Техніка

Операція «чистий обприскувач»

Операція «чистий обприскувач»

Дуже неприємна робота — видаляти хімікати з місткостей і трубопроводів обприскувача. Однак її все одно потрібно робити.

  

Ми всі знаємо про те, що обприскувач треба правильно очищувати. Залишки гербіцидів можуть пошкодити рослини, а деякі рослини можуть бути особливо чутливими до сучасної «хімії». Навіть за незначних концентрацій розмір шкоди може бути суттєвим. Особливо це добре видно на ріпакові й інших видах широколистих культур. Розв’язати проблему можна лише в один спосіб — якісним очищенням обприскувача.

 

Хімічні забруднювачі

 

Процес очищення дуже схожий на миття посуду в посудомийній машині. Застосування правильного мийного засобу й інтенсивне промивання допомагають упоратися із цим завданням найякісніше. Однак починати потрібно не з цього, а із запобігання виникненню проблеми. А проблему створюють ЗЗР, що характеризуються такими ознаками. Це сухі суміші, які мають слабку розчинність у воді, і їхня концентрація в робочому розчині має бути мінімальною. Тобто йдеться про сполуки з високим рівнем токсичності. Багато сполук у гербіцидах другої групи відповідають цим ознакам. А ті з них, що мають погану розчинність за низького рН (підвищеній кислотності), взагалі є лідерами із забруднювальних властивостей.

 

До найпроблемніших слід зарахувати сульфонілсечовину та триазолопіримідин. Інші сполуки, як наприклад імідазолінони, мають кращу розчинність за низького рН, тому з ними проблем виникає менше. Також причиною проблем можуть бути бакові суміші зі слабкими кислотними гербіцидами, разом із гліфосатом, й особливо неприємними є ті, що утворюють емульсію під час змішування (коли колір суміші стає схожим на молочний). Слабкий кислотний гербіцид знижує рН суміші й таким чином зменшує розчинність сполук проблемної другої групи. В цьому разі олійна композиція може прикріпити гербіцид до пластикових і гумових деталей обприскувачів, таких як баки, з’єднувачі та шланги.

 

Отже, найкращий спосіб запобігти проблемі забруднення полягає в тому, щоб гарантувати повну розчинність продукту й тим уникнути забивання фільтрів і випадання осаду на внутрішніх поверхнях обприскувача. Правильна техніка та час змішування є основними умовами для запобігання негативним явищам, таким як осад і нальоти. Наприклад, для деяких продуктів перед змішуванням можна додавати в бак аміачну воду, яка підвищує рівень рH.

 

Однак і після правильного змішування ми все одно можемо наразитися на проблеми з фільтрами. Певні ЗЗР можна пропускати лише через фільтри з великими вічками, а більшість обприскувачів має фільтри із середніми або малими вічками. Тому всі фільтри потрібно перевіряти до й після обприскування, щоб переконатись у проходженні діючої речовини крізь фільтр. Залишки ЗЗР на фільтрі призводять до забруднення, яке важко видаляється, і цей елемент обприскувача завжди потребує уваги під час очищення.

 

Після обприскування процес очищення складається з трьох основних етапів:

 

• максимального видалення залишків робочої суміші;

 

• у баку завжди залишаються кілька літрів — їх треба розбавити якомога більшою кількістю води з поверхнево-активними речовинами (знизити концентрацію діючої речовини) й використати для очищення магістралі та штанги;

 

• перевірити, що всі елементи обприскувача, які мали контакт із «хімією», були очищені.

 

Видалення розчину

 

Найкращий спосіб видалити залишок робочого розчину полягає в тому, щоб розпилити його в полі, яке щойно оброблялось. Також можна використовувати спеціально виділені для цих потреб майданчики. Проте забруднювати таким чином землю є не найкращим рішенням. Це і для екології погано, й економіка страждає, тому потрібно точно розраховувати кількість робочого розчину, щоб на момент завершення робіт бак був порожнім.

 

Розріджуємо та миємо

 

Наступним кроком є розрідження залишків розчину з використанням поверхневоактивних речовин (ад’ювантів) для очищення бака, а також аміаку — підвищує рН і допомагає видалити ті продукти, розчинність яких збільшується зі зменшенням кислотності. Використовують і мийні засоби, щоб видалити олійний шар від деяких речовин. Наприклад, у таких очисниках, як All Clear або Cleanout поєднано всі речовини, що потрібні для очищення обприскувачів. Тому їх рекомендовано застосовувати під час переходу з однієї культури на іншу, потенційно чутливу до хімії (цукрові буряки, ріпак, овочеві культури). Також спеціальні очисники варто використовувати, якщо на поверхнях, що контактують із робочою сумішшю, є видимий наліт або осад, робоча суміш залишалася в обприскувачі протягом тривалого часу, застосовувалися бакові суміші та препарати на олійній основі. Наприкінці сезону перед зимовою консервацією рекомендовано зробити повне очищення, застосовуючи комплексні мийні засоби.

 

Наступне питання — безпосереднє зменшення концентрації діючої речовини. Якщо мийні засоби під час очищення обприскувача не застосовуються, зменшити загрозу від попередніх хімікатів можливо лише за умови зменшення їхньої концентрації до безпечного рівня. Припустимо, що обприскувач уміщує 500 л чистої води. Дуже хочеться саме стільки залити в основний бак, щоб зменшити концентрацію діючої речовини до мінімуму. Якщо в системі залишається, наприклад, 32 л розчину, концентрація зменшиться в 16 разів. Після розпилення через штангу треба знову заповнювати бак водою, якщо ми хочемо повторити процедуру. А тепер подивимося, що буде, якщо розділити 500 л на два промивання (по 250 л на кожну). У цьому разі після другого промивання концентрація робочого розчину зменшиться в 72 рази. Якщо ж розділити ті 500 літрів на три промивання, концентрація на третьому промиванні зменшиться у 216 разів! Це аналогічно використанню 7000 л для одноразового промивання.

 

Для ефективного очищення спеціалісти радять знімати всі форсунки, а також фільтри й заглушки магістралей на штанзі. Загальна площа внутрішньої поверхні шлангів із чорною каучуковою магістраллю на обприскувачі із шириною захвату 30 м (7 секцій) може становити кілька квадратних метрів, і на цій поверхні можуть залишатися рештки діючої речовини. В містралі можуть бути залишки робочого розчину й певна кількість сміття. Тому очищення фільтрів, промивання магістралі та форсунок є обов’язковою операцією.

 

Практичні поради

 

Додавання поверхнево-активних речовин або готового мийного засобу може призвести до утворення великої кількості піни. Тому краще заздалегідь придбати деструктор піни, щоб не витрачати зайвий час і не отримувати негативні відчуття від мийного засобу. Фільтри краще збирати у відро й там їх очищувати за допомогою мийки високого тиску. Якщо бак і магістралі зроблено з пластику, під час купівлі наступного обприскувача краще запланувати придбання металевих, із нержавкої сталі. Метал значно легше очищується від залишків хімікатів, ніж пластик. Також бажано встановити наприкінці магістралі форсунки Hypro Express Nozzle Body End Caps, які забезпечать чистоту кінцівок магістралей. Вони коштують недорого, проте відсутність «мертвої» ділянки на кінці штанги унеможливлює скупчення там залишків ЗЗР і сміття.

 

 

Володимир Огійчук

журнал “The Ukrainian Farmer”, червень 2018 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
  

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ