Овочі-Ягоди-Сад

Огірки на експорт

Огірки на експорт

ТзОВ «Стрийтеплиця» в селі Станків Стрийського району на Львівщині вирощує огірки на експорт до Польщі та Словаччини.

 

Тепличний комбінат «Стрийтеплиця» останні 12 років удосконалює малооб’ємну гідропонну технологію вирощування огірків на 6 га реконструйованих антрацитівських теплиць. У першому обороті вирощують 4 га огірків і 2 га томатів, у другому томатів більше (4 га), оскільки їх доцільніше вирощувати на осінь. Огірок краще продавати в опалювальний сезон, щоб швидше вийти на ринок і застати високу ціну. У квітні починають збирати огірки з плівкових теплиць дрібні українські виробники, тому ціна на овоч падає.

 

— Ми тісно співпрацюємо з Туреччиною, — розповідає директор Андрій Петрушка. — До них їздимо, щоб навчитися вирощувати якісну розсаду. Від цього дуже залежить урожай.

 

За якістю розсади Туреччина не поступається Голландії, адже теплиць має більше. Польща в тепличній галузі теж розвивається швидкими темпами.

 

Українським виробникам простіше конкурувати з поляками за рахунок масштабу підприємства та дешевої робочої сили. У Польщі теплиця — це сімейний бізнес, стандартна площа під нею коливається від 0,5 до 1,5 га.

 

Продаж

 

У лютому тепличники збирають перші 200–300 кг огірків. У цей час ціна на них найвища, приблизно 60 гривень за кілограм, наприкінці березня вона знижується до 40 гривень. Продають огірки до мереж супермаркетів та на ринки Західної України.

 

Міжнародний овочевий ринок важко передбачити. У Польщі з внутрішніми виробниками огірків конкурують Голландія та Іспанія.

 

— У Європі овочами торгують на біржах, і ціни на них можуть бути нижчими, ніж в Україні, — зауважує директор. — Коли огірки з’являються в поляків, експортує Туреччина, Україна, іде перевиробництво, і на біржах ціна падає.

 

— У Польщі високі вимоги до розміру, ваги, забарвлення огірків і навіть до їх упаковки, — каже головний агроном Галина Мільчаковська. — Торік нам було не так складно фізично підготувати машину, як морально. Треба було відібрати огірки однакового розміру, темно-зеленого забарвлення. Огірок Яні F1 у нас може бути темно-зеленим, а може бути світлішим. Останній не підходить. У пакеті має бути 5 кг огірків, якщо 4,9 або 5,1 кг — не проходить. Може бути 5,05 кг, але не більше. Піддон має стандартну вагу. У такому разі достатньо перерахувати піддони, щоб знати, скільки привезли огірків. Вантаж не переважують.

 

У Львові або Стриї продукцію аналізують на вміст нітратів, солей важких металів, радіонуклідів. Уміст нітратів досліджують кожні 10 днів, солі важких металів — раз на три місяці. На полицях магазинів огірки мають бути з квітками, тоді покупці вважають їх свіжими.

 
 

 

Вирощування

 

Мінеральну вату пробували різних виробників, поки що купують в АТС і Grodan. Під огірок краще підходить продукція Grodan, під томат — АТС, остання довше зберігає вологу, особливо в спекотний період. Мінвату використовують два сезони. Від попереднього використання її вичищають, промивають, аналізують уміст макро- та мікроелементів. Для знезараження мінвату не пропарюють, а на зиму вивозять із теплиць, щоб вона промерзла.

 

Вирощують гладкий огірок Яні F1 (Rijk Zwaan) та корнішон Гунар F1 (Enza Zaden). У перший оборот садять тіньовитривалий Яні F1 та Гунар F1, хоч останній — гібрид довгого світлового дня, але він невибагливий до умов вирощування. Нинішнього березня було найменше сонячних днів за три роки, а цей корнішон дав непоганий урожай. Цього року спробували огірок Спіно F1 (Syngenta), за врожайністю він не поступився.

 

У грудні сіють огірки в розсадне відділення площею 0,5 га, яке постійно опалюють, у решті теплиць підтримують плюсову температуру (до 10 °С). Із розсадного відділення огірки пересаджують у віці 23–25 днів, коли рослини мають 4–5 справжніх листків та добре розвинену кореневу систему.

 

У лютому дуже багато похмурих днів, у цей період оголюють основне стебло: видаляють 8–10 нижніх пазух, щоб рослина мала потужну кореневу систему і найшвидше вийшла на шпалеру. Потім основне стебло спрямовують в один бік і прищипують. Після цього огірок пускає додаткові пасинки. Їх також прищипують, щоб більше завантажити рослину плодами.

 

Раніше огірки вирощували на високих шпалерах, а тепер обмежуються висотою 2–2,2 м, адже рослини дають гарний врожай із пасинків, а не з основного стебла.

 

Мікроклімат у теплицях уже десяток років контролює комп’ютер «Серком», який на 95% дає точні дані. Автоматика підтримує оптимальну температуру, вологість та вентиляцію. Кватирки відкривають тільки з підвітряного боку, щоб запобігти розвитку борошнистої роси.

 

Раніше, коли теплиці опалювали газом, температура вночі коливалася, її не могли витримати точно. Після переходу на місцеве вугілля поставили теплоакумулятор і тепер легко дотримуються заданої температури.

 

Живлення та захист

 

Поживний розчин до рослин постійно надходить через крапельниці. Подачу поживного розчину контролює клімат-комп’ютер залежно від етапу росту та розвитку. Кількість поливів регулюють залежно від ваги субстрату, сходу і заходу сонця. Коли сонячно й зменшується вага субстрату, тоді починають рослини поливати, за 1,5–2 години до заходу сонця закінчують. Прихід сонячної радіації контролюється автоматично. Залежно від погоди в теплиці температура повітря влітку може становити від 29 до 40 °С. Проти спеки ззовні забілюють теплиці й у такий спосіб знижують температуру. — Використовуємо бельгійські та польські водорозчинні комплексні мінеральні добрива, — пояснює головний агроном. — Купуємо кальцієву, калійну селітру, монофосфат калію, сульфат магнію. Зразки дренажу та витяжку з мінеральної вати раз на два тижні перевіряємо в сертифікованій лабораторії Уманського тепличного комбінату. Відповідно до результатів коригуємо склад живильного розчину, так званий рецепт. У квітні й травні зразки на аналіз відсилають рідше, дивляться на вигляд рослини. Із позакореневого живлення на огірках використовують препарат Мегафолт від Valagro. Він стимулює ріст рослин за різких перепадів температури.

 

Для подачі СО2 поставили цистерну зі зрідженою вуглекислотою. Вуглекислий газ по трубах та рукавах подається уздовж рядів рослин. Управляє подачею СО2 до теплиць комп’ютер. У сонячні дні СО2 подають, у похмуру погоду — ні.

 

Три роки зі шкідниками борються біометодом. У лютому та березні в теплицях працюють такі ентомофаги: фітосейулюс та амблісейулюс проти павутинного кліща, енкарзія — проти білокрилки. Порівняно з хімпрепаратами хижі комахи обходяться дорожче, але комахи не шкодять ні людині, ні рослині. Фунгіцидні та інсектицидні обробки в теплицях можуть проводити восени за потребою.

 

Збирання врожаю

 

Починають збирати врожай у лютому. Коли рослина молода, огірки збирають щодня. Зривають дрібніші плоди й стимулюють рослину до швидшого виходу на шпалеру, а головне, запобігають перевантаженню кореневої системи. За цей місяць отримують зеленців від 0,5 до 1 кг/м2.

 

У квітні-травні збирають основний урожай. Гладкий огірок Яні F1 в обох оборотах збирають, коли вага плоду досягає 200–250 г, довжина — 18–22 см. Корнішон Гунар F1 навесні збирають більшим та виповненим понад 100 г, бо він іде на салат, а восени — триденним, для консервації.

 

Перший оборот триває до початку липня. За сезон збирають до 32 кг/м2. Спочатку огірки збирають у ящики, які одразу завозять у склад для охолодження. Там відсортовують нестандартні плоди, а стандартні пакують у перфоровані поліетиленові пакети, оскільки в них товар менше в’яне, ніж у ящиках.

 

У другому обороті огірок дає врожай тільки два місяці: у серпні та вересні. За цей час збирають 18 кг/м2. Пізніше теплолюбний огірок уражується борошнистою росою та пероноспорозом.

 

Томат

 

Другою культурою господарства є томат. У перший оборот садять Бостіну F1, у другий — Бодерін F1 (Syngenta). Сіють томат з 25 грудня до 1 січня, на другий оборот — 25–30 червня. Вирощують 34–35-денну розсаду. Коли огірок починає давати врожай, висаджують розсаду томатів в основне відділення. Формують томати в два стебла, друге — після п’ятої китиці. На першій китиці залишають три або чотири плоди, інші видаляють. У першому обороті на стеблі формують 10 китиць, у другому — 8–9. Томат у першому обороті вирощують до червня, у другому — до листопада. У першому обороті збирають 18 кг/м2, у другому — 12–13 кг/м2.

 

Людмила Капустіна 

журнал “Плантатор”, травень 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ