Агромаркет

Сучасна обробка насіння

Сучасна обробка насіння

Умова підготовки сильного посівного матеріалу — комплексна передпосівна обробка баковою сумішшю на протруювачах, що не пошкоджують насіння.

  

Збільшення уваги аграріїв до одночасного протруювання посівного матеріалу з інокуляцією мікробними препаратами зернових і просапних культур сьогодні є перспективним напрямом підвищення стійкості культурних рослин до поширення різних видів хвороботворних грибів. Однак тривалий час проблемним було застосування машин для протруювання старого типу, що пошкоджували посівний матеріал і лише стимулювали ріст його ураженості мікроорганізмами й зниження життєдіяльності наступних посівів, суттєво знижували майбутню врожайність сільгоспкультур. Відповідно, виникла потреба в новому типі технічного рішення, що виконує комплекс завдань без одночасного травмування зерна.

 

Удосконалений протруювач

 

Підприємством ТОВ «Спецелеватормельмаш» розроблена нова модель протруювача посівного матеріалу. Технічний засіб складається з двох блоків, кожен з яких наносить препарат на зерно відповідно до встановлених вимог. Перший блок забезпечує фазу змочування по ходу зерна та є пристроєм, у якому розміщено дві форсунки. Одна — для подачі протруйника, друга — для мікробного препарату. Струмінь робочої суміші, вдаряючись об відбійну стінку під розрахованим кутом, розпорошується, і суміш наноситься на насіння, що рухається безперервним потоком каналом у камеру вимішування. Другий блок рівномірно розподіляє суміш поверхнею насіння завдяки контакту між сім’янками та з внутрішньою поверхнею камери вимішування.

 

Рівномірність розподілу препарату на сім’янку та повнота покриття препаратами забезпечуються контактом під час їх пересипання у вільному режимі без будь-якого механічного впливу.

 

Рівномірність розподілу препарату залежить від насіння (велике, дрібне, гладеньке, шорстке), температури в зоні роботи протруювача, в’язкості препарату й можливих інших обставин.

 

З цією метою в камері вимішування розміщено поворотні орієнтатори, що регулюють термін пересипання насіння. Для цього є можливість регулювати кут нахилу осі барабана й частоту його обертання. Орієнтатори забезпечують активне пересипання насіння без будь-якого силового впливу на них, що повністю виключає травмування. Гранована форма барабана зумовлена потребою в кріпленні поворотних орієнтаторів і сприяє кращому контакту між насінням завдяки його ковзанню між гранями та пересипанням. Зсипання насіння з поверхні орієнтатора в процесі обертання барабана гарантує падіння кожної зернівки порізно від інших у середовищі аерозольного туману.

 

Така увага до рівномірності покриття насіння зумовлена тим, що діючої речовини в препараті набагато менше, ніж води, яка додається для забезпечення потрібної кількості препарату для повного нанесення його на насіння. Проте, якщо частка рідкого препарату більша за 1,5% маси насіння, то його перезволоження може потребувати досушування після протруєння. Завдання ж процесу — забезпечити рівномірне вкриття насіння препаратом, частка якого не більша за 1% маси насіння. На жаль, це не завжди вдається. Причин тут кілька:

 

  • препарат має високу в’язкість, тому потрібно збільшувати частку води для отримання належної консистенції;
  • захисна оболонка сім’янки окремих культур (наприклад, соняшнику) швидко вбирає препарат і рівномірність його розподілу погіршується за контактів сім’янок;
  • насіння дрібнонасіннєвих культур (ріпак, круп’яні та ін.) мають поверхню в десятки разів більшу, ніж насіння зернових колосових, бобових, кукурудзи тощо, що вимагає для рівномірного нанесення препарату на поверхню такого насіння більшої частки рідкого препарату.

Для таких випадків підприємством розроблено протруювач, який поєднується з блоком підсушування, де відбувається видалення поверхневої вологи з протравленого насіння, що запобігає їх злипанню.

 

На рис. 1 наведено — компонувальну схему комплексу з передпосівної обробки насіння сільгоспкультур. Основні параметри комплексу для передпосівної обробки насіння культур такі:

 

  • продуктивність протруювача — 10 т/год (по зернових культурах);
  • ємність баків — кожен по 300 л.

Крім того, у процесі роботи в комплексі автоматично контролюються фактичні витрати зерна й препарату. Якість і рівномірність покриття висока — за витрати рідкого препарату становить не більше як 1% маси зерна, що протруюється.

 

Висновки

 

Розроблений і запатентований протруювач має такі технічні переваги перед аналогами: машина не травмує насіння; завдяки глибокому регулюванню режимів забезпечує повний і рівномірний розподіл препарату на поверхні насіння за потрібної його кількості; дозволяє одночасно обробляти різні за функціональним призначенням препарати (протруювання й інокуляція); за потреби комплектується осушувачем, щоб запобігти злипанню обробленого насіння.

 

 

Леонід Фадєєв, канд. техн. наук

газета “АгроМаркет”, липень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ