Овочі-Ягоди-Сад

Сорти від MoravoSeed

Сорти від MoravoSeed

Щороку компанія «Тирас», що є офіційним представником насіннєвої фірми MoravoSeed, запрошує виробників овочів на ознайомчий тур по базових селекційних установах підприємства, що розташовані в Чехії. Протягом поїздки фермери дізнаються не лише про умови вирощування елітного насіння, а й спілкуються із селекціонерами, які надають їм поради про вирощування окремих сортів і гібридів, що вже вирощуються на полях України.

 

Девальвація української національної валюти неабияк позначиться на фінансовому стані овочівницьких господарств у сезоні-2015. Торік гривневі ціни фактично всіх складових овочевого виробництва зросли в 1,5–2 рази. Це дозволило одним експертам прогнозувати можливе скорочення фаховими господарствами виробничих площ на 15–20%, іншим сподіватися, що цього не станеться, проте будуть переглянуті видатки компаній на матеріально-технічні засоби в бік їх здешевлення. Це стосуватиметься в першу чергу відмови господарств від дорогих гібридів на користь сортів овочів.

 

За такої ситуації чеська селекційна компанія MoravoSeed нарешті має всі шанси отримати перемогу в чесній боротьбі за увагу українських овочівників. Річ у тім, що багато років вона проводила розумну й зважену маркетингову політику, стримуючи ціни на свою продукцію задля популяризації чеських селекційних здобутків на теренах Східної Європи. Крім того, компанія розумно відпозиціонувалася на тлі решти транснаціональних насіннєвих корпорацій, зробивши на відміну від своїх конкурентів ставку на селекцію саме сортів овочевих культур.

 

Нині в портфоліо MoravoSeed налічується понад 400 оригінальних сортів і гібридів овочевих культур, з-поміж яких компанія «Тирас», керуючись попитом українських овочівників, обрала понад 90 сучасних зразків, які пройшли ретельне випробування у різних регіонах і занесені до Державного реєстру рослин придатних для вирощування в Україні. Щорічно цей асортимент активно поповнюється, щоб задовольнити зростання попиту на врожайні та невибагливі у виробництві сорти. «Належна увага селекціонерів до роботи із сортами овочів і поміркована ціна дозволяють нам становити серйозну конкуренцію решті зарубіжних насіннєвих компаній, що представлені в Україні. Завдяки напрацьованій схемі співпраці безпосередньо із селекційними центрами ми можемо гнучко реагувати на валютні коливання. Навіть фінансова нестабільність не зашкодила нашому бізнесу — цінова політика дозволяє втримувати й навіть нарощувати обсяги продажу», — наголошує директор компанії «Тирас» Володимир Тишковський.

 

 

Чеські селекціонери по праву пишаються своєю колекцією перців, серед яких є чимало сортів популярного болгарського сортотипу (Сандра, Злата, Андреа, Бонета, Цинтія), кубоподібні (Цитрина, Афродіта, Кубіста, Прісціла, Парадіз), козячий ріг (Козі Ріг, Посейдон), а також міні-перці (Корал, Фігура, Івона, Оранета), до яких виявляють неабиякий інтерес українські переробні підприємства. До речі, до цих новинок нині придивляються компанії «Верес» і «Ніжинський консервний завод», що вже налагодили партнерські відносини з компанією «Тирас» й охоче вирощують на своїх виробничих ділянках чеські перці.

 

Варто зауважити, що український представник MoravoSeed ретельно вивчає запити ринку і з любов’ю підходить до комплектування своєї асортиментної пропозиції. У портфелі компанії чи не найширша палітра різних капустяних культур (чимало червоноголових сортів, броколі, кольрабі, брюсельська, савойська, листкова), салатів, редиски (від червоної до жовтої та білої), томатів-черрі (червоних і жовтих), буряків, моркви (є новинка Рондо — дуже короткий, округлий плід), селери (шість високопродуктивних сортів). Окремо варто згадати чеську селекцію зеленних культур, де віддано належну увагу петрушці, кропу, шпинату. Реєструє «Тирас» і баштанні культури, зокрема чеські кабачки та гарбузи. Ну, і, звичайно, не залишає поза увагою цибулі, які вражають своїм розмаїттям починаючи від ріпчастої порею, шніт і батуну.

 

Приватна компанія MoravoSeed не лише проводить розумну помірковану маркетингову політику, а й дуже логічно організувала своє виробництво. Її дослідні селекційні центри розташовані на базі двох чеських аграрних навчальних закладів у Ледніце й Турнові. Це дозволяє фірмі залучати до роботи на селекційних дослідних ділянках студентів, щоб виявляти з їх числа талановиту молодь, яка змогла б згодом прийти в компанію, аби запозичувати безцінний досвід старшого покоління селекціонерів. Це важливо, бо проблеми науковців і практиків у Чехії й Україні схожі — молодь здебільшого цікавиться власними фінансовими статками, а не копіткою дослідницькою роботою.

 

Так само зважено MoravoSeed ставиться до вирощеного на дослідних ділянках урожаю — його охоче купують чеські ресторани й пропонують скуштувати овочеві новинки своїм відвідувачам, які, власне, і є першими дегустаторами корисних страв.

 

Виробництво насіннєвого матеріалу компанія MoravoSeedпроводить у багатьох країнах світу в найбільш сприятливих для кожної культури умовах. Після цього зібрані насінники відправляються в Чехію на насіннєвий завод, де проводиться його високопрофесійна підготовка, калібровка, інкрустація та фасування в професійну упаковку. Сучасні технології насінництва овочевих культур і висока відповідальність спеціалістів забезпечують одержання продукції найвищої якості.

Запаковані для різних країн замовлення супроводжуються сертифікатами якості й надсилаються офіційним представництвам компанії, що займаються подальшою реалізацією. При надходженні в Україну продукція в обов’язковому порядку проходить експертизу на сертифікацію в карантинній та насіннєвій інспекціях, у чому можуть переконатися фахівці, звернувшись безпосередньо до офіційного представника MoravoSeedкомпанії «Тирас».

 

Петер Клапштє, провідний селекціонер MoravoSeed

У Чехії перці в основному вирощують у теплицях під плівкою — так надійніше, бо наш клімат значно прохолодніший, ніж український. Чеські перці здебільшого є ранньостиглими (70–80% колекції). Насіння для вирощування розсади ми висіваємо в теплицях наприкінці лютого – початку березня. Робота селекціонерів доволі специфічна, тому ми беремо для дослідів велику кількість сортозразків — у середньому 70–100 видів. Знезаражуємо насіння й висіваємо в касети, де воно росте 2–3 тижні. За появи сходів пересаджуємо перці в теплицю, де вдень тримаємо температуру близько +24…+25 °С, уночі +18…+20 °С. Додаткові лампи освітлення не застосовуємо. Розсада росте в теплиці до березня, а в травні її садимо в ґрунт. Тунелі для перців не використовуємо, ґрунтові рослини агроволокном не накриваємо. Основне за вегетації подбати про правильний режим поливу, добрива й підгодівлі. Ми застосовуємо водорозчинне добриво чеського виробництва Крісталлон, у якому всі мікроелементи збалансовано. Крім того, удобрюємо перці NPK, перегноєм, не забуваємо й про азот (не менше ніж двічі на сезон). Обов’язково 4–5 разів протягом сезону проводимо захист від шкідників і хвороб. Перед збиранням урожаю, десь за тиждень, припиняємо всі хімобробки.

Звичайно, виробникам слід відстежувати основні тенденції та напрями європейського ринку. Раніше не було такого кубоподібного перцю, як наш шоколадний сорт Інгрід. А нині він має популярність у європейців. Так, ринок диктує моду на овочі. Наш комерційний за нею слідкує, ставлячи перед селекціонерами відповідні завдання. Ми, своєю чергою, працюємо з культурами, удосконалюємо та виводимо сучасні сорти. Наша робота спрямована на пошук нових насичених кольорів, яскравої текстури плоду, солодкий смак. Працюємо над маленькими сортами перцю. Гострий перець чілі не дуже популярний у Чехії, але жовтий гострий раптом прийшовся споживачам до смаку. Чехи дуже люблять кубоподібні сорти, яскраві, кольорові, великі за розміром і солодкі на смак.

Я опікуюся питаннями селекції вже близько 10–12 років. Насправді досить важко віддати перевагу будь-якому своєму сорту. Мабуть, Цинтія є одним із найкращих. До душі будуть українцям і мої Злата, Шарон, Беатріс, Тесла, Посейдон, Прісціла, Думас.

 

Сергій Скороход, директор компанії «Адоніс»

Приємно зазначити, що асортимент овочевих культур від MoravoSeed динамічно розширюється, додаються нові сортотипи, збільшується пропозиція. Ми не змогли залишити поза своєю увагою кубоподібні перці (Цитрина, Кубіста, Тесла F1), болгарські (Цинтія, Злата, Сакура). У сезоні–2015 продаватимемо чеську білокачанну та савойську капусти, кольрабі, подбаємо про забезпечення фермерів селерою, буряками, цибулею та зеленними культурами.

Приємно мати справу з професійними виробниками насіння, широким асортиментом. Сподіваємося на успішні продажі та плідну співпрацю.

 

 

Оксана Руженкова

журнал “Плантатор”, січень 2015 року 

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Плантатор” та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ