Техніка

Перспектива для агробізнесу

Перспектива для агробізнесу

Нові цифрові рішення в навігаційному обладнанні та точному землеробстві дозволяють значно інтенсифікувати виробництво сільгосппродукції.

 

Нові цифрові технології в сільському господарстві. Що це — потреба чи віяння моди? Чи є виправданими додаткові витрати на дооснащення й без того дорогої сільгосптехніки цими системами? Відповіді на ці запитання мають багато сільгоспвиробників нашої країни й, упевнений, що більшість із них скажуть: «Так, виправдані». Справді, уже багато підприємств в Україні, від маленьких фермерів до холдингів, переконалися на власному досвіді, що цифрові технології допомагають заощаджувати кошти й збільшувати продуктивність виробництва, їхнє впровадження є економічно обґрунтованим і виправданим кроком для збільшення конкурентоздатності.

 

Серед таких технологій, які останніми роками стали незамінними помічниками на полях України, виділимо системи автоматичного керування сільгосптехнікою, системи автоматичного контролю внесення добрив і контролю сівби, картографування врожайності та деякі інші. Сьогодні трактори, що обладнані системами автоматичного керування й виконують операції з високою точністю, посівні комплекси, які автоматично відключають висів насіння на перекриттях, не є дивиною на наших полях. Однак це лише верхівка айсберга. Невпинне зростання потреби в збільшенні врожайності та зменшенні витрат на всіх етапах виробництва спонукає науковців і розробників провідних компаній світу до пошуку нових ідей і напрямів розвитку й удосконалення. Усі розробки останнього часу так чи інакше пов’язані з інформаційним забезпеченням виробництва сільгосппродукції. Сьогодні можливість швидко отримати достовірні дані про виконані обсяги робіт, зібраний урожай, витрачені матеріали, стан посівів різних культур, місцезнаходження великої кількості різної техніки дає змогу ухвалювати важливі й обґрунтовані управлінські рішення, які безпосередньо впливають на кінцевий результат роботи агропідприємства.

 

 

Однією з таких компаній, безперечно, є компанія Trimble — один із світових лідерів у розробці, виробництві та впровадженні сучасних технологій у сільському господарстві. Останні кілька років компанія разом з удосконаленням наявних систем і рішень працювала над створенням і поступовим упровадженням єдиної системи моніторингу виробничого процесу й інформаційного забезпечення підприємства. Таке рішення Connected FarmТМ — система, що дає змогу контролювати виконання польових робіт, швидко отримувати достовірну інформацію про виробничі процеси, дозволяє операторам більш ефективно виконувати технологічні операції в полі, а керівникам швидко й аргументовано ухвалювати важливі рішення. Завдяки цій системі зменшується вплив неконтрольованих факторів.

 

Як почати користуватися системою? Дуже просто! Безкоштовна реєстрація на порталі й спеціаліст господарства може користуватися низкою функцій одразу після реєстрації. Детальніше розглянемо систему, її складові, функції та можливості.

 

Система являє собою онлайн-портал з індивідуальним доступом до облікового запису користувача. Усі дані, що надходять від конкретного користувача, надійно зберігаються на так званому «хмарному сервері» (Cloud Server). Кожен користувач має цілодобовий доступ до власної інформації, безкоштовно отримує необмежений обсяг пам’яті для збереження даних. Портал має кілька розділів: панель приладів (Dashboard), парк техніки (Fleet) і поле (Field).

 

Панель приладів — повністю персоналізований розділ, в якому користувач може власноруч налаштувати кількість і розміри потрібних віджетів. Панель приладів дає змогу на одному екрані отримати стислу інформацію про прогноз погоди, статус і місцезнаходження всього парку техніки господарства, останні виконані обсяги робіт, основні показники роботи зрошувальної системи та відображати всі ці дані на картах Google Maps. За допомогою «Панелі приладів» можна зробити швидкий огляд й аналіз виконаних робіт за певний проміжок часу. Результати такого огляду можуть бути приводом для вибіркового чіткішого та глибшого аналізу вже певних видів робіт або проблем, що трапилися в певний період.

 

Парк техніки дозволяє організувати моніторинг переміщення техніки з можливістю перегляду історії за будь-який проміжок часу. Моніторинг робочих параметрів кожної одиниці машин можливий, якщо багатофункціональний модем стільникового зв’язку DCM-300 підключено до шини CAN. Тоді аграрії зможуть отримувати такі дані:

 

  • витрати пального;
  • навантаження на двигун машини;
  • температури та показники рівнів рідин у системах;
  • напрацювання;
  • тощо[*].

[*] Дані можуть відрізнятися залежно від типу та моделі транспортного засобу.

Дуже важливою функцією є можливість створення умов і налаштування оповіщень під час їх виконання. Ідентифікацію операторів організовано таким чином, що кожен з операторів у кабіні транспортного засобу повинен відсканувати QR-код камерою дисплея Trimble або ввести унікальний PIN-код. Ще однією важливою особливістю цього розділу є можливість графічно відображати продуктивність транспортних засобів, тобто отримувати інформацію у відсотковому співвідношенні про час, витрачений на виконання польових робіт, переїзди, простої, перевищення швидкості руху, бездіяльність тощо. Загалом розділ «Парк техніки» дозволяє виконувати вичерпний моніторинг продуктивності машинного парку господарства.

 

Розділ «Поле» дозволяє кожному сільгоспвиробнику організувати повний моніторинг виконання сільгоспоперацій на своїх полях. У цьому розділі спеціаліст господарства може створювати, експортувати й імпортувати шейп(*.SHP)-файли меж полів, створювати матеріали та сільгоспкультури, відстежувати їх використання. Доступний також імпорт результатів лабораторних аналізів ґрунту. Однак родзинкою розділу є можливість замовляти космічні знімки, що оброблені за технологією PurePixelTM, яка дозволяє отримувати зображення індексу вегетації NDVI полів господарства. Особливістю PurePixelTM є те, що зображення, які господарство отримує вже відфільтровані від шумів, кольору та вологості ґрунту, різноманітних тіней і відкалібровані для можливості кількісної оцінки та порівняння обраного поля на різних етапах вегетації посівів сільгоспкультур. Керівники та спеціалісти отримують якісніші зображення з більш чітко вираженими зонами з різним індексом вегетації. Усі замовлені зображення доступні для завантаження у форматі шейп (*.SHP) для подальшої обробки або аналізу. Технологія PurePixelTM вже доступна на території України, крім того, кожен новий користувач може безкоштовно замовити зображення для площі 200 га.

 

 

Нещодавно компанія Trimble анонсувала запуск ще кількох перспективних розділів та функцій систем Connected Farm. Перший розділ має назву «Зрошення» (Irrigate). Він дозволяє контролювати параметри роботи зрошувальних систем, які обладнані системами контролю Trimble Irrigate-IQTM. Такі робочі параметри, як швидкість і напрямок руху агрегату, норма внесення води чи добрив, тиск у системі, автоматичне відімкнення форсунок, а також можливість завантаження карт завдань для зрошення із зонами виключення або різними нормами внесення. Другий розділ — «Радник» (Advisor) – дозволить вашому агроному або консалтинговій компанії створювати для господарства карти змінних норм унесення добрив на основі завантажених із дисплеїв комбайна карт урожайності конкретних культур, імпортованих результатів аналізу гнуту й інших даних. Розділ включатиме велику кількість попередньо завантажених формул і можливість створення власних. А створені карти можливо буде відразу відправляти на потрібний транспортний засіб для виконання завдання. Не зайвим буде додати, що розділ «Парк техніки» постійно доповнюється необхідними звітами для більш детальної оцінки продуктивності парку техніки.

 

Підсумовуючи, зазначу, що система дозволяє сільгоспвиробникам заощадити та підвищити продуктивність виробництва продукції в цілому. Connected Farm — потужний інструмент із широким набором функцій і можливостей, який є надійним помічником в ухваленні важливих рішень.

 

 

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2015 року

Сергій Демиденко, компанія Trimble  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ