Тваринництво

Робототехніка у пташнику

Робототехніка у пташнику

Для знезараження приміщень, аерації підстилки та зменшення ролі людського чинника у птахогосподарствах ефективно застосовують роботів.

  

Сучасні технології та ноу-хау здатні зробити роботу фермера набагато ефективнішою — вони підвищують біобезпеку господарства й поліпшують продуктивність птиці. Одна з провідних компаній на міжнародному рівні, що працює у проектуванні, виробництві й маркетингу мобільних, автономних, інтелектуальних і модульних роботів, — OCTOPUS ROBOTS була заснована 1987 року в м. Шоле (Франція). На сьогодні компанія розробляє низку новітніх роботів, призначених для конкретних застосувань у різних галузях промисловості, таких як Agro-food, Healthcare, Defense, Civil Protection, Surveillance and Transport.

 

Роботи OCTOPUS автоматизовані й мобільні. Їх оснащено пневматичними колесами для складних умов або колесами Mecanum, завдяки яким вони переміщаються в обмежених і вузьких місцях. Ці роботи можна застосовувати як усередині приміщення, так і ззовні. Мобільність і маневровість роботів OCTOPUS мають надважливе значення для виконання великих обсягів робіт, уникаючи обмеження повітряного потоку й градієнтів температури. Вони ідеальні для роботи у важких умовах, але водночас легкі в експлуатації — ними можуть керувати оператори, які не мають спеціальної кваліфікації.

 

Інноваційна допомога фермеру

 

У лінійці компанії є унікальний розумний робот OCTOPUS SCARIFIER & POULTRYSAFE, що допомагає знизити ризики зараження й поширення бактеріальної флори, підвищити добробут тварин і їх продуктивність, знизити смертність стада. Автономний і невеликий, він не травмує тварин (зокрема й курчат) і виконує багато завдань, дуже важливих для гігієни господарств. Працює швидко, продуктивно й, головне, безпечно.

 

Автономний мобільний робот OCTOPUS SCARIFIER призначено для розпушування підстилки в присутності тварин і моніторингу великих будівель, таких як птахофабрики. Може працювати 24/7 і самостійно заряджатися. Завдяки унікальному скарифікатору перегортає й аерує всі типи підстилок, а також постійно показує значення температури, вологість, рівні CO2, шуму і освітлення в будівлях.

 

OCTOPUS SCARIFIER оснащено системами зв’язку й мультисистемною навігацією, яка полегшує автоматичне або допоміжне керування автономних транспортних засобів. Його також оснащено двигуном і колесами для роботи в складних умовах.

 

Робот Octopus Poultry Safe придатний для всіх типів будівель. Може бути оснащений різними специфічними модулями для скарифікації підстилки, дезінфекції будівель, дифузії рідких ліків або поширення вакцин.

 

Автономний модульний робот Octopus Poultry Safe працює на фермах самостійно. Здатен поширювати біоциди у вигляді аерозолів на всі поверхні, включно з прихованими або недоступними. Сухий туман у вигляді мікрокрапель біоциду руйнує бактерії, мікроби Staphylococcus aureu й інші. Важлива ознака якості його роботи — відсутність конденсації. Крім того, будівельні конструкції господарств не ушкоджуються дезінфектантами, як у разі звичайної дезінфекції.

 

Також робот оснащено скарифікатором, завдяки чому він може ворушити й провітрювати підстилку. За щоденного застосування це знижує рівень аміаку у приміщенні, отже, зменшуються респіраторні патології у птиці. Таким чином, ми поліпшуємо її благополуччя, що відбивається на її продуктивності, оскільки птиця краще споживає корм і росте, збільшується індекс приросту й знижується смертність.

 

Octopus Poultry Safe має функції автоматичного, ручного й автономного застосування. Його маршрути розраховують й оптимізують автоматично. Розмір шасі та його вага дозволяють укомплектувати в нього великогабаритну батарею, робить режим моніторингу понад 20 год. Крім того, використовується безконтактна система індукційної зарядки. І також для підзарядки він автоматично ідентифікує місце електрозаправної бази OCTO-Ri-Charger.

 

У шасі роботів Octopus входять всі двигуни, батареї та вся електроніка керування загалом. Їх оснащено чотирма потужними безщітковими двигунами, що витримують навантаження до 100 кг. Вони також мають чотири тяглових колеса, що робить можливим використання на всіх ділянках. Ба більш, маючи водонепроникну конструкцію, ним можна користуватися як амфібією (земля й вода).

 

У розробці робота врахували багато параметрів навколишнього середовища: нерівномірна площина, наявність тварин, пил, туман тощо. Octopus Poultry Safe має індикатори й датчики, що сканують особливості будівлі, вимірюють температуру, вологість, рівні CO2 й аміаку в приміщенні. Теплову камеру можна застосовувати для спостереження за потоками повітря, ґрунтом і птицею. Дані збираються безперервно в базі даних Big data, щоб попередити оператора, якщо робот «дізнається» про аномалії, що можуть призвести до загибелі тварин. Також дані можуть передаватися на пристрій оператора через Wi-Fi. Основна база робота — це сукупність датчиків, термокамер і штучного інтелекту, досить автономна, що ефективно контролює поголів’я тварин.

 

Таким чином, робот Octopus — це універсальний робот, який може бути застосований для найрізноманітніших цілей: від транспортування важкого навантаження до моніторингу. Він адаптується відповідно до потреб господарства.

 

Основна мета застосування цих роботів у господарстві — зниження використання антибіотиків й уникнення розвитку мультирезистентних бактерій. Наявність скарифікатора на фермі не лише полегшить роботу операторів, а й обмежить їхній контакт із патогенами (вірусами, бактеріями), а також із продуктами дезінфекції (дезінфектантами, інсектицидами тощо).

 

 

Матеріал надала компанія OCTOPUS ROBOTS

журнал “Наше Птахівництво”, січень 2018 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Наше птахівництво” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ