ТОВ Д-МІКС Україна

 

Власне виробництво кормів дає нам змогу постійно контролювати якість та стабільність вхідної сировини та готового продукту, а сучасне обладнання дозволяє точно дозувати та змішувати усі компоненти — від великих до найдрібніших. Усі корми, що виготовляються на нашому комбікормовому заводі, розроблені спільно зі спеціалістами компанії Каудайс на основі інгредієнтів, що імпортуються напряму з Голландії. Окрім того, наші технічні консультанти з птахівництва повністю супроводжують увесь процес вирощування птиці. Наші спеціалісти завжди присутні під час посадки курчат: проводять заміри температури, загазованості, налаштовують обладнання, перевіряють наявність корму та води, слідкують за мікрокліматом, проводять протягом усього циклу вирощування регулярні аналізи показників росту птиці. Все це ми втілюємо у господарстві «Укрполь-2005» за підтримки фахівців компанії Каудайс. Можна сказати, що довготривалі та довірливі стосунки з підприємствами в нас складаються завдяки особливому підходу до кожного господарства — нам не важливо, маленька ферма це, чи велика. Разом до кращих результатів — це наше гасло та стиль роботи.

 

 

Марина Терещенко

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ