Агрономія

Нопасаран — мої заощадження коштів, контроль бур’янів, гнучкість та зручність внесення – високий урожай

Нопасаран — мої заощадження коштів, контроль бур’янів, гнучкість та зручність внесення – високий урожай

Нопасаран® — мої заощадження коштів, контроль бур’янів, гнучкість та зручність внесення – високий урожай.

  

Ефективне та цільове застосування внесених добрив, зокрема азоту

 

Для мене ріпак — важлива комерційна культура, яка дає оборотні кошти у серпні — вересні, коли вони вкрай необхідні. Так, щоб в результаті отримати врожайність навіть від 3 т/га, ріпак вимагає ретельної уваги та серйозних агрономічних знань. Він потребує системності. Цього року, незважаючи на всі критичні умови, які склалися, — я з ріпаком. Ще з осені завдяки Нопасаран® я забезпечив чистий посів, щоб весь азот, який я вніс з добривами та на який витратив немалі кошти, дістався культурі. Саме восени основними конкурентами ріпаку є бур’яни, які розвиваються швидше від ріпаку та активно використовують поживні речовини, призначені для культури.

 

 Для мене при вирощуванні ріпаку основною проблемою є контроль хрестоцвітих бур’янів. Це споріднені культури, які важко проконтролювати гербіцидами, щоб не пошкодити ріпак. Немає зараз на ринку традиційного гербіциду, який би надійно контролював ці бур’яни у ті фази, коли вони з’являються. Дуже важко очистити насіння ріпаку від насіння хрестоцвітих культур, оскільки вони схожі як за типом, так і за розміром, а це збільшення глюкозинолатів, які ще більше погіршують якість врожаю. Після тривалих експериментів я знайшов інструмент, за допомогою якого можу вирішити цю проблему, — це гербіцид Нопасаран®. 

 

   Застосувавши Нопасаран® на озимому ріпаку восени, я контролюю усі основні бур’яни, що є на полі, — як дводольні, так і злакові. У мене немає потреби робити додаткову обробку грамініцидом. Я не хвилююся, що навесні з’являться хрестоцвіті бур’яни і мені ще раз доведеться працювати гербіцидом: хрестоцвіті бур’яни можуть з’явитися зараз, а можуть зійти через 2–3 тижні. Проблема вирішується, оскільки препарат містить метазахлор, який забезпечує чудову ґрунтову активність. У той же час я не залежу від наявності вологи, тому що Нопасаран® застосовую післясходово, й імазамокс забирає всі бур’яни, які уже є на полі.

 

Спектр бур’янів, які контролює Нопасаран®

 

Найчастіше я висіваю ріпак після зернових культур, і, як ви добре знаєте, потім досить важко боротися з падалицею. Нопасаран® повністю знімає цю проблему, і я не маю потреби навесні ще раз застосовувати грамініцид.

 

 

 Дуже легко підібрати час для застосування препарату. Я постійно оглядаю свої поля і спостерігаю за ситуацією. Залежно від розвитку бур’янів і їх видового складу визначаю час та норму застосування продукту. Гербіцид Нопасаран® чудово контролює дводольні бур’яни у фазі 4 листків, однак найкраща фаза для контролю — це сім’ядолі — 2 листки у дводольних, та 2–3 листки у злакових бур’янів. Тоді я використовую оптимальну норму продукту і заощаджую кошти. Найкраще те, що для застосування продукту у мене є більше як 3 тижні. Навіть якщо у вас великі масиви ріпаку, з таким часовим проміжком ви завжди зможете вчасно контролювати бур’яни. Застосовуючи Нопасаран®, я знаю, що посів буде чистим, і далі вже маю опікуватися лише його захистом від хвороб та шкідників.  

 

 

Гібриди Clearfield® ріпаку за потенціалом врожайності нічим не поступаються традиційним гібридам, але якщо говорити про контроль бур’янів, то в Clearfield® ріпаку проконтролювати їх набагато легше, ніж в посівах традиційного ріпаку. Не виникає проблем із вирощуванням ярого ріпаку. Після внесення Нопасаран® на ярому ріпаку я навіть не застосовую гліфосат, оскільки поле стоїть чисте. Після нього я висіяв озиму пшеницю, і все було дуже добре. Поле стояло чисте, а я зекономив кошти на внесення гліфосату.   

 

 

Деякі господарства стурбовані контролем падалиці Clearfield® ріпаку. Я знайшов для себе таку формулу: усі зусилля під час збирання я спрямовую на те, щоб було менше падалиці — оскільки це мої прямі фінансові втрати. Звичайно, повністю уникнути втрат під час збирання неможливо, однак суттєво зменшити реально — завдяки застосуванню Піктор® або Альтерно® під час цвітіння ріпаку. Це зміцнює стручки та зменшує їх розтріскування під час збирання. Після збирання я чекаю проростання падалиці ріпаку і роблю культивацію. Як правило, після ріпаку я сію озиму пшеницю, і, якщо з’являється падалиця, то гербіцид Марафон® повністю вирішує мої проблеми. Головне — застосовувати його, коли ріпак знаходиться у фазі сім’ядоль. Я був дуже задоволений — знищив падалицю ріпаку та інші бур’яни, і посів пшениці залишався абсолютно чистим до збирання.   

 

Нопасаран® — інвестуйте розумно!

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ