Тваринництво

Селекційні новинки

Селекційні новинки
Селекційні новинки

 

Завдяки сучасним технологіям селекції на ринку з’являються більш продуктивні, здорові та витривалі кроси індиків.

 

Організація процесу виробництва індичатини відрізняється в різних країнах світу. Різноманітні ринкові вимоги, що визначаються такими критеріями, як харчові звички, ступінь обробки, структура витрат, упорядкування господарств, подальша обробка тощо, значно впливають на профіль вимог до підприємств, що займаються розведенням індиків.

 

За допомогою легких, середніх, важких, кольорових і білих ліній порід виробники батьківського поголів′я індиків намагаються задовольнити потреби ринку. Попри порівняно невеликий обсяг світового ринку індичатини, є кілька варіантів схрещування (таблиця).

 

 

Роль господарств, що розводять індиків, значно збільшилася протягом минулих років. До уваги беруться не лише критерії відгодівлі, а й насамперед здоров’я птиці, фізична форма, міцність скелета, стабільність травлення, стан ніг тощо. Приблизно 39% всіх критеріїв селекції стосуються доглянутості та здоров’я птиці. В умовах послідовного застосування новітніх технологій селекції та підтримання високого тиску відбору нові селекційні комбінації перевіряють у різних середовищах.

 

Експериментальні породи

 

Окрім всесвітньо доступних гібридів, на випробувальних фермах постійно досліджують експериментальні породи, які ще не з’явилися на ринку, щоб виявити їх особливості та продуктивність в умовах повноцінної відгодівлі (фото).

 

Таким чином, поряд із BUT 6 пропонуються ринку нові альтернативи. Починаючи з 2002 року на ринку були представлені такі породи, як Hybrid Euro FP, Nicholas 700, Big 7, Hybrid XL. Наприкінці 2013-го запропоновано породи Premium Prestige і Premium TP 7.

 

Premium Prestige — гібрид, що є подальшим удосконаленням породи BUT 6. Він характеризується підвищеною витривалістю, доброю фізичною формою, міцнішою травною системою й кращим травленням (що, своєю чергою впливає на якість підстилки, яка залишається сухою та не погіршує стан ніг). Відповідно, утримання птиці цього кросу дозволяє скоротити застосування медикаментів. У кросу Premium Prestigeпорівняно з BUT 6 змін живої ваги індичок й індиків, показників конверсії корму не очікується.

 

Premium TP 7 — нова селекційна комбінація, яка відрізняється більшим денним приростом і забійним виходом туші, а також поліпшеним травленням (рис. 1–3), про що свідчить поліпшений стан ніг. До того ж основною метою відбору є не відгодовування птиці до більшої ваги, а розвантаження травної системи шляхом повільного росту й, таким чином, сприяння здоровому травленню. Інша можлива стратегія — скорочення тривалості відгодівлі за рівної цільової ваги (як у разі BUT 6), щоб досягти позитивних ефектів, таких як конверсія корму та знижена пізня смертність. Попри здорове травлення та тривкість, TP 7 (TP від англ. Test-Product — випробуваний продукт) з її потенціалом росту потребує інтенсивного догляду. 

  

Адаптована відгодівля

 

Перевага TP 7 полягає в тому, що на всіх фазах росту поживні речовини у цього кросу засвоюються ліпше. Він спроможний більш ефективно перетворювати раціони з пониженою поживністю на м’ясо. Щоб використати цей потенціал, рекомендовано застосовувати адаптовану стратегію годівлі. Зважаючи на підвищений потенціал росту TP 7 рекомендовано запровадити модифіковану програму відгодівлі в періоді між 3 та 13-м тижнями життя, тобто у фазах P2, P3, P4. Помірне підвищення метаболічної енергії в кормі та зниження вмісту протеїну мають призвести до зниження тиску на травну систему та більш ефективного використання поживних речовин. Починаючи з фази 5 (14-й тиждень життя) годівля відбувається за стандартною схемою.

 

Оскільки розвиток поголів’я індичок залежить від багатьох чинників, варто постійно слідкувати за зміною ваги птиці. Для порівняння застосовують криву BUT 6, до того ж бажано досягти цільової ваги приблизно 11,3 кг на 13-му тижні (на 91-й день життя). Однією з альтернативних стратегій годівлі є перенесення фаз у молодший вік відгодівлі.

 

Хоча потенціал TP 7 розкривається завдяки скороченим термінам запровадження багатих на протеїни фаз, позитивні ефекти адаптованої для ТР 7 стратегії годівлі проявляються меншою мірою. Виробникам батьківського поголів′я вдалося вивести педігрі, що споживають значно менше води. Наразі це не мало жодних наслідків для відгодівлі. Перших результатів на відгодованих тваринах можна очікувати починаючи з 2016 року. Застосування кормових добавок також позитивно впливає на здоров’я травної системи. Попри все, жодну добавку не можна розглядати як чудодійний засіб, що здатний за будь-яких умов поліпшити стан травної системи та ніг. Ці продукти також не можуть замінити собою медикаменти. Необхідною умовою успішного застосування кормових добавок є належний догляд, що передбачає піклування про здоров’я тварин різних вікових груп, підтримання клімату у вольєрі, правильний вибір типу та якості корму та підстилки. Окрім того, певні продукти можуть поліпшити засвоєння корму та стан травної системи.

 

 

Хармут Майер

журнал “Наше Птахівництво”, травень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Наше Птахівництво та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал  Наше Птахівництво  із гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.

Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ