Овочі-Ягоди-Сад

Томати для Європи

Томати для Європи

ТОВ «Овочевий комбінат “Станишівка”» вирощує томати в другому обороті, які постачають у Польщу.

 

Директор ТОВ «Овочевий комбінат

“Станишівка”» Володимир Тимощук

Тепличні овочі — одна з небагатьох позицій українського овочевого експорту, яка постачається в Європу. Конкуренція на цьому ринку величезна, вимоги серйозні, але прибуток стабільний. Щоб догодити європейському покупцеві, українські тепличники добре попрацювали над собівартістю, застосували сучасні технології та селекцію. Період плодоношення підбирали так, щоб витрати на опалення та ціни на готову продукцію були оптимальними. Урожай збирають із вересня по листопад.

 

Овочевий комбінат «Станишівка», що поблизу Житомира, на шести гектарах вирощує томати в плівкових теплицях старого зразка. Тут дуже важко регулювати температуру в спеку, тому підібрали гібрид, який не втрачає урожайності й за таких умов. Він дає 14 кілограмів плодів із квадратного метра. Собівартість вирощування зменшили, перейшовши з традиційного газу на вугілля, опалювати яким учетверо дешевше. Пару років тому придбали установку, яка подає до теплиць СО2 із цистерни, завдяки чому мають приріст урожаю до 30%. Запилення джмелями додає ще третину плодів.

 

Висівання

 

У кінці травня насіння томатів висівають у касети на 240 чарунок і виставляють у коридори теплиць, де в цей час ростуть огірки. Поки томати сходять, теплиці вичищають від огірків. У цей час у теплицях температура висока, розсада виростає на 24–27-й день. Її встановлюють на нові мати.

 

Розсада

 

Найбільша загроза в цей період — активне сонце. Воно не дає томатам одразу піднятися. Спеку компенсують частими поливами. Їх проводять залежно від прогнозу температури. Дані постачає власна метеостанція тепличного комбінату. Якщо прогнозується спекотний день, може бути до 20 поливів, через кожні 10 хвилин.

 

Елементи живлення підбирає власна міні-лабораторія. Лаборант кілька разів на день перевіряє рН, підбирає пропорції мікроелементів залежно від стадії розвитку та стану рослин. Якщо рослини пригнічені, розвиваються повільно, рецепт корегують.

 

У розсадний період електропровідність поживного розчину підтримують на рівні 1,2–1,8 мСм/см, оптимальне рН — 5,5. У період інтенсивного росту рослин електропровідність збільшують до 2,5 мСм/см, оптимальне рН залишається на рівні 5,5.

 

Закладання квітів

 

Під час цього етапу слідкують, щоб рослина передчасно не завершкувалась: не перестала рости, розвиватися та закладати квіткові китиці. Багато гібридів томата через надлишок сонця вершкуються.

 

— На початку вересня прищипуємо верхівку в рослин та закладаємо до 8–9 китиць. Більше не виходить, оскільки томати в другому обороті вирощуємо п’ять місяців, — пояснює директор комбінату Володимир Тимощук. Літня спека у плівкових теплицях старого зразка робить вирощування томатів проблемним через слабку вентиляцію, особливо коли зовнішня температура піднімається вище 30 °С.

 

— Були випадки, що до 30% рослин не могли зберегти, — розповідає директор. — Плівку забілювали, але це мало допомагало. Спробували підібрати гібрид, який витримує такі умови. Перебрали більше десятка, і лише один не випадав із посівів та не скидав плоди — це Лілос F1. Але цей гібрид менш стійкий до мозаїки та фузаріозу. Зате транспортабельний, два тижні не втрачає товарного вигляду.

 

Експорт

 

Іноземних покупців на українські томати шукали на спеціалізованих виставках і форумах у Польщі, Туреччині, країнах Балтії. Зрештою вийшли на польську оптову фірму. Замовили лабораторну перевірку продукції на вміст важких металів та отруйних речовин, отримали відповідний документ. Але все одно протягом сезону лабораторія кожні 10–15 днів бере повторні проби томатів. Крім того, якість продукції контролюється ще раз на пропускному пункті митниці.

 

Фітосанітарна служба покупця слідкує, щоб плоди не були забрудненими, битими або нестиглими. У разі порушення повертають увесь вантаж виробнику та ще й штрафують.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, січень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ