Агромаркет

Стежачи за курсом і погодою

Стежачи за курсом і погодою

Огляд ринку зернових й олійних: динаміка та прогноз

 

Стрибок валютного курсу в листопаді сколихнув товарний ринок, і ціна пропозиції на окремі зернові культури рушила вгору. І хоча НБУ намагається регулювати ситуацію, готівковий курс повертатися на попередній рівень не поспішає…

 

Пшениця

 

У листопаді біржові котирування на пшеницю значних змін не зазнавали: вони залишалися стабільно низькими — 4,10–4,40 дол./бушель. Ціновий тренд мав, швидше, слабку понижувальну тенденцію — з огляду на інформацію про підвищення запасів пшениці у США і відповідно у світі, оптимальні показники проведення посівної кампанії та схожості насіння озимої пшениці в США.

 

В Україні завершується осіння посівна кампанія, причому дещо вищими темпами, ніж торік. Оператори ринку говорять про хороші показники схожості насіння озимої пшениці та стану посівів зернової. Вони, за оцінками окремих експертів, кращі, ніж у попередні роки. А втім, умови перезимівлі можуть змінитися, особливо в тих областях, де є надмірна зволоженість ґрунту через дощову осінь.

 

Новацією листопада стало скасування заборони на змішування зерна різних сортів (уточнення до наказу Мінагрополітики №661 від 13.10.2008). Це, за оцінками трейдерів, має суттєво поліпшити роботу перевалочних пунктів, а отже, скоротити логістичні витрати й пришвидшити експортні відвантаження зерна.

 

Закупівельні ціни на пшеницю в Україні дещо підвищилися: на 50–100 грн/т залежно від якості пшениці та регіону, чому, зокрема, сприяв і стрибок валютного курсу із 25,3 до 26,3 грн/дол. США (офіційний курс НБУ). Продавці відразу ж почали правити за тонну пшениці 3-го класу 4300 грн/т, тоді як покупці не поспішали з підвищенням цін, додаючи не більше як 50 грн/т, і пропонували 3950–4050 грн/т. В результаті обсяги реально укладених угод були відносно меншими, ніж могли б бути.

 

Сьогодні оператори ринку уважно спостерігають за курсом і погодними умовами. Саме ці чинники найближчим часом формуватимуть цінову політику на ринку пшениці.

 

Ячмінь 

У листопаді біржові котирування ячменю на угорській біржі ВСЕ зменшилися з 133 до 128 дол./т. В черговому звіті МСГ США нарешті не було понижень оцінок світових запасів ячменю, як це відбувалося в декількох попередніх звітах — навпаки, оцінку світових запасів було збільшено на 124 тис. тонн, що могло певним чином вплинути на котирування. Оцінку виробництва, споживання, показників експорту й імпорту ключовими гравцями ринку залишено без змін.

 

На вітчизняному ринку ячменю торгівля йде на спад порівняно з попередніми місяцями, проте попит із боку трейдерів на цей товар є, оскільки є відповідний запит із боку країн-імпортерів.  Як і очікувалося, ціни на ячмінь в листопаді дещо зросли: на умовах поставки FOB з 158 до 161 дол./т, на умовах СРТ-порт також підвищилися на 50 грн/т — до 4200–4250 грн/т. Проте на внутрішніх елеваторах ціни ячменю значних змін не зазнали — 3650–3900 грн/т.

 

Кукурудза

 

У першій половині листопада ціни ф’ючерсів на кукурудзу нового врожаю на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) мали повільний спадний тренд під впливом зростання темпів збирання кукурудзи у США, які після відставання наздогнали середні показники за останні 5 років. Надалі за рахунок зростання експортних продаж котирування намагалися закріпитися на позначці 3,6 дол./бушель. Проте ринок залишається під впливом чергового рекордного врожаю кукурудзи. В листопадовому звіті американське відомство прогнозує збільшення врожаю кукурудзи в США (порівняно з оцінками в жовтні) на 4,2 млн тонн, в Україні — на 1 млн тонн, в результаті чого світові запаси зростуть до рекордних 218 млн тонн, що на 8,8 млн тонн більше за минулорічний показник. З огляду на зазначене, перспективи біржових котирувань на кукурудзу невтішні.

 

В Україні з деякою затримкою, але наближається до завершення збір урожаю кукурудзи — зібрано понад 90% запланованих площ, очікується отримати 27 млн тонн урожаю проти 23,3 млн тонн минулого року. Ціни на українську кукурудзу не мали підстав для будь-якого зростання в листопаді, масові надходження нового врожаю традиційно тиснуть на ціни у цей період. Проте стрибок курсу валют позначився й на цінах кукурудзи: в гривневому еквіваленті вони незначно підвищилися наприкінці місяця — до 4100–4200 грн/т на умовах поставки EXW-елеватор.

 

Соєві боби

 

Незважаючи на чергове підвищення оцінки світового виробництва соєвих бобів (+2,9 млн тонн) і світових залишків соєвих бобів (+4,1 млн тонн) в листопадовому звіті МСГ США, на дострокове (порівняно з минулорічними показниками) завершення збиральної кампанії, соєвий ф’ючерс у другій половині листопада зростав у ціні — з 9,80 до 10,46 дол./бушель. Ціни зростали завдяки затвердженню урядом США нових обсягів споживання біопалива у 2017 році, які перевищили показники попереднього року — на 6,5%. Ця новина виявилася досить позитивною для ринку соєвої олії та етанолу, що й підтягло біржові котирування на соєві боби. Також зростанню котирувань сприяло нарощування обсягів переробки сої в США.

 

В Україні завершується збирання сої — зібрано понад 4 млн тонн, урожайність становить близько 2,3 т/га, що на 30% вище за минулорічний показник. Ціни залишалися відносно стабільними, але наприкінці місяця все ж зросли на 100 грн/т услід за світовими тенденціями й коливалися в межах 10 600–10 800 грн/т на умовах поставки EXW-елеватор.  З огляду на пожвавлення цін світового ринку можливим є деяке зростання цін на внутрішньому ринку сої.

 

Ріпак

 

Ріпаковий ф’ючерс на Паризькій товарній біржі (MATIF) у першій половині листопада перебував у спадному, а потім – у боковому тренді. Однак у другій половині місяця біржові котирування почали зростати, причому досить стрімко, й знову досягли рівня 400 євро/т наприкінці місяця. Ринок уже «засвоїв» інформацію, щодо зменшення обсягів світового виробництва ріпаку, й зокрема в країнах ЄС, тому на цей раз чинником до підвищення цін була інформація щодо зростання попиту на біопаливо, деяке підвищення цін на етанол і не досить сприятливі умови для розвитку посівів ріпаку в більшості європейських країн.

 

Разом із тим ціни на ріпак в Україні були схильні до зниження в першій половині листопада — до 11 400–11 700 грн/т на умовах поставки EXW-елеватор. Відновлення цінових позицій до кінця листопада не відбулося. Торгівля ріпаком ведеться в досить обмежених обсягах, оскільки більша частина врожаю вже продана.

 

Соняшник

 

Цього сезону торгівля соняшником особливо жвава, рекордний урожай олійної (близько 13,5 млн тонн) й очікувані у 2017-му зміни в податковій політиці підштовхують сільськогосподарських товаровиробників до реалізації свого врожаю. Натомість зростання потужностей переробних підприємств створює висококонкурентне середовище на сировинному ринку.

 

Відтак ціни на насіння соняшнику в Україні не знижувалися, а коливалися в боковому тренді — 10 200–10 800 грн/т на умовах поставки СРТ-завод, незважаючи на низький рівень цін на соняшникову олію в портах Чорного моря (750–770 дол./т) та портах Європи (800–825 дол./т).

 

За прогнозами, темпи експорту соняшникової олії найближчим часом будуть вищими, ніж торік. Це підтримуватиме ціни внутрішнього ринку на насіння соняшнику.

 

 

Любов Панкратова, доцент кафедри біржової діяльності НУБіП

газета “АгроМаркет”, грудень 2016 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ