Техніка

Особливості заготівлі

Особливості заготівлі

Прес-підбирач в молочному тваринництві є однією з найпотрібніших машин, які застосовують для заготівлі сіна та соломи.

  

Останні роки продемонстрували, що виробництво молока є дуже складною справою, особливо коли рівень цін на продукцію дуже низький. Нині ситуація із цінами покращується, отже, молочне тваринництво має надію на краще майбутнє. Проте ринкова складова ще не гарантує успіх у цьому напрямі. Потрібні корови високопродуктивних порід, належні умови утримання, якісна та збалансована годівля, сучасні доїльні комплекси, які можуть гарантувати високу якість і чистоту молока. Також господарство має бути укомплектованим сучасною ефективною технікою, яка буде забезпечувати весь комплекс робіт з обслуговування ферми, вирощування та підготовки кормів.

 

Директор ПСП «Фортуна» Іван Миколайович Пащенко розповів, що коли господарство починало свою діяльність, великі зусилля докладалися до того, щоб бути якомога ефективнішими. Породу всього стада поступово замінили на голштинську, що суттєво збільшило продуктивність. Суттєві інвестиції було спрямовано в обладнання ферми, а також в її технопарк. Тут наголошувалося на підготовці ґрунту, удобренні та сівбі. На сьогодні найбільше впливає на врожайність строк сівби. Кожен день затримки означає, що рослина отримає менше вологи й ростиме повільніше, ніж інші. Тому найбільшу увагу було приділено забезпеченню господарства сівалками та тяговими засобами. Другим важливим елементом є обробка посівів засобами захисту рослин. Спочатку цю роботу виконували причіпними обприскувачами, але з часом придбали самохідний обприскувач Case IH 3330.

Іван Пащенко, директор ПСП «Фортуна»                                              Великий тюковий прес-підбирач LB 434S

 

До збирання врожаю ставилися завжди відповідально, але власні комбайни купувати не поспішали — орендували техніку, оскільки цей етап для господарства не дуже критичний. Під посівами рапсу й озимої пшениці, які вимогливі до строків збирання, невелика частка площ, отже, для господарства це не критично. Основною ж культурою є кукурудза, яку можна збирати чи не до весни.

 

Проте господарство все ж почало купувати власні комбайни. Причина тут проста — наймана техніка не завжди може приїхати саме в той день, коли це потрібно, і це призводить до втрат із багатьох причин: зерно може осипатися, дощі можуть додати зайвої вологи, яку потрібно буде «прибирати» за гроші, ціни на ринку можуть також змінюватись, і хто раніше збере врожай, той продасть його вигідніше.

 

Для підготовки кормів техніку взагалі купують лише найкращу, оскільки тут не може бути компромісу. В господарстві є велика потреба в заготівлі сіна й соломи. Для цих робіт раніше застосовували рулонний прес-підбирач, але вже придбали потужніший агрегат Case IH LB 434, який робить великі прямокутні тюки. Він працює з трактором Case IH Magnum потужністю 320 к. с. і за сезон робить приблизно 5000 тюків. Детальніше про роботу машини нам розповів син директора та його заступник Віктор Пащенко.

 

«На тюкуванні соломи робота починається приблизно о 10-й годині, коли сходить роса, і закінчується о 7-й вечора. За цей час максимально вдалося «зробити» 440 тюків. Тобто продуктивність становила 44 тюки на годину. Це небагато для такого підбирача, він може набагато більше, але для господарства цілком достатньо. Враховуючи, що посіви пшениці в господарстві не перевищують 500 га, машина встигає зібрати всю солому з великим запасом часу. Другий прес-підбирач (іншого виробника), який робить рулони, на солому навіть не виїжджає.

 

Залежно від розміру валка швидкість руху становить 10–12 км/год. Визначається розмір валка візуально, тобто тракторист дивиться по навантаженню на трактор і відповідно регулює швидкість, щоб техніка працювала в оптимальних умовах. Їздити по полю на швидкості 20 км/год, самі розумієте, незручно, отже, ми цього не робимо.

 

Тюкуємо сіно з люцерни й соломи, що залишається після зернових культур. Коли обирали прес-підбирач, вирішили, що це буде модель без подрібнювального ротора. Після комбайнів солома й так виходить добре подрібненою — майже січка, тому потреби в подрібненні соломи безпосередньо під час тюкування немає. Сіно ж взагалі подрібнювати непотрібно. А для приготування кормів в господарстві є окремий подрібнювач.

 

Вага тюка соломи становить близько 500 кг, сіна з люцерни — 700–800 кг за вологості 10%. Розмір тюків — 2 м, оскільки максимальні 2,5 м надто великі як для транспортування, так і для роботи з ними на фермі.

 

Тюк на підстилку завозять цілим, і далі вже фуражири з ним працюють. Для підготовки кормів тюк розрізають, робітники приблизно орієнтуються, скільки потрібно вантажити в кормозмішувач. Інформація щодо раціонів у робітників є, тож вони точно знають, як ділити тюк.

 

Щодо сервісу, то цей агрегат потребує хіба що огляду та чистки. Система автоматичного змащування дає можливість власнику спокійно спати вночі без зайвих думок про те, чи виконують робітники сервісне обслуговування належним чином — налаштовують підбирач під час запуску його в експлуатацію й інших налаштувань, окрім висоти підбирання, не потребує.

 

Підбирач може дуже сильно ущільнювати сіно й солому — так, що скирти складаються, як з дитячих кубиків. Ми починали зі щільності 40, але з часом зменшили до 10, оскільки незручно з ними поратись. Нитка не рветься — апарат якісно в’яже, й тюки тримаються якнайкраще. Іноді розмотується хіба що перший тюк, бо він не так щільно збитий і під час транспортування «грає». Інші тримаються в будь-яких умовах, навіть після транспортування КАМАЗами, завантаження та розвантаження.

 

Прес-підбирач працює дуже чисто, практично нічого не залишаючи в полі. За бажання можна налаштувати машину так, що буде й полову підбирати, але потреби у цьому немає. Господарство не ставить перед собою цілей зібрати колекцію каміння й іншого сміття, яке подекуди трапляється на полях».

 
Самохідний обприскувач Partiot 3330                                                   Зернозбиральний комбайн Axial-Flow 7140
 

 

Говорить експерт

 

Юрій Карапиш, головний агроном

 

ПСП «Фортуна» має в обробітку близько 7000 га. Більшість площ під посівами кукурудзи на зерно — 4600 га. Також кожен рік 500 га засіваємо під кукурудзу на силос. Приблизно 1000 га — під соняшником і 500 га — під озимою пшеницею. Інші площі під кормовими культурами (ячмінь, люцерна тощо).

 

Обробіток ґрунту класичний, під кукурудзу та соняшник обов’язково проводимо оранку, оскільки було визначено, що сама лише оранка додає близько тонни врожайності. Також обробляємо чизельними й дисколаповими знаряддями. 

 

Для кукурудзи вносимо з осені безводний аміак, нітроамофоску й комплексні добрива. Якщо десь не встигаємо внести добрива, тоді використовуємо КАС. Засоби захисту використовуємо оригінальні, відомих світових виробників. Особливо це стосується гербіцидів. Іноді можуть взяти аналоги для фунгіцидної групи, оскільки тут є можливість заощаджувати без ризику. Обробку полів виконуємо двома причіпними обприскувачами й одним самохідним. До речі, самохідний обприскувач Case IH 3330 виконує близько 80% роботи, оскільки його продуктивність дуже висока. З 4-ї години дня й 3-ї ночі він встигає обробити близько 300 га. Можна й 400, але така потреба виникає рідко. 

 

Наступного року господарство купуватиме власну RTK-станцію і встановлюватиме автопілоти на трактори. Це дасть змогу заощаджувати кошти завдяки точності висіву, відсутності перекриття по насінню, ЗЗР і добривах, а також по обробітку. Трактористи отримають не лише більший комфорт, а й більшу продуктивність. На збиранні врожаю працює як власна техніка, так і наймана. В нас уже 4 роки працює Claas Tucano, а торік придбали Case 7140. Цьогоріч він обмолотив 1500 га і показав себе надійною та продуктивною машиною — молотить як пшеницю, так і кукурудзу й соняшник. За 9-годинну зміну він встигає змолотити 30 га кукурудзи. Це невелика площа, але потрібно враховувати високу врожайність — близько 120 ц/га. Швидкість збирання з 8-рядною жаткою за такої високої врожайності становить 9–10 км/год. Звичайно, коли врожайність мала, комбайн може їздити по полю практично з будь-якою швидкістю. Проте завдання комбайна не проїхати поле, а зібрати врожай, тому швидкість не є важливим чинником. Ураховуючи, що терміни збирання для деяких культур досить важливі, ми намагаємося зменшити залежність від найманої техніки й плануємо придбати ще один комбайн Case IH, але це буде потужніша й продуктивніша модель.

 

 

Владислав Олійник

журнал “The Ukrainian Farmer”, грудень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ