Техніка

Потужний старт співпраці трьох гігантів

Потужний старт співпраці трьох гігантів

 

На початку кукурудзяних жнив, які для більшості агровиробників України вже стали основними, світовий лідер виробництва сільськогосподарської техніки компанія Case IH поповнив парк зернозбиральної техніки ПрАТ «Зернопродукт МХП» вісьмома новими продуктивними комбайнами.

 

ТОВ ТД «Агроальянс», який є офіційним дилером Case IH в Україні, 21 вересня передало вісім повнопривідних зернозбиральних комбайнів — Case IH Axial Flow (дві моделі 6140 і шість моделей 6130) — провідному виробнику сільськогосподарської продукції ПрАТ «Зернопродукт МХП». Віктор Черняк, регіональний керівник ТД «Агроальянс» у північному регіоні, зазначив, що техніка від американського виробника на сьогодні є однією з найбільш технологічних, надійних і продуктивних, що позитивно впливає на результати діяльності партнерів компанії, які нею користуються.

 

ПрАТ «Зернопродукт МХП» на сьогодні обробляє близько 100 тис. гектарів землі. Як відомо, компанія входить до групи компанії ПАТ «Миронівський хлібопродукт», основним завданням у роботі, яке стоїть перед підприємством, є вирощування сільськогосподарської продукції, що надалі використовується за різним призначенням, зокрема, й для виготовлення комбінованих кормів для тваринницького сектору підприємства.

 

«Ми не стоїмо на місці, а постійно розвиваємося, що потребує оновлення й розширення машинно-тракторного парку, адже якщо в тебе немає надійного якісного інструменту для виконання того чи іншого технологічного завдання, то досягти високих показників у роботі не вдасться ніколи. На сьогодні можна сказати, що ми користуємося зернозбиральною технікою двох брендів, а саме зернозбиральні комбайни Claas, які успішно відпрацювали на наших полях понад 10 років, і «новачки» в нашому підприємстві — зернозбиральні комбайни Case IH.

 

 
Нові машини на збиранні врожаю кукурудзи — 2017

Основними параметрами, якими ми керувалися, обираючи зернозбиральні комбайни, були ціна та якість техніки. Ми не віддаємо перевагу якомусь конкретному брендові. Всі закупівлі техніки, які відбуваються в нашій компанії, проходять через відкритий абсолютно для всіх виробників тендер. І якщо компанія може задовольнити вимоги тендеру, то чому б і ні», — каже Володимир Онука, директор ПрАТ «Зернопродукт МХП».

 

За словами директора, зернозбиральна техніка Case IH не є для них новинкою, хоча в підприємстві донедавна не було жодної одиниці від американського виробника. Річ у тому, що для того, аби вчасно зібрати вирощений урожай, практичного кожного року вони наймають комбайни «зі сторони», в переважній більшості це були зернозбиральні комбайни Case IH. Тому ще до укладання контракту на постачання техніки в господарстві на власні очі й на власних полях оцінили її роботу й можливості.

 

Своєю чергою Юрій Єгоров, бізнес-директор Case IH в Україні та Молдові зазначив, що на сьогодні ПрАТ «Зернопродукт МХП» є орієнтиром для більшості сільськогосподарських підприємств України.

 

«Сьогодні ми є свідками зароджування співпраці між трьома провідними гравцями на аграрному ринку України, а саме: лідера з ефективності виробництва сільськогосподарської продукції в Україні компанії ПрАТ «Зернопродукт МХП», одного з найактивніших і найефективніших дилерів Case IH компанії «Агроальянс» і провідного американського виробника сільськогосподарської техніки компанії Case IH, продукція якого випускається виключно на заводах США й характеризується високою технологічністю, надійністю й продуктивністю», — наголосив Юрій Єгоров.

 

Знову ж таки, незважаючи на високу технологічність зернозбиральної техніки Case IH, її можна схарактеризувати таким поняттям, як «проста в експлуатації». На сьогодні зернозбиральні комбайни цього виробника мають найпростішу систему приводів робочих органів (у комбайні лише п’ять ремінних передач), що значно спрощує технічне обслуговування комбайна та підвищує його надійність у цілому. Водночас якість роботи комбайна та якість отриманого зерна завдяки роторній системі обмолоту є набагато вищою, як порівнювати з конкурентами.

 

Свою невибагливість до умов роботи ці зернозбиральні комбайни засвідчили не під час лабораторних випробувань, а на практиці. Так, за словами бізнес-директора Case IH Юрія Єгорова, комбайни показують відмінні результати навіть на збиранні кукурудзи в зимовий період, що досить часто трапляється в українських аграріїв, проте якість отриманого зерна — висока.

 

Як відомо, компанія Case IH має широку лінійку зернозбиральних комбайнів із потужністю двигуна від 300 до понад 600 к. с. Тому перед постачанням нових комбайнів було проведено низку випробувань машин різних класів на полях підприємства, що дало змогу визначити найоптимальніші машини для роботи. «Такі порівняльні випробування насамперед дають змогу визначитися із самим оптимальним зернозбиральним комбайном не лише для конкретної компанії, враховуючи її земельний банк, а навіть для конкретного поля, враховуючи його розмір і рельєф. Для прикладу: сьогодні ми передаємо ПрАТ «Зерноподукт МХП» не найпродуктивніші машини Case IH, хоча, коли подивитися на земельний банк компанії, то їм потрібні саме комбайни з потужними двигунами, що агрегатуються із широкозахватними жатками. Проте одним із головних чинників у виборі потужності комбайна стали саме розмір поля та рельєф місцевості, де розташоване підприємство», — каже Павло Яцук, керівник відділу продажів компанії «Агроальянс».

 

 
Урочистий момент передачі техніки в експлуатацію

Керівник ПрАТ «Зернопродукт МХП також зазначив, що техніка лише відносно «прив’язана» до конкретної філії, а взагалі в період збиральних робіт відбувається постійне її переміщення між філіями, які мають різні поля та різний рельєф, і завантажити високопродуктивні комбайни повною мірою не завжди вдається. Також слід сказати й те, що високопродуктивні комбайни працюють із широкозахватними жатками, що, скажімо, під час збирання сої не завжди виправдовує себе. Адже сою потрібно зрізувати практично при землі, відповідно, поле має бути максимально вирівняним, чого також не завжди вдається досягти.

 

«Завдяки наданій можливості від компанії „Агроальянс” ми випробували на своїх полях комбайни різних класів. І що найголовніше, незважаючи на різну потужність комбайнів, їх наробіток за період випробувань був практично однаковий, можливо трішки більший у потужніших комбайнів, проте не таким, як показували розрахунки в роботі за ідеальних умов. Це вкотре довело, що на продуктивність комбайна, його денний намолот суттєво впливають умови роботи, рельєф і розмір поля, врожайність сільськогосподарських культур, організація логістики відвезення збіжжя від комбайнів тощо» — каже Володимир Онука.

 

Приємно зазначити й те, що комбайни були поставлені в господарство за програмою trade-in, яку компанія «Агроальянс» активно розвиває та використовує в роботі. Взагалі щороку за цією програмою «Агроальянс» передає аграріям України 35–40 зернозбиральних комбайнів, і нею можуть скористатися не лише великі підприємства, а й дрібні фермери. Загальна ж кількість реалізованих зернозбиральних комбайнів цього року становить 335 одиниць. До того ж саме шоста серія комбайнів в Україні є найпопулярнішою — на неї припадає близько 44% загальної кількості реалізованих комбайнів.

 

Зважаючи на те, що в господарстві пріоритетними для вирощування є кілька культур,  а саме соняшник — 16 тис гектарів, соя — 10–12 і кукурудза — 40–45 тис. гектарів, усі вісім комбайнів, що були поставлені в господарство, максимально укомплектовані пристосуваннями для їх збирання, а саме оригінальними жатками Case IH для збирання зернових культур, сої й кукурудзи та жатками компанії Moresil для збирання соняшнику.

 

Як відомо, одним із головних чинників успішної співпраці двох підприємств — це надання якісного оперативного сервісного обслуговування. На сьогодні за підприємством ПрАТ «Зернопродукт МХП» на постійній основі закріплено три сервісних інженери, які контролюватимуть роботу техніки та допомагатимуть операторам у технологічних налаштуваннях у разі переходу на різні культури.

 

Сподіваємося, що це стане великим почином у подальшій співпраці цих трьох гігантів і ПрАТ «Зернопродукт МХП» не зупиниться лише на зернозбиральних комбайнах, адже в технічному арсеналі компанії Case IH є низка якісних технічних і технологічних рішень (надійні й продуктивні трактори, ґрунтообробна та посівна техніка, техніка для захисту рослин, унесення мінеральних добрив, заготівлі кормів, системи й компоненти для впровадження точного землеробства тощо), аби її партнери досягли ще вищих показників у своїй діяльності.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, жовтень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ