Овочі-Ягоди-Сад

Насіннєва картопля

Насіннєва картопля

ТОВ «Забарівське», що в селі Забарівка Корюківського району на Чернігівщині, займається розмноженням сортів насіннєвої картоплі на продаж. Продукцію експортують в Білорусь та Азербайджан.

  

Олександр Свідельський

З 2011 року ТОВ «Забарівське» займається насінництвом картоплі. Зараз співпрацює з провідними селекційними компаніями Європи: Solana (Німеччина) та Den Hartigh (Нідерланди), розмножує еліту й першу репродукцію. Господарство має 350 га землі, з них під насіннєвою картоплею 182,5 га, решта — зернові: пшениця, просо, горох, гірчиця.

 

— Це сімейний бізнес, — розповідає співвласник підприємства Олександр Свідельський. — Землі орендуємо в сільської ради. Щороку висаджуємо насіннєву картоплю на новому місці, ділянками обмінюємося з сусідами. У селекційних компаній закуповуємо супереліту. Вартість однієї тонни становить від 1100 до 1200 євро, додатково сплачуємо роялті власникам інтелектуальних прав на сорт, адже наука потребує фінансування.

 

Сорти

 

Спочатку господарство вирощувало сорти різних селекційних компаній, представлених в Україні. Підбирали сорти, виходячи з врожайності насіннєвої картоплі, форми бульб, щоб вона була гладенька, вирівняна, із тоненькою шкірочкою, мала презентабельний вигляд. Потім виділили ті сорти, які стійкі до посухи, вірусних захворювань, фітофторозу, альтернаріозу. І виявилося, що вони належать двом селекційним компаніям: Solana та Den Hartigh.

 

Господарство вирощує такі сорти: з надранньої — Лаперла, ранньої — Міранда, Ред Леді, Наташа, Франциска, середньостиглої — Таїсія, Лабелла, Королева Анна, Ланорма, Опал, Верді, Бельмонда, пізньостиглої — Тоскана, Коннект. Посівна площа по кожному сорту залежить від кількості купленої в селекційних компаній супереліти.

 

Обробіток ґрунту

 

Після збирання зернових поле, призначене для насіннєвої картоплі, одразу дискують дисковою бороною «Солоха» марки БГР–6.7 на глибину 15 см. Висівають сидерати: гірчицю або люпин з викою та прикотковують посіви. Коли сидерати зацвітуть, їх задисковують. Через два-три тижні проводять глибокий обробіток ґрунту на 50 см чизельним агрегатом АГЧ–2,4. Навесні закривають вологу боронуванням та однією-двома культиваціями на глибину 12–15 см.

 

Добрива

 

Навесні під картоплю вносять хлористий калій, калієву та кальцієву селітру. Під час посадки використовують аміачну селітру. Перед цвітінням підживлюють по листу сульфатом магнію.

 

Сівба

 

Насіннєвий матеріал розподіляють на три фракції: 35–45 мм, 45–55 і 55–60 мм, адже від величини маточної бульби залежить кількість стебел у кущі та вихід насіннєвої фракції. Насіннєві бульби обробляють інсектицидом з імідаклопридом та фунгіцидом з азоксистробіном, які не знижують продуктивність посадкового матеріалу.

 

Садити картоплю починають 30 березня із висаджування пізньостиглих сортів, закінчують 20 квітня надранніми сортами.

 

Працюють картоплесаджалкою Grimme GL 34 T. Господарство практикує вирощування насіннєвої картоплі з широкими міжряддями за англійською схемою: 90 см з високими гребенями. Відстань між рослинами в гребені становить від 20 до 23 см. При цьому глибина висаджування бульби варіюється в межах 16–17 см від вершини гребеня. За рахунок великого гребеня не так швидко втрачається волога, насіннєва бульба влітку не перегрівається і зберігає свою продуктивність.

 

Щоб не пошкодити рослини під час хімічних обробок, залишають технологічні колії.

 

Ті сорти, які формують мало бульб, висаджують густіше, багатобульбові — рідше. На один гектар зазвичай витрачають від 50 до 65 тисяч бульб.

 
 

 

Догляд

 

Проти бур’янів після сівби застосовують ґрунтові гербіциди Гезагард 500 FW і Дуал Голд 960 ЕС. Препарати вносять половинними нормами, щоб не пригнітити сходи та не знизити продуктивність насаджень. Міжрядні обробітки ґрунту не проводять.

 

Цього року через приморозки та весняний холод сходи картоплі отримали після 20 травня. За розвитком рослин уважно стежили представники селекційних компаній. Раз на тиждень вони відвідували господарство й оглядали стан посівів.

 

Значну увагу в «Забарівському» приділили боротьбі із захворюваннями та шкідниками. Із інсектицидно-фунгіцидними обробками в поле заходили кожні п’ять днів. За вегетацію рослини обробляли до 15 разів.

 

Тричі за сезон робили фітопрочистки: видаляли хворі кущі. Дві останні були контрольними. Після цього насіннєва інспекція провела апробацію посівів. За результатами апробації та ґрунт-контролю насіннєва інспекція видала сертифікат якості насіннєвої картоплі.

 

Збирання

 

Перед збиранням насіннєвої картоплі роблять контрольні підкопування по 20 кущів по квадратах та діагоналях поля кожного сорту, потім визначають середню вагу та калібр бульб. Коли 60% насіннєвих бульб певного сорту досягають розміру 50–55 мм, проводять десикацію препаратом Реглон з одночасним внесенням інсектициду на основі піретроїду й фунгіциду Ширлан 500 SC.

 

Збирання насіннєвої картоплі починають на початку серпня, закінчують — у кінці вересня. Використовують прямоточний комбайн Grimme, який менше травмує бульби. Середній врожай насіннєвої картоплі становить від 20 до 25 т/га. Цього року через весняні холоди та заморозки картопля зав’язала менше бульб, у зв’язку з чим недобрали 20% врожаю.

 

Насіннєву картоплю підвозять до сортувальної лінії Grimme, де вибраковують недорослі та перерослі бульби. Залишається насіннєва фракція: від 28 до 55 мм для видовжених бульб та від 30 до 60 мм — для округлих і овальних.

 

Зберігання

 

Зберігають насіннєву картоплю в сховищі, яке орендують у підприємства «Торговий дім Укркартопля» в селі Семиполки Броварського району Київської області. Вартість зберігання становить 20% собівартості, але гарантує якість. Бульбу кожного сорту кладуть окремо в дерев’яні контейнери ємністю 1100 кг. У сучасних камерах підтримують температуру для насіннєвої картоплі від 3,5 до 4,5 °С, відносну вологість на рівні 85–90%.

 

 

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2017 року

   

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ