Агромаркет

Індекси метеозахисту

Індекси метеозахисту

На зміну класичному агрострахуванню приходить індексне.

 

Зміна клімату нині чи не найголовніша тема для обговорення серед аграріїв. Щороку кожне господарство розширює й урізноманітнює арсенал засобів, які дають можливість краще зберегти вологу, забезпечити для рослини комфортніші умови для реалізації потенціалу врожайності. Для цього застосовують різноманітні технологічні заходи, експериментують із нормами, строками сівби, системами обробітку ґрунту тощо. А якщо з природою все важче й важче змагатися? У такому разі світова практика має інші інструменти — страхування посівів від погодних ризиків. Утім, вітчизняний досвід переконує, що в наших реаліях це швидше виняток — на жаль, українські аграрії не мають довіри до страхових компаній.

 

Винятком стала програма індексного страхування «МетеоЗахист» від компанії «Сингента». В її основу покладено індексне страхування, тобто застосування розроблених для конкретної місцевості погодних моделей, за допомогою яких оцінюють вплив погоди на стан посівів й отриману врожайність. Також застосовують математичні індекси, створені на основі історичних погодних даних і показників урожайності, які показують зв’язок між погодою та відчутними втратами врожаю. Фактично, стежачи лише за якісно змодельованим індексом, можна сказати, якого збитку було задано посівам, не оглядаючи їх фізично.

 

У рамках програми користуються погодними даними від українських державних метеостанцій. На їхній основі розроблено сітку метеоданих із кроком близько 30 км, щоб кожен учасник програми міг обрати точку спостережень, яка найкраще відповідатиме умовам на його полях. Розрахунки для сітки даних робить всесвітньовідома компанія «Метеогруп» за методикою Всесвітньої метеорологічної організації (WMO).

 

— На противагу класичному, компенсаційному страхуванню, продукти, засновані на індексах, не вимагають людської участі в оцінюванні розмірів завданого збитку, а тому є об’єктивнішими та простішими щодо адміністрування, — каже керівник відділу міжнародного страхування компанії «PZU Україна» Альона Гальцова. — Індекс показує страховий випадок і розмір збитків для кожного застрахованого, не потрібно оглядів посівів чи виїздів представників страхової компанії, тож виплата відшкодування відбувається в найкоротші строки — 5–7 днів. Унікальність цього продукту ще й у відсутності франшизи, тобто прописаних у договорі збитків, які страховик не відшкодовуватиме в разі виникнення страхового випадку.

 

Суть програми «МетеоЗахист» проста: якщо протягом цвітіння або наливу зерна буде зафіксовано занадто мало опадів або надто високі температури, ніж зазначено в угоді, учасник програми, який придбав у компанії «Сингента» насіння та ЗЗР, отримує відшкодування їх вартості. Програма доступна навіть для невеликих господарств, адже мінімальна площа посівів для участі в програмі становить лише 100 га. Щодо територіальних умов, то «МетеоЗахист» діє на сході та півдні країни, де ризик настання засухи є дуже високим.

 

— За певний час українські аграрії переконалися у простоті й ефективності нашого страхового продукту, — каже один з авторів програми Роман Хрипко. — Після двох сезонів активної роботи з агрострахуванням посівів можна констатувати, що програма є ефективною. В сезоні-2017 значно зросла кількість учасників програми, а також площа застрахованих посівів. Так, із дев’яти областей, у яких діє програма, до «МетеоЗахисту» приєдналися 112 сільськогосподарських компаній, котрі застрахували понад 100 тис. гектарів посівів озимої пшениці та кукурудзи. Чимало з них розташовано в найбільш засушливих регіонах України — на південному сході, де ризик посухи є найвідчутнішим.

 

У зв’язку з погодними умовами, що склалися цього року, кожен другий учасник отримав відшкодування, середній розмір якого становив 37% від суми інвестицій у насіння та засоби захисту рослин.

 

 

Говорить експерт

 

Христина Мосєєва, керівник ТОВ «СП „Ягідне”» (Харківська обл.)

 

Ми маємо в користуванні 8400 гектарів землі. Вирощуємо кукурудзу, соняшник, пшеницю, а також тримаємо пари. Погодні умови в нас такі, що ми, наприклад, раді врожайності кукурудзи 50 ц/га — так мало випадає опадів. У нас по 70–90 днів немає дощу, цього року в землі утворилася тріщина завглибшки 1,5 метра. Тобто наша зона вже прирівнюється до Степу, а не до Лісостепу.

 

Цього року в рамках програми «МетеоЗахист» застрахували посіви пшениці й кукурудзи. Оскільки кількість опадів була критично малою в нашому регіоні, отримали відшкодування витрат на технології: по пшениці — понад 300 тис. гривень і по кукурудзі 937 тис. Ми ніколи не пробували страхувати свої посіви: маючи досвід роботи з фінансовими установами, знаємо, що це дуже трудомістка, паперомістка процедура. Головне, що франшиза дуже велика в страхових компаній: отримав страховку чи ні, а кошти вже залишаються в страхових компаніях. «МетеоЗахист» вигідно відрізняється від таких програм. З нашого боку — жодних витрат, адже її учасником може стати кожен, хто купує продукти в компанії, слід лише заповнити анкету.

 

Людмила Степанова

журнал “The Ukrainian Farmer”, жовтень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ