Овочі-Ягоди-Сад

Спільна вигода

Спільна вигода

Закупівля саджанців, добрив та ЗЗР за оптовими цінами, комбайни для збирання ягід та фруктів, сучасні сховища, пакування, сертифікація, експорт стали доступними садівникам завдяки об’єднанню в спілку. Про це розповів президент правління однієї з найбільших та найстаріших у Польщі спілки виробників фруктів та ягід «Стрийно-сад» Збігнєв Холик на конференції «Промислове ягідництво», яку провів журнал «Плантатор» у Вінниці.

 

Організація виробництва

 

Спілка виробників «Стрийно-сад» працює 20 років. Вона розташована біля Любліна, об’єднує 101 виробника фруктів та ягід. Загальна площа господарств становить близько 1400 га, з них 1000 га — це сади і ягідні плантації. Основне виробництво — яблука (18 тис. тонн на рік), чорна смородина (2,5 тис. тонн), порічки (800 тонн), вишні (600 тонн). У менших кількостях вирощують груші, черешні, аґрус, сливи, аронію, чорну бузину.

 

«Стрийно-сад» має власну сортувальну базу, склади з холодильними камерами, пакувальні цехи. У спілці працюють до 60 осіб. «Стрийно-сад» організовує збирання та продаж фруктів і ягід, забезпечує консультування фермерів найкращими національними спеціалістами, організовує поїздки на конференції, навчальні курси, винаймає експерта з питань якості.

 

Спілка спільно закуповує засоби захисту рослин. Усі спілчани працюють відповідно до принципів Global Gap, мають відповідні сертифікати. «Стрийно-сад» також забезпечує садівників спілки машинами для збирання врожаю. Зокрема, придбано 21 комбайн для збирання смородини, на які отримали 70% дотації. Організація також забезпечує упаковку для врожаю: брендовані лотки, коробки, ящики.

 
Обробка плантацій технікою спілки

 

Збирання врожаю

 

Кожен член спілки зобов’язаний до 20 червня поточного року подати декларацію планового збору всіх м’яких плодів і вказати точно сорти, ареал і обсяг запланованого врожаю. Перед збиранням урожаю садівники замовляють упаковку, забирають її на день раніше. Упаковка є власністю спілки.

 

Фрукти та ягоди збирають вручну та комбайнами. Останні використовують, коли плоди призначаються для переробки.

 

Наприклад, комбайн фірми Weremczuk за три дні збирає до 100 тонн вишень з п’яти гектарів. Раніше такий обсяг треба було збирати протягом трьох тижнів, наймати 60 людей, возити на плантації. На комбайні працюють чотири людини.

 

Зібрані фрукти та ягоди постачають на склад спілки протягом усієї доби, навіть уночі. Там упаковка з плодами чітко маркується. Кожен постачальник має свій номер, записується сорт, ділянка, дата збирання. Уся інформація кодується у штрих-кодах. Із кожної прийнятої партії плодів відбирають контрольні проби, які зберігають у холодильниках. Плоди зберігають у холодильних камерах, потім вантажать на автомобілі й постачають на переробні підприємства відповідно до призначення.

  

Організація продажу

 

Спілка укладає договори із переробними підприємствами у Польщі та за кордоном, забезпечує постійний збут м’яких плодів. Ягоди продаються на заморожування або іншу переробку, незначною мірою надходять на сушіння. Для всіх членів спілки діє єдина середня ціна ягід одного класу якості, яка розраховується після завершення сезону продажу і віднімання всіх витрат. Ціни можуть коливатися під час сезону. Після закінчення сезону проходить зустріч спілчан, на якій представляються всі розрахунки, витрати, ціни продажу і встановлюється середня ціна для виробників.

 
Типовий ягідник                                                                                           Адміністративне приміщення

 

Проблеми смородини

 

Одна з основних культур спілки — чорна смородина. Це дуже популярна культура в Польщі, яка вирощується в промислових масштабах уже багато років. Ця країна виробляє половину світового урожаю. Щороку від 90 до 140 тис. тонн смородини йде на переробку в Польщі. Світовий ринок в останні 5–6 років насичений цим продуктом. Ціни на чорну смородину дуже мінливі. Навіть найменше перевиробництво призводить до величезного падіння ціни. Приміром, у 2012 році виробництво чорної смородини зросло всього на 13%, якщо порівнювати з попереднім роком, а ціна зменшилася вдвічі. У 2013-му виробництво вже не зростало, але ціни все одно впали на 26%. Це ефект перевиробництва та високих цін на ягоди у 2011 та 2012 роках.

 

Крім того, останнім часом скоротився період збирання та закупівлі ягоди з трьох до чотирьох тижнів, а часто навіть до двох. Це пояснюється тим, що вирощують переважно ранні та середньоранні сорти, а пізніх зовсім мало.

 

Пізні приморозки минулого року зменшили врожай, але незначно вплинули на ціну. Ці аномалії призупинили кризу перевиробництва.

 

Причин невеликого попиту на чорну смородину у світі кілька: ягода мало відома в більшості країн, мало відомо про її споживчу цінність. Недостатньо виробляється соків, напоїв, іншої продукції зі смородини. У Польщі та в Україні цю ягоду добре знають, але вона набагато менше відома в Західній Європі, у США, в інших частинах світу. Ягодам та продуктам із них доводиться конкурувати з концернами Coca Cola, Pepsi. Через це фермери викорчовують прекрасні плантації, бо не можуть утримувати їх.

 

Загалом йде тенденція щодо зниження ціни на чорну смородину. Щоб бути рентабельним, доводиться збільшувати плантації, застосовувати продуктивніші комбайни.

 

Хоча виробництво низькорентабельне, обсяги його не зменшуються. Йде заміна старих плантацій на нові, старих сортів на більш якісні, з кращими властивостями для переробки.

 

Збільшується попит на екологічні продукти. Спілка планує замінити традиційне вирощування чорної смородини на екологічне.

 

Плани на майбутнє

 

Прогнозується незначне збільшення виробництва червоних порічок, попит на які в останні роки зростає, а ціна сягнула рекордного рівня — понад 6 злотих (48 гривень) за кілограм. Виробники задумуються над збільшенням насаджень вишні для механізованого збирання, попит на них високий, а комбайн для збирання вишень у спілки є. Правління «Стрийно-сад» збирається укладати договори на 3–5 років із великими переробними підприємствами, які пропонують доволі привабливі та стабільні ціни.

 
 

 

 

Геннадій Гнип

журнал “Плантатор”, березень 2018 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі
Плантатор
Плантатор
Плантатор
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ