Техніка

Нові рішення для аграріїв від «Велес-Агро»

Нові рішення для аграріїв від «Велес-Агро»

Завдяки впровадженню нових конструктивних рішень вітчизняні аграрії більш продуктивно та якісно оброблятимуть ґрунт і проводитимуть сівбу насіння.

 

Постійне удосконалення сучасних технологій виробництва сільгосппродукції стимулює аграріїв впроваджувати лише найпрогресивніші та найефективніші технічні рішення, що здатні забезпечити максимальну продуктивність у виробництві продукції. Вітчизняні виробники сільгосптехніки намагаються відслідковувати ці потреби, пропонуючи власні розробки й технологічні новинки. Серед лідерів галузі відзначимо «Велес-Агро», що лише протягом останніх років вивів на український ринок сільгосптехніки низку нових знарядь — ґрунтообробні агрегати й сівалки. Останніми розробками інженерів підприємства стали модернізований сошниковий вузол сівалок СЗМ «Ніка», випробування та налагоджування серійного виробництва сівалок серії СПМ і додаткове обладнання для внесення міндобрив на глибокорозпушувачах серії ГРС. Про їхні переваги та технічні особливості нам розповів заступник директора підприємства Віктор Плахотний.

 

Модернізований сошниковий вузол сівалки СЗМ

 

Зернові та просапні сівалки вітчизняного виробництва раніше критикували за невисоку якість саме висівного механізму, неможливість забезпечити високоякісне розкладання посівного матеріалу. Сьогодні саме вимоги до забезпечення глибини загортання насіння в ґрунт, його розкладання по погонному метру її руху дозволяють отримати високоякісні посіви і, відповідно, добрий урожай. Для збільшення ресурсу роботи диска сошника у сівалках СЗМ «Ніка» і СПМ, конструкторський відділ виробництва «Велес-Агро» вирішив перейти на застосування дворядних кулькових радіально-упорних підшипників, що витримують підвищені навантаження. За встановлення дворядних підшипників збільшується термін роботи диска сошника без заміни, він менше піддається зношуванню й має підвищений ресурс роботи порівняно з раніше використаними однорядними підшипниками.

 

Новий підшипник має трибортне манжетне ущільнення, зовнішня частина його маточини, що щільно закрита полезахисною пробкою, практично виключає потрапляння пилу у внутрішню частину підшипникового вузла. Так само за своїми розмірами він ширший за свого попередника, однорядного підшипника, хоча діаметр залишився колишнім. Усі ці переваги дають основний результат — утричі збільшено робочий термін експлуатації підшипника утричі, суттєво зменшено витрати на ремонт сівалки.

 

Сприятиме збільшенню тривалості роботи сошникового вузла й переведення виготовлення деяких його деталей у ливарне виробництво — завдяки удосконаленій технології виготовлення більш міцних деталей зросте надійність усього сошникового вузла. Ще одне вдосконалення стосується зміцнення механізму регулювання прикочувального колеса — воно тепер забезпечує більш якісне зчеплення з ґрунтом, дозволяє насінню дуже точно потрапляти в рядок і дотримуватися заданої глибини загортання.

 

Наголосимо також на інших удосконаленнях сошникового механізму — еластичні амортизатори гряділя, підсилений гряділь, зручне регулювання прикочуювального колеса, самоочисна шина атмосферного тиску, зносостійкий диск із борвмісної сталі.

 

Глибокорозпушувач із функцією глибокого внесення міндобрив

 

Інша новинка від «Велес-Агро» удосконалює роботу ґрунтообробних агрегатів. Новий глибокорозпушувач призначено для розпушування ґрунту по відвальним і безвідвальним фонам із поглибленням орного горизонту, безвідвальної його обробки замість зяблевої та весняної, глибокого розпушування на схилах і парових полях.

 

 

Обладнання для поверхневої обробки ґрунту

 

Глибокорозпушувачі стріловидні серії ГРС використовують у період передпосівної обробки ґрунту навесні та під час основної обробки під озимі зернові культури восени, на стерні зернових. Також його застосування можливе після збирання інших сільгоспкультур, зокрема довгостеблових, після попереднього лущення дисковими знаряддями. Цим обладнанням виконують додаткове розпушування верхнього шару ґрунту, вирівнювання його поверхні та часткове подрібнення рослинних решток.

 

Таблиця. Технічні характеристики глибокорозпушувачів стріловидних серії ГРС

Технічні характеристики

ГР-2,0

ГР-3,0

ГР-4,0

Продуктивність, га/год

1,6

2,7‒3,5

3,5‒4,0

Робоча ширина захвата, м

2

3

4

Робоча швидкість руху, км/год

до 8

до 8

до 8

Глибина обробки, см

до 45

до 45

до 45

Число робочих органів, шт.

4

6

8

Глибина обробки пристрою (котком), см

6‒10

6‒10

6‒10

Потужність трактора, к. с.

170‒200

280‒320

320‒360

Маса з пристроєм (котком), кг

1320

1725

2000

 

У системі безполицевого обробітку ґрунту глибоке розпушування (чизелювання) є важливою технологічною операцією, що дозволяє розпушити оброблюваний шар і зруйнувати ущільнені нижні горизонти (плужну підошву), збільшити потужність кореневого шару, поліпшити повітряний, водний і тепловий режими ґрунту, активізувати біологічні процеси, накопичити ґрунтову вологу, попередити водну та вітрову ерозію.

 

Нещодавно до всіх цих переваг підприємство додало ще одну функцію — одночасне внесення гранульованих міндобрив на оброблювану глибину (до 40 см).

 

Останнім часом аграрії говорять про проблему поверхневого залягання кореневої системи сільгоспкультур, яка пов’язана з тим, що міндобрива розкидачами та сівалками закладають у поверхневому шарі ґрунту, і сільськогосподарські рослини відповідно розростаються своїм корінням саме у цьому шарі ґрунту.

 

Коли ж настає посуха, коренева система цих посівів не в змозі підняти вологу з нижніх шарів ґрунту й маємо проблеми із зростанням загибелі культурних рослин. Розв’язати цю проблему покликане додаткове обладнання для глибокорозпушувачів стріловидних, що забезпечує внесення міндобрив на глибину до 40 см, дозволяє кореневій системі рослин розвиватися в глибину й після настання посухи рослини з розвинутою вглибину кореневою системою можуть використовувати вологу з нижніх її шарів.

 

ТОВ «Велес-Агро ЛТД.»

тел.: (048) 716-14-19, 716-14-20, 716-14-21, 716-14-26

E-mail: [email protected]   [email protected]

www.velesagro.com

 

 

 

 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ