Овочі-Ягоди-Сад

Південний абрикос

Південний абрикос

Нові високопродуктивні сорти мелітопольської селекції добре адаптовані до вирощування в умовах півдня України.

  

На 2015 рік у Державному реєстрі сортів міститься 31 сорт абрикоса. Основна маса зареєстрованих сортів (90%) створена селекціонерами Півдня України: 19 належать селекції Нікітського ботанічного саду, а 9 — Мелітопольській дослідній станції садівництва. Значною кількістю кримських сортів реєстр поповнився 2010 року. Це сорти Южанін, Ялтінець, Костінський, Гамлет, Наслаждєніє, Пам’яті Агеєвой, Дивний, Ауток, Крокус, Альянс, Альтаїр. 2011 року внесено сорт Іскорка Тавриди, 2013 року — сорти Магістр, Діоніс і Пріусадєбний. Усі вони перебувають у первинному сортовивченні в умовах Південного Степу України. В садах Мелітопольської ДСС протягом 2006–2014 рр. досліджували сорти Наслаждєніє, Дивний, Діоніс, Крокус. Спостереження за новими сортами показали, що сорт Наслаждєніє має високу врожайність і відмінні смакові й технологічні якості плодів, сортам Дивний і Крокус властива великоплідність, сорт Діоніс забезпечує високу врожайність і достигає у ранні терміни. Фахівці Мелітопольської ДСС провадять первинне сортовивчення закордонних сортів Нью-Джерси, Харкот, Харлайн, Харгранд. За даними авторів, ці сорти є високоврожайними, такими, що дають великі плоди високих товарних якостей. Дослідження мають на меті визначити ступінь прояву їх біологічного потенціалу в умовах Південного Степу України.

 

 

Доки відомості щодо адаптованості інтродукованих сортів до ґрунтово-кліматичних умов України відсутні, плодові насадження абрикоса бажано закладати вітчизняними сортами — це зменшить ризики.

 

Мелітопольська селекція

 

Сорти абрикоса мелітопольської селекції пристосовані до умов Південного Степу України та придатні для створення високопродуктивних насаджень. Їх перелік активно розширюється. 2006 року до реєстру ввійшли сорти Кумір, Дар Мелітополя, Тащенакський і Садовий, 2014 року — Ювілейний Федченкової. Нові сорти характеризуються високою врожайністю, великоплідністю, високими смаковими й товарними якостями плодів, стійкістю до несприятливих умов довкілля. На сіянцях абрикоса вони вступають у плодоношення на 4–5-й рік. Наводимо їх коротку характеристику.

 

Абрикосовий сезон відкриває десертний сорт Кумір, який достигає у другій декаді червня, на 5–7 днів раніше за сорт Мелітопольський ранній. Раннє достигання є перевагою сорту. Дерева середньорослі, розлогі, з округлою кроною середньої густоти, стійкі до посухи. Сорт має високу стійкість до моніліального опіку. Урожайність — 6–10 т/га.

 

Плоди великі, подовжено-округлі, світло-золотисті, з рум’янцем у вигляді крапочок. М’якуш світло-золотистий, ніжний, соковитий, приємного кислувато-солодкого смаку, добре відокремлюється від кісточки.

 

Десертний сорт Ювілейний Федченкової в умовах Мелітополя достигає 18–25 червня. Дерева середньорослі, розлогі, з широкою округлою кроною середньої густоти. Сорт стійкий до моніліального опіку. Планова врожайність — 8,6 т/га, максимальна — 16,7 т/га. Плоди великі, еліптичної форми, масою69–78 г. Шкірочка жовто-оранжева з малиновим рум’янцем на сонячному боці. М’якуш кремово-жовтий, ніжний, соковитий, не волокнистий, кисло-солодкий, ароматний, добре відокремлюється від кісточки. Дегустаційна оцінка — 8,5 бала.

 

Десертний сорт Дар Мелітополя достигає у третій декаді червня, на 3–5 днів пізніше за сорт Мелітопольський ранній. Має високу стійкість до моніліального опіку. Дерево середньоросле, дещо розлоге, з незначно піднесеною, широкою овальною кроною середньої густоти, посухостійке. Урожайність — 7–10 т/га. Плоди сорту дуже великі, округлі, світло-кремові, з плямистим рум’янцем на сонячному боці. М’якуш кремовий, соковитий, кислувато-солодкий, ароматний, легко відокремлюється від кісточки.

 

Сорт Тащенакський достигає в першій декаді липня, на 3–5 днів раніше за сорти Зоряний та Мелітопольський лучистий. Сорт універсального призначення. Дерево середньоросле з розлогою, широкою округлою кроною середньої густоти, посухостійке. Урожайність 7–17 т/га. Плоди сорту великі, округлі із загостреною верхівкою, оранжеві. М’якуш яскраво-оранжевий, середньої щільності, соковитий, кисло-солодкого смаку, з ніжним ароматом, відмінних смакових і технологічних якостей, добре відокремлюється від кісточки.

 

Універсальний сорт Садовий достигає у другій декаді липня, на 8–10 днів раніше за Мелітопольський пізній, стійкий до весняних приморозків. Дерево середньо-росле, дещо розлоге, з широкою округлою кроною середньої густоти, посухостійке. Урожайність — 8–14 т/га.

 

Плоди оранжевого кольору, великі, широкоовальні, з боків сплюснуті й мають невеликий дзьобик. М’якуш яскраво-оранжевий, середньої щільності, кисло-солодкий та ароматний, добре відокремлюється від кісточки.

 

 

Людмила Дунаєва

Мелітопольська дослідна станція садівництва імені М. Ф. Сидоренка ІС НААН

журнал “Садівництво по-українськи”, серпень 2015 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ